Ce drepturi ai ca zilier şi de ce este posibil să primeşti mai puţini bani de acum înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia care reglementează condiţiile în care se plătesc zilierii s-a modificat, iar începând din mai 2019 veniturile acestora ar putea să scadă. Câştigă, însă, un drept nou.

O serie întreagă de sectoare din economie folosesc zilieri, pe care îi plătesc legal sau „la negru“,  fie pentru că specificul muncii este sezonier, fie pentru că sunt fluctuaţii mari în activitate, fie din diverse alte motive. Pe de altă parte, zilierii plătiţi legal au, într-o oarecare măsură, drepturi similare cu cele ale salariaţilor, însă veniturile, raportat la câştigul zilnic, chiar şi atunci când se înţeleg cu angajatorul la plata unui venit minim, sunt mai mari decât în cazul unui angajat cu contract de muncă.

Diferenţele le fac obligaţiile care se plătesc statului. Până de curând zilierii nu datorau pentru venitul obţinut decât impozitul pe venit, ceea ce le asigura din partea angajatorului o sumă minimă de aproximativ 90 lei/ziua lucrată. Din această lună însă din aceşti bani se pot opri şi sumele care reprezintă contribuţia la asigurări sociale, fapt care, pe de o parte, le poate scădea zilierilor venitul net (angajatorul nu este obligat prin lege să acopere diferenţa), dar pe de alta le asigură dreptul la pensie.

„ׅPentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se datorează contribuţia de asigurări sociale, conform prevederilor Codului fiscal, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru zilieri o constituie remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri .Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale sunt în sarcina beneficiarului“, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin intermediul unui comunicat de presă, cu referire la noile modificări legislative în domeniu aduse prin O.U.G nr. 26/2019.

Zilierii nu beneficiază de servicii medicale gratuite

Pentru cei care acceptă să fie plătiţi ca zilieri principalul câştig era venitul, mai mare decât al unui angajat cu contract de muncă, cu normă întreagă, plătit cu salariul minim pe economie, pentru că în cazul zilierilor nu se plătea până de curând contribuţia la asigurările sociale şi nu se plăteşte în continuare contribuţia la sănătate, motiv pentru care zilierii, însă, nu sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate.

Pe de altă parte, zilierului i se datorează pentru fiecare zi în care s-a prezentat la muncă aceeaşi sumă convenită, chiar dacă într-o zi angajatorul a avut nevoie de el doar două ore. Banii îi poate primi şi zilnic, dar şi sub forma unui salariu, proporţional cu zilele lucrate.„Angajatorul, de obicei, negociază cu zilierul restul de plată, nu prea e interesat zilierul de contribuţii. Ideea este că, raportat la luna întreagă, zilierii câştigă mai mult decât un angajat cu contract de muncă“, a declarat un angajator.

Avantajul muncii cu zilieri este mai mult al angajatorului, care nu are nevoie, constant, de aceeaşi forţă de muncă. Angajatorul, în schimb, nu poate primi mai mult de 90 zile la lucru, într-un an, aceeaşi persoană, cu excepţia câtorva sectoare reglementate legal.

„Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul agriculturii, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol; în cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic“, prevede legea.

Din decembria 2019, evidenţa tuturor zilierilor ar urma să se ţină electronic, mai prevăd noile reglementări.

     
     

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite