Cât costă vacanţa ieftină la mare şi la munte. Atenţie la detalii ca acesta: „La noi copiii sunt bineveniţi, dar nu există spaţiu pentru pat suplimentar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul românesc, atât de ademenitor, dar atât de scump FOTO: Sînziana Ionescu
Litoralul românesc, atât de ademenitor, dar atât de scump FOTO: Sînziana Ionescu

Litoralul românesc geme de turişti, hotelierii îşi freacă mâinile de bucurie, iar preţurile cresc în continuare, dar situaţia este valabilă şi pentru staţiunile de munte, preţurile sub 100 de lei/noapte de cazare fiind adevărate chilipiruri.

Cea mai bună „afacere“, o recunosc toţi cei care visează ca măcar o dată pe an să plece câteva zile şi să uite de grijile zilnice, este să-ţi rezervi vacanţa din vreme. Cum însă nu toţi îşi permit „să-şi facă iarna car şi vara sanie“, pe ultima sută de metri, chiar şi pentru un buget relativ redus, posibilităţi există la un click distanţă.

La o căutare simplă pe Internet, în urmă cu doar două săptămâni ai fi găsit oferte aproape de nerefuzat pe litoralul bulgăresc, în hoteluri de 3 şi 4 stele, în regim All Inclusive, la preţuri, în medie, de 500- 550-600 euro. La aceeaşi bani, pe litoralul românesc te cazezi la două stele şi ai grijă ce comanzi, să nu rămâi fără bani în fişa-cont pentru mâncare. Între timp, mai ales în urma atentatului din Turcia, preţurile au crescut şi la vecini, pe măsură ce turiştii au dat buzna, însă nici românii nu se lasă mai prejos.

Dacă nu vrei ca în vacanţă să-ţi baţi capul alergând pe la terase şi aşteptând, eventual cu mutrele plângăcioase ale celor mici scrutându-te de pe margine, să-ţi vină rândul să comanzi ceva la „împinge tava“, cauţi, probabil, un hotel cu pensiune completă. Cel mai ieftin, la două stele, două stele plus şi trei stele, să spunem pentru doi adulţi şi doi copii, depăşeşte binişor un buget de 2.500 lei. Preţurile scad un pic dacă renunţi la masă, sau optezi doar pentru micul dejun, mai ales ascultând opiniile altora, care te asigură te descurci cu masa mai bine pe cont propriu.

De precizat că preţurile nu variază doar în funcţie de rangul hotelului, ci şi de staţiune. În vârf de sezon, în Mamaia ai foarte greu acces, fie din cauza aglomeraţiei, fie din cauza preţurilor cu adevărat piperate. La două zile distanţă, diferenţa la cazare poate fi şi mai mare de 200 de lei, dacă ai trecut cu vacanţa în a doua parte a lunii iulie, nemaivorbind de faptul că ofertele de genul „plăteşti 4 nopţi, stai 5“ dispar ca prin farmec şi le mai regăseşti de-abia spre sfârşitul lunii august.

Pensiunile, varianta preferată de familişti

În afara soluţiei de a căuta pe Internet, pur şi simplu, o variantă de vacanţă, pe foarte multe site-uri putând efectiv să simulezi mai multe situaţii şi să obţii preţuri pe care să le compari, iar la final să şi faci rezervare, există oferte promoţionale transmise diverselor sindicate, aşa că întrebaţi în stânga şi-n dreapta.

Într-o astfel de ofertă, de exemplu, un sejur care cuprinde cinci nopţi de cazare, la un hotel de 2 stele, în Mamaia, la începutul lunii iulie, perioada 3-8 iulie, preţul era de 435/sejur/persoană, în 10-15 iulie creşte la 585 lei/sejur/persoană, în 24-29 iulie creşte din nou şi ajunge la 685 lei/sejur/persoană, însă va scădea în august, pentru 21-26 august oferta fiind de 535 lei. La aceste preţuri, la cerere, pentru micul dejun achitaţi 15 lei/zi/persoană.

Pe site-urile pe care se pot face rezervări, o rezervare pentru sfârşitul acestei luni, 23-30 iulie 2016,  o poţi face la aproximativ 1.000 lei, două persoane, 7 nopţi de cazare, la un hotel de 3 stele, în staţiunea Venus, de exemplu. În aceeaşi perioadă însă, tot la hotel, nici măcar de 3 stele, ci de 2 plus, ai un preţ de peste 1.500 lei în Mamaia. Pentru doi adulţi şi doi copii, cu pensiune completă, preţul depăşeşte 4.000 lei.

Alt hotel, de două stele, în Eforie Nord de data aceasta, îţi promite un preţ de doar 846,6 lei pentru 7 nopţi, doi adulţi şi doi copii. Dacă eşti interesat în continuare doar de cazare, oferte puţin peste 1.200 lei, pentru o familie cu doi copii sub 12 ani, găseşti şi în celelalte staţiuni, pentru varianta cu pensiune completă putând ajunge la 3.000 lei.

Cele mai avantajoase sunt însă, la preţ, pensiunile şi hostelurile, care oferă la cazare şi servicii pentru care de obicei ţi se cere să plăteşti la hotel. Parcare gratuită, wi-fi, foarte multe au şi piscină, teren de sport, terasă unde poţi consuma produse aduse de aiurea, facilităţi pentru grătar, loc de joacă pentru copii etc. În multe cazuri camerele sunt mai spaţioase, vârsta pentru care se oferă gratuitate pentru copii este 10 sau 12 ani, nu 7 ani, cum se întâmplă la hotel  etc. E drept, nu de fiecare dată ce vezi în imagini este ceea ce descoperi la destinaţie, motiv pentru care, înainte de a face rezervarea, nu strică să arunci un ochi şi pe comentariile clienţilor. Nemaivorbind de faptul că poţi întâlni, mai rar, ce-i drept,  şi mesajul „la noi copiii sunt bineveniţi, dar nu există spaţiu pentru pat suplimentar“.

Preţuri comparabile şi chiar mai mari la munte

Dacă la mare pensiunea, cel puţin financiar, e o variantă mai ieftină, preţurile la cazare pornind, pentru camera dublă, chiar şi de la 60 lei/noapte, dar ajungând şi la 180 – 230 de lei pe noapte şi chiar mai mult, pe măsură ce se adaugă stelele, una dintre raţiuni fiind, probabil, distanţă mai mare faţă de plajă, la munte diferenţa de preţ e mai mică. La hotelurile de 3 stele, în Predeal, de exemplu, cazarea şi micul dejun, pentru o familie cu doi copii cu vârste mai mici de 10 ani, porneşte de pe la 1.500 lei, pentru 5 - 7 nopţi. La pensiune preţurile pornesc de la aproape 100 de lei (97 lei) şi pot ajunge şi chiar depăşi 200 de lei/noapte. Sunt mai scumpe staţiunile ca Predeal, Bran sau Buşteni, comparativ cu staţiunea Călimăneşti, de exemplu.

Dacă sunteţi pe picior de plecare şi încă nu aveţi nimic stabilit, ofertele „last-minute“ pot fi de asemenea o variantă, indiferent de destinaţie, iar o căutare de câteva zeci de minute în mediul on-line (pe multe site-uri chiar puteţi vorbi pe chat cu reprezentanţii agenţiei) poate fi de mai mare ajutor decât să cutreieraţi oraşul din agenţie în agenţie sau să le încingeţi telefoanele.

CITIŢI ŞI: Soluţia ieftină care înlocuieşte aparatele de aer condiţionat. Bugetul pentru această investiţie se reduce la jumătate
Ce punem în trusa medicală pentru vacanţă. „Arsenalul“ necesar pentru mâncărurile care „au căzut greu“

Cum ne dăm seama că o aluniţă poate fi cancerigenă. Top 5 afecţiuni care se agravează la expunerea solară

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite