Câte proiecte europene au  depus primarii olteni şi ce şanse de finanţare au. Proiectul pentru iluminat public inteligent, primul semnat de Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitarea termică a fostei „Vile Bărbulescu“ se face tot pe bani europeni
Reabilitarea termică a fostei „Vile Bărbulescu“ se face tot pe bani europeni

Două proiecte europene care totalizează peste 21 milioane euro au fost semnate joi, 18 aprilie, la CJ Olt, fiind vorba de mdernizarea a peste 45 km de drum judeţean şi de implementarea unui sistem de iluminat inteligent în Slatina. Ce şanse de finanţare mai au proiectele în aşteptare.

Consiliul Judeţean va primi peste 16 milioane euro pentru reabilitarea a 46 km de drum judeţean, iar Primăria Municipiului Slatina, alte 5 milioane euro pentru a înlocui sistemul actual de iluminat cu unul economic şi care poate fi dirijat de la distanţă.

Cei 46 km de drum judeţean se vor adăuga la alţi aproximativ 100 km pentru care s-a primit de asemenea finanţare în acest exerciţiu bugetar, a anunţat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu. Este vorba de Drumul Judeţean 642 , de la Stoeneşti (intersecţia cu DN 6) şi până la Giuvărăşti (limita cu judeţul Teleorman). Proiectul include şi amenajarea intersecţiilor, a staţiilor de autobuz şi a parcărilor pentru instituţiile publice, precum şi dispozitive de scurgere şi evacuare a apelor pluviale.

Slatina a început semnarea proiectelor în acest exerciţiu financiar cu cel prin care se va realiza modernizarea, eficientizarea şi extinderea sistemului de iluminat public şi reabilitarea instalaţiilor electrice, fiind vorba de aproximativ 16,5 km de reţeavor fi înlocuite peste 1.200 corpuri de iluminat cu lămpi de tip led, dar se are în plan şi o extindere a reţelei, fiind prevăzută montarea a 96 stâlpi noi, primarul Slatinei, Emil Moţ, oferind câteva detalii tehnice despre proiect, mai puţin informaţiile legate de zonele în care va fi extins iluminatul public.

Proiectele depuse la ADR-SV Oltenia au depăşit de două ori alocarea

Preşedintele CJ Olt - Marius Oprescu şi primarul Slatinei - Emil Moţ au semnat contractul în prezenţa directorului ADR-SV Oltenia Marilena Bogheanu. Şafa Agemţiei ed Dezvoltare Regională a făcut, cu această ocazie, şi o scurtă prezentare a situaţiei privind proiectele depuse în regiune şi cele depuse de primarii olteni.
„Aud foarte des în spaţiul public că autorităţile publice locale nu au capacitatea să scrie şi să depună proiecte, ceea ce nu este deloc adevărat. Avem o alocare pe această perioadă, 2014-2020, de 675 milioane euro. Avem un număr de 1.000 proiecte depuse care reprezintă dublul acestei sume – 1,3 miliarde. Ne luptăm foarte tare să facem rost de aceşti bani, tocmai pentru a finanţa proiectele care nu se fac foarte uşor, ştiţi şi dumneavoastră că într-un termen foarte scurt este nevoie de foarte multe documente. Dar până acum, în mai puţin de 2 ani, pentru că primul proiect pentru această perioadă l-am semnat pe 29 mai 2017, am reuşit să semnăm 446 contracte de finanţare în valoare de 635 milioane euro, ceea ce înseamnă 94% din suma alocată regiunii noastre. Evident că şi judeţul Olt are  creştere substanţială în ceea ce priveşte depunerea de proiecte“, a spus Bogheanu.

finanţare proiect cj olt

Cum banii sunt deja pe sfârşite, tot ce se mai poate spera acum, a mai spus dir. Marilena Bogheanu, este să se aprobe o supracontractare. Din axele deschise până în prezent, cele mai multe proiecte au venit de la primăriile oraşelor mici, unde cererea a ajuns la 475% din suma alocată, axă urmată de cea care permite reabilitarea infrastructurii educaţionale, unde s-a ajuns la solicitări de 375% .

„Facem deja o solicitare către Ministerul Dezvoltării ca să putem merge pe o supracontractare. Şi în perioada trecută, pe 6.1. care înseamnă reabilitarea drumurilor judeţene s-a permis în cadrul programului să se meargă până la 222%, cel puţin în regiunea noastră, tocmai pentru că se cunoaşte nevoia de finanţare a acestor drumuri judeţene, care sunt şi foarte costisitoare. Pentru restul – respectiv axa 10 – infrastructură educaţională, unde sunt eligibile reabilitări de creşe, grădiniţe, şcoli gimnaziale, licee vocaţionale, avem şi foarte multe proiecte depuse de către mediul universitar, avem o depăşire de peste 375%. Am scris ministerului, aşteptăm să vedem dacă ne permite să mergem mai departe, în speranţa că vom putea contracta peste 100%. Axa 13 se referă la primăriile mici şi mijlocii, de oraşe, care n-au avut până acum, n-a existat o schemă de finanţare dedicată acestor unităţi administrativ-teritoriale. S-au cerut proiecte integrate, s-au chinuit să facă foarte multe aplicaţii, avem 475% faţă de suma alocată prin program, proiecte depuse.  Pe axa 8 – infrastructură de sănătate – unde sunt eligibile ambulatorii, autospeciale etc – este o depăşire foarte mare. Acum depinde de Guvernul României, se fac eforturi, pentru că trebuie şi aprobarea Curţii Europene, deci e de durată tot procesul. În momentul în care vom ajunge la 100% vom continua să evaluăm din punct de vedere economico-financiar astfel încât în momentul în care se dă OK-ul să fie contractate, să putem să o facem“, a mai spus Bogheanu.

167 proiecte, de 215 milioane euro

Primarii olteni au lucrat mai mult decât în exerciţiul financiar trecut şi au depus la ADR-SV Oltenia 167 proiecte, suma necesară finanţării acestora, doar sumele nerambursabile, la care primăriile trebuie să adauge contribuţia proprie, ajungând la 215 milioane euro. S-au semnat deja 82 de proiecte, în valoare de 110 milioane euro.

Consiliul Judeţean a depus 12 proiecte, iar pentru o parte s-au şi semnat contractele de finanţare, Primăria Slatina având tot atâtea depuse, din care primul s-a semnat astăzi. Alte proiecte pe care edilii Slatinei vor să le pună în practică folosind banii europeni vizează achizia de autobuze electrice, construirea de staţii de aşteptare inteligente, care vor avea inclusiv staţii de încărcare, construirea de staţii de încărcare pentru biciclete electrice, amenajarea de piste pentru biciclete, reabilitarea şi modernizarea străzilor Vintilă Vodă şi Văilor, care urmează să fie integrate în transportul autobuzelor, scopul final fiind acela al reducerii traficului cu maşinile personale.

Alte primării care au semnat deja contracte de finanţare pentru diverse proiecte sunt: Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, Drăgăneşti-Olt, Piatra-Olt, comunele – Icoana, osica de Sus, sica de Jos, Ianca, Dobrosloveni, Obârşia, Dobrun, Corbu, Pârşcoveni, Vitomireşti, Potcoava, Brastavăţu, parohiile mânăstirilor Brâncoveni şi Călui şi biserica Sfânta Treime din Slatina, UM 0746, Inspectoratul Teritorial de Poliţie de Frontieră, ISU Olt, IPJ Olt.  Cu oamenii de afaceri din Olt, a mai spus Bogheanu, s-au semnat 50 de proiecte, în valoare de 15 milioane euro.

Problemele nu se vor opri, însă, aici pentru primari, chiar şi cei care prind finanţare europeană având de rezolvat majorarea costurilor. Conform estimărilor specialiştilor ADR-SV Oltenia, în ultimii ani costurile s-au majorat cu 20-30% faţă de cele proiectate în 2015-2016, când au fost făcute cele mai multe studii de fezabilitate. În plus, sunt din ce în ce mai greu de găsit constructorii, având în vedere numărul mare de şantiere deschise şi deficitul de forţă de muncă..

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite