Ce consum de materiale a raportat un spital judeţean într-o singură lună. Niciun caz confirmat COVID-19 n-a fost tratat acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipamentele de înaltă protecţie , cele mai costisitoare, sunt şi cele mai puţine în dotarea spitalelor FOTO: Facebook/DSU
Echipamentele de înaltă protecţie , cele mai costisitoare, sunt şi cele mai puţine în dotarea spitalelor FOTO: Facebook/DSU

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a înregistrat în luna martie un consum de materiale dezinfectante de trei ori mai mare faţă de o perioadă obişnuită. Este efectul panicii generale, personalul adoptând măsuri de precauţie mai mult ca niciodată.

Acest spital, conform procedurilor anterioare scenariului 4 de intervenţie, putea prelua cazurile suspecte de Covid-19, pe care trebuia să le trateze până la confirmarea acestora prin testul de laborator. De la acel moment, procedura presupunea ca pacienţii să fie transferaţi către spitalele dedicate tratării patologiei Covid-19. S-a întâmplat acest lucru într-o singură situaţie, cazul unui copil de 1 an şi 2 luni, tratat la Sju Slatina timp de 2 zile şi transferat, luni-seara, 30 martie 2020, după confirmarea diagnosticului de Covid-19, la un spital din Bucureşti.

Au fost, în schimb, internaţi câteva zeci de pacienţi, suspiciunea de Covid-19 fiind infirmată prin testele de laborator. Atitudinea personalului medical a fost, însă, conform procedurilor, astfel ajungându-se la un consum de materiale sanitare şi echipamente de protecţie considerabil.
Managerul spitalului, Cătălin Rotea, a făcut astăzi publice, într-o intervenţie pe Facebook, anunţată anterior, datele despre consumul din luna martie, mai puţin ultima zi.

Când se folosesşte echipamentul de înaltă protecţie

„Având doar cazuri suspecte şi pentru a proteja la maximum întreg personalul din cadrul spitalului, în luna martie, demonstrabil cu fişe de magazie şi bonuri de consum, s-au consumat următoarele materiale: 25.000 măşti de unică folosinţă cu 3 straturi, 800 măşti FFP2 şi FFP 3 – cele cu grad ridicat de protecţie, 800 compleuri de protecţie cu glugă, 800 viziere, 1.500 ochelari , 8.000 mănuşi de examinare high risc, 15.000 mănuşi de examinare din latex, 15.000 mănuşi examinare nesterile, 5.500 botoşei, 1.500 bonete, 1.500 halate de unică folosinţă, 500 halate de unică folosinţă ramforsate“, a declarat Rotea.  În afară de aceste materiale sanitare s-a folosit o cantitate de trei ori mai mare de dezinfectant, „nu pentru că a fost risipă, nu pentrru că s-au scos cantităţi din spital, ci pentru că există un nivel de panică la nivelul întregii populaţii şi, inevitabil, la nivelul personalului medical, iar măsurile de precauţie sunt mai mult decât sporite“, a mai spus Rotea, asigurând, însă, că există stocuri suficiente „pentru a asigura o activitate normală şi chiar sportită pentru două săptămâni, iar comenzile le-am făcut chiar de acum 3 săptămâni, urmează să fie primite, pentru un flux continuu de aprovizionare“, a mai menţionat managerul.

Cu toate că materialul de protecţie nu a lipsit, după cum a spus managerul, există şi voci care reclamă că anumite categorii de echipamente lipsesc în anumite sectoare sau sunt în cantităţi insuficiente. Aceste materiale vor fi însă în continuare împărţite avându-se în vedere istoricul de caz al fiecărei secţii, istoricul cazurilor care se prezintă în această perioadă, numărul de angajaţi ai secţiei etc. Două principii vor sta la baza împărţirii judicioase a acestor echipamente, a mai spus managerul. Cazurile fără simptomatologie specifică şi fără link epidemiologic (legături certe cu un caz confirmat, istoric de călătorie etc.) vor fi consultate în continuare cu adoptarea măsurilor de protecţie sporită, însă fără echipament de înaltă protecţie, în timp ce cazurile cu suspiciuni de Covid-19 vor fi tratate cu asigurarea protecţiei pentru personal.

„Garantez tuturor angajaţilor SJU Slatina că niciun angajat din spitalul nostru nu va vedea un caz confirmat coronavirus, caz suspect coronavirus sau cu afecţiuni respiratorii care nu se va confirma fără echipament de înaltă protecţie: adică bonetă, vizieră, combinezon şi tot ce presupune“, a mai spus managerul.

Cât echipament a distrubuit DSU în Olt

Din achiziţiile realizate centralizat şi recepţionate în ultimele zile, în judeţul Olt au ajuns, conform datelor furnizate de ISU Olt, în două tranşe, următoarele cantităţi: 1.380 de combinezoane de protecţie şi 30 de litri de dezinfectant de nivel înalt, pentru suprafeţe şi instrumentar medical au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute, cu destinaţie finală  - Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Serviciul de Judeţean de Ambulanţă Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt şi Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt. În curusl zilei de luni, 30 martie 2020, au mai ajuns în judeţ peste 1.600 de măşti de protecţie, tip FFP2 şi FFP 3 şi 1.430 de combinezoane de protecţie, acestea urmând să fie ditribuite către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Serviciul de Judeţean de Ambulanţă Olt, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt şi Spitalul Municipal Caracal.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite