Ce complicaţii poate avea consumul excesiv de dulciuri. Medic: „Cu ani în urmă această boală avea o mortalitate de 90%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sărbătorile de Iarnă vin cu o grămadă de tentaţii FOTo: Adevărul
Sărbătorile de Iarnă vin cu o grămadă de tentaţii FOTo: Adevărul

Sărbătorile de Iarnă rămân bucuria supremă a copiilor de toate vârstele, însă e şi perioada în care facem mai uşor excese de tot felul. Moş Nicolae aduce dulciuri, Moş Crăciun le are şi el în sac, iar mama sau bunica pun pe masă cele mai bune prăjituri, astfel că putem uşor ajunge la un pas de grave complicaţii cauzate de consumul excesiv de astfel de bunătăţi.

Se termină Postul, e liber la de toate, cam aşa gândeşte românul, iar unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor nu mai fac faţă solicitărilor de tot felul. Excesul, de orice fel, e periculos, însă am încercat să aflăm ce complicaţii ar putea avea consumul unei cantităţi mai mari de dulciuri, preferatele copiilor în special.

Poate primii vizaţi de avertisment ar trebui să fie obezii, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu. „Ei sunt şi mai pofticioşi, mănâncă mult, iar cu obezitatea se asociază foarte multe boli“, spune medicul. Diabetul este una dintre acestea, motiv pentru care trebuie monitorizat atent nivelul glicemiei. Dacă un diabetic diagnosticat ştie la ce se expune, şi e mai precaut, cineva care nu cunoaşte că s-ar confrunta cu o astfel de problemă poate ajunge mai uşor la hiperglicemie. În cazul în care nivelul glicemiei creşte foarte mult, complicaţia majoră este coma hiperglicemică.

O altă complicaţie a creşterii nivelului glucozei în sânge este vasculita (inflamarea vaselor de sânge), care poate determina chiar accidente vasculare. Rinichii sunt, de asemenea, suprasolicitaţi, astfel că se poate ajunge şi la crize renale.

Afecţiuni grave şi la copii

O complicaţie majoră o constituie tot la adulţi pancreatita (inflamarea pancreasului), astfel că organul responsabil cu secreţia insulinei (cea care îndeplineşte rolul de a regla glicemia)şi a enzimelor necesare digestiei trece printr-o grea încercare. „În trecut această boală, pancreatita, era în 90% din cazuri mortală. Astăzi există mijloace şi se poate interveni, însă rămâne o complicaţie majoră“, spune medicul.

Gastro-duodenitele, enterocolitele, gastro-enteritele apar, în urma aceluiaşi exces de dulciuri, în special la copii. Prezenţa dulciurilor în intestin determină secreţia unui anumit tip de bacterii, împiedicând asborbţia apei, explică medicul. Se manifestă diareea, cu toate celelalte complicaţii, apar durerile abdominale etc.

Ce medicamente să avem în „trusa de urgenţă“

Cea mai bună conduită pentru a evita astfel de probleme este, evident, consumul raţional de alimente şi băuturi în general, deci şi de dulciuri. În cazul copiilor, spune medicul, raţia zilnică nu ar trebui să depăşească cele câteva tablete de ciocolată, sau 2-3 bomboane pe care cel mic le-a ochit în pomul de Crăciun. „Asta în condiţiile în care nu-i mai dăm şi altceva, adică nu 4-5 tablete de ciocolată, sau trei bomboane de pom şi un alt dulce sau acele sucuri îndulcite cu toate mizeriile“, avertizează medicul.
Pentru adulţi ar trebui să avem, în acestă perioadă, la îndemână Triferment-ul, care să ne ajute la digestie. Pentru a trata hiperaciditatea vom avea nevoie de un produs de tip Omez, iar pentru a trata o eventuală diaree – Furazolidon, Ercefuril, săruri de rehidratare etc. Evident, după un astfel de episod se impune, în primul rând, un regim alimentar adecvat.

CITIŢI ŞI: Top 5 afecţiuni care se manifestă iarna. Unele pot fi mortale

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite