Ce secţii de spital suspendă internările în urma ordinului lui Raed Arafat. „Guvernul nu s-a gândit şi la oamenii pe care-i trimitem acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de la SJU Slatina evaluează situaţia fiecărui pacient internat şi decid cine pleacă acasă FOTO: Alina MItran
Medicii de la SJU Slatina evaluează situaţia fiecărui pacient internat şi decid cine pleacă acasă FOTO: Alina MItran

Cel mai mare spital din Olt, care la acest moment tratează şi pacienţi COVID-19, dar şi pacienţi non-Covid, externează pacienţii care nu reprezintă urgenţe şi va amâna internările programate. Două secţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi-au suspendat internările.

Medicii sunt îngroziţi că trebuie să aleagă cui oferă în următoarele 30 de zile ajutor medical de specialitate în spital  şi pe cine amână, deoarece comandantul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a emis un ordin prin care, conform prevederilor articolului 1, „managerii unităţilor sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi reprogramate“.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina este cel mai mare spital din Olt, cu o zi în urmă (marţi, 5 octombrie) aici figurând internaţi peste 350 pacienţi în secţiile non-Covid. Fiecare medic şi-a evaluat pacienţii pentru a stabili care dintre aceştia pot fi externaţi astfel încât să fie respectate prevederile noului ordin.

„Servicii medicale trebuie să oferim în continuare“

„Ordinul trebuie respectat, aşa cum a fost dat. Nu se vor mai face internări, cu excepţia situaţiilor de urgenţă. Dar nu poţi trimite omul, ţaca-paca, i-ai încheiat foaia şi îl trimiţi acasă. Medicii toţi trebuie să-şi evalueze pacienţii şi vedem care-i situaţia. Servicii medicale trebuie să oferim în continuare. Suntem spital judeţean de urgenţă“, a declarat managerul SJU Slatina, Angela Nicolae, pentru „Adevărul“.

Dincolo de faptul că va fi extrem de neplăcut pentru pacienţi să fie trimişi acasă se mai pune şi problema finanţării, a atras atenţia managerul SJU. Spitalul este plătit pentru serviciile pe care le efectuează, iar dacă va fi un volum mai mic vor fi şi bani mai puţini, cel puţin din ce se cunoaşte până acum.

„Din păcate, ordinul comandantului acţiunii nu a fost însoţit şi de îngheţarea finanţării spitalelor, adică nu se spune absolut nimic despre cum vor fi finanţate spitalele în aceste 30 de zile, pentru că în prezent se finanţează la cheltuială efectivă. Dacă noi ne trimitem pacienţii acasă, nu vom mai avea finanţare“, a mai spus Nicolae.

Secţiile de recuperare îşi suspendă din nou activitatea

Pacienţii cu o afecţiune acută care se adresează spitalului vor fi în continuare evaluaţi în Unitatea de Primiri Urgenţe, medicul fiind cel care decide cine este internat şi cine poate primi tratament în ambulatoriu, dă managerul asigurări. 

„Repet, vom oferi servicii medicale. Avem Unitate de Primiri Urgenţe, suntem spital de urgenţă, pacienţii care au o suferinţă acută se vor prezenta la urgenţă, medicii vor evalua, vor decide internarea. Spitalul trebuie să ofere servicii medicale, suntem cel mai mare spital din judeţ, asta este situaţia, nu putem refuza pacienţii. Din păcate, Guvernul nu s-a gândit la finanţarea spitalelor şi la pacienţii pe care trebuie să-i trimitem acasă, la pacienţii cronic. Din păcate“, a precizat managerul unităţii sanitare.

Intervenţiile chirurgicale programate, cele care pot fi amânate pentru cel puţin 30 de zile, au fost deja suspendate. S-au suspendat şi internările în secţiile de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie şi în secţia Recuperare Neuromotorie Copii, secţii care au avut de suferit şi în 2020 în urma unei decizii similare. Pacienţii se vor putea adresa pentru astfel de servicii cabinetului din policlinica spitalului.  „Şi acolo, în măsura în care facem faţă afluxului de pacienţi. Deocamdată încercăm să supravieţuim, să tratăm şi pacienţi Covid şi non-covid…“, a mai spus Angela Nicolae.

Situaţia este din ce în ce mai gravă şi în secţia COVID-19 a SJU Slatina, unde miercuri, 6 octombrie 2021, erau internaţi 113 pacienţi, alţi 10 fiind în Terapie Intensivă. 98 din cei 113 pacienţi sunt conectaţi la surse de oxigen. A apărut şi prima situaţie de temporizare în UPU a unui pacient care necesită internare în ATI, iar asta pentru că nicăieri în ţară nu s-a găsit un pat ATI liber. Pacientul beneficiază în UPU de servicii medicale de Terapie Intensivă, a precizat Nicolae.

Vă recomandăm şi:

 

Peste 2.000 de cazuri noi în Capitală. Judeţele care au înregistrat, miercuri, cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2

 

Pandemia COVID-19 nu se află încă sub control, avertizează OMS. „În unele oraşe, vedem unităţi de terapie intensivă şi spitale saturate şi oameni care mor”

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite