Cât de bună este sarea în bucate. Ce este mai bine să alegem: sare fină iodată sau sare cristalină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarea dă gust şi savoare mâncărurilor, mulţi dintre noi poate că suntem chiar dependenţi de ea. Dar, în afară de toate aceste atuuri, sarea deţine şi multiple calităţi farmaceutice despre care se ştiu extrem de puţine. Astfel, ea captează toxinele din mediu, tratează cu succes afecţiuni ale aparatului respirator sau, folosită inteligent, poate contribui chiar la starea noastră de bine.

Sarea de salină, de mare, de Himalaya etc. a educat gustul şi preferinţele noastre. Diferitele tipuri de sare existente au părţile lor bune sau mai puţin bune. Cu cât cunoaştem mai bine prin ce se diferenţiază tipurile de sare, cu atât mai bine ne va fi. Mioara Lungu, medic nutritionist în Slatina, spune că sarea conţine minerale şi vitamine extrem de importante pentru organismul uman.

”Sarea are un conţinut bogat în minerale şi oligoelemente care ajută corpul uman împotriva multor boli foarte grave. În fapt, au apărut foarte multe teorii moderne potrivit cărora mineralele şi vitaminele din sare sunt atât de vitale încât multe boli sunt cauzate tocmai de deficitul de sare din organism. Dintre mineralele conţinute de sare pot fi amintite magneziul, sodiul şi potasiul, acestea reprezentând un triunghi mineral fundamental pentru hemodinamică, adică pentru circulaţia sângelui, respectiv pentru multe dintre funcţiile întregului organism uman, ale organelor, ale pielii, ale menţinerii presiunii coloidosmotice la nivel celular ş.a.”, afirmă dr. Mioara Lungu.

Sare naturală – neprelucrată, ori sare fină – iodată?

Românii s-au obişnuit să aleagă pentru consum mai mult sarea fină, adică ”iodată”, deşi, spun specialiştii, ar fi bine să ne informăm înainte despre calităţile fiecărui tip de sare pentru a ştii ce sare să consumăm şi care să nu ne facă rău mai târziu. Astfel, cea mai bună sare pentru consum este indicate a fi utilizată cea pură, neprelucrată, şi nicidecum cea fină, chiar dacă are un aspect mult mai plăcut ochiului.

”Dintre toate formele cunoscute de sare, cea mai dezirabil a fi folosită este cea cristalină, pură, adică forma sa naturală. Este de ocolit acum, se spune, sarea provenită din mări şi oceane, aceasta din cauza poluării excesive tot mai pregnante şi mai des întâlnită”, spune dr. Lungu.

Consumarea de sare în exces a determinat, la multe persoane, un hiper-aport de iod şi, de aici, toate problemele legate de tiroidă: creşterea numărului de cancere de tiroidă, hipertiroidia, agitaţii etc. Specialiştii spun că, odată cu ”gusturile moderne”, a apărut şi o distorsiune a gustului nostru nativ şi acest lucru a dus automat la dorinţa de a consuma tot mai multă sare sau ceea ce noi credem a fi sare, în realitate fiind vorba despre un tip de sare ”afânabilă” datorită amestecului cu anumite E-uri obţinute pe baza unor cianuri.

”Consumul de sare din anumite produse ce au apărut pe piaţa de la noi în ultimii 20 de ani au dus la o denaturare a cantităţii de sare din corp în sensul sporirii dorinţei de a consuma tot mai multă sare. Sfatul meu este ca persoanele care se ştiu în această situaţie să încerce, treptat, o scădere a cantităţii de sare ingerată, aceasta pentru a ajunge să-şi reactiveze instinctul natural de dinainte de a descoperi nevoia tot mai acută de sare”, afirmă dr. Lungu.

image

Sarea are însă şi alte resurse terapeutice, având, printre altele, excelente efecte antiinflamatorii. Specialiştii spun, astfel, că, dacă se pune sare uşor călduţă pe genunchi inflamaţi sau pe articulaţii inflamate se va observa, după un anumit interval de timp, că inflamaţia cu pricina se retrage. Gargara cu apă cu sare folosită atunci când eşti pe cale să răceşti te poate salva de la mari probleme. De asemenea, în zonele unde se ştie că există poluare, inclusiv acasă, dacă se pune sare într-o cutie de pantofi aşezată undeva sus, atunci sarea aceea va extrage din ambianţă foarte multe toxine. Mai mult decât atât, va crea o anumită salinitate în aer, ceea ce, odată repirată, va face foarte bine la plămâni.

Vă mai recomandăm:

Cum să ne umplem organismul de vitalitate primăvara. Energizantele naturale recomandate de specialişti

Mituri despre lapte: îi ajută pe copii să crească, dar alungă calciul din oase şi produce Parkinson. Explicaţiile specialiştilor

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite