Cât au pierdut legumicultorii din închiderea pieţelor. „Era o poveste, cea cu un cui bătut pentru fiecare faptă rea...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că pieţele organizate în spaţiu închis vor fi redeschise în acest weekend, după cum a lăsat preşedintele ţării să se înţeleagă, nu mai are putere să-i bucure pe producătorii care fie şi-au compromis marfa în frig, fie au renunţat să o mai ducă în pieţele volante.

După ce s-au luptat săptămâni în şir să-i convingă pe guvernanţi că pieţele agroalimentare nu sunt cu nimic mai periculoase decât marile lanţuri de magazine, producătorii alungaţi din pieţe aproape că nu mai cred în anunţata redeschidere. 

Vestea că în weekendul în care românii sunt chemaţi la vot vor fi redeschise şi pieţele (varianta oficială fiind aceea că măsura de suspendare expiră, iar numărul de infectări este în scădere, aşa că se poate renunţa la interdicţie) este privită cu rezervă.

„Când eram noi la şcoală era o poveste, cu un bătrân care la fiecare greşeală a tânărului său fiu bătea câte un cui în uşă. Când tânărul a început să facă fapte bune, bătrânul scotea din cuie, dar urmele au rămas. Cam aşa e şi acum. Nu ştim dacă răul deja făcut se mai repară, dar este o decizie corectă în preajma Sărbătorilor de Iarnă, tot în contextul de a evita aglomeraţia din supermarketuri, care este destul de cunoscută din anii anteriori. Această decizie de redeschidere a pieţelor, pe lângă faptul că va aduce un val de bucurie şi în rândul dumneavoastră, al consumatorilor, sperăm să contribuie şi la descongestionarea marilor lanţuri de magazine şi dumneavoastră să veniţi la piaţă mai cu drag, mai cu poftă, mai cu încredere că găsiţi produse sănătoase şi gustoase“, a declarat liderul Sindicatului producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

Acesta este unul dintre participanţii la discuţia de săptămâna trecută, purtată cu premierul Ludovic Orban, pe tema măsurilor de susţinere a sectorului legumicol.

Păunel spune că pierderile generate de decizia închiderii pieţelor agroalimentare sunt semnificative, într-un an în care şi aşa producătorii din sectorul horticol au pierdut şi din închiderea sectoarelor către care livrau. Concret, acesta estimează că între 10% şi 15% dintre producătorii care îşi comercializau marfa în pieţe au renunţat în momentul în care au fost scoşi cu marfa în stradă. Alţi 20-30% însă, care vindeau marfa din fermă, nu au mai avut nici ei către cine să o livreze. 

Peste toate, închiderea sau limitarea activităţii din sectorul HORECA (hoteluri-restaurante-cafenele) a mai însemnat de asemenea o reducere cu 30-40% a livrărilor de marfă. Aşa s-a ajuns ca producătorii de varză, de exemplu, să aibă vânzări de câteva ori mai mici decât în anii trecuţi, deşi s-a cultivat mai puţin, şi la preţuri mai scăzute decât în anii cu supraproducţie.

„Avem foarte mulţi legumicultori care s-au îndreptat către verdeţuri, trufandaua de toamnă, cum îi spunem noi, şi în cazul lor vânzările lor au scăzut dramatic. Am fost şi suntem afectaţi în continuare de nefuncţionarea sistemului HORECA. Pentru noi, cei care producem legume-fructe, cred că era un debuşeu de piaţă de cel puţin 30-40%, chiar dacă nu vindeam noi direct spre aceste lanţuri de magazine, ele consumau din piaţă“, a conchis Păunel.

„Când te duci la supermarket, te duci ca milogul, nu ca un partener“

Producătorii au fost forţaţi în această perioadă să ia decizii foarte grele. Victor Radu este unul dintre fermierii care produce tomate foarte căutate în piaţa din Slatina. Are deja clienţii săi, iar Piaţa Zahana era un punct de desfacere extrem de bun. Nu şi de când, pentru a corespunde noilor condiţii şi a nu fi considerată piaţă închisă, i-au fost îndepărtaţi parte din pereţii laterali, iar temperatura la care stau acum vânzătorii şi cumpărătorii este cea de afară. 

Fermierul încă mai are de vânzare tomate roşii, un produs rar la această dată. „Tomatele, în mod normal, cred că le-aş mai putea ţine până de Crăciun, însă, sincer, nu aş mai vrea, pentru că nu mai putem sta în piaţă. La un grad pe zi, mori acolo, efectiv, am aruncat foarte multă marfă, crapă pe tarabă roşiile. Au acumulat apă şi într-o zi sau două plesnesc, nu au elasticitate atât de mare încât să stea o săptămână sau două. Gogonelele le vindeam săptămâna trecută cu 4,5 lei, acum cu 3,5 lei şi merge şi mai prost. Problema este că  nu mai vin oamenii, nu sunt condiţii, e şi foarte frig. Oamenii care ies acum pe piaţă cu salată, ceapă şi spanac, ce fac? Când te duci la supermarket acum (n.r. - ca şi producător care să negocieze pentru a livra retailerului), te duci ca milogul, nu te duci ca un partener, să negociezi, pleci din prima cu un handicap, ei ştiu treaba asta. Ei mizează pe alte categorii de produse, baza nu e în legume acum“, a expus fermierul situaţia în care se găsesc acum producătorii.

Mai mult, indecizia guvernanţilor le-a afectat şi strategia pentru alte câteva săptămâni. „Am cules gogonele vreo două tone, ele stau încă bine, problema este că eu am dat drumul la centrale în alte două solarii şi cred că mai sunt şi acolo două tone. Niciuna dintre variate nu o văd cu un final fericit. Dacă le ţin să le fac roşii, voi avea şi un consum destul de mare, dar nu se mai vând roşii, iar dacă le rup şi pe alea de mâine, de gogonele, nu ştiu unde să le dau. Nu aş vrea să ajung să le arunc. În cel mai rău caz, merg la un azil, undeva“, îşi prezenta, cu doar trei zile în urmă, fermierul din Olt dilema.

Vă recomandăm şi:

Iohannis anunţă redeschiderea pieţelor de la sfârşitul acestei săptămâni

Marcel Ciolacu: Deschid pieţele în dispreţ doar pentru a le închide iar. Un gest cinic, caracteristic liberalilor, o mare bătaie de joc

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite