Ce spune dr. Vasi Rădulescu, „vânătorul” de ştiri medicale false, despre combinaţia antibiotic-alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce să nu combinăm antibioticul cu alcoolul, explicaţiile unui medic FOTO: Pixabay
De ce să nu combinăm antibioticul cu alcoolul, explicaţiile unui medic FOTO: Pixabay

Apare des întrebarea: „Cât de nociv este alcoolul în combinaţie cu medicamentele?“, iar un medic s-a hotărât să înlăture ceaţa din jurul acestui subiect, oferind câteva explicaţii.

Medicul Vasi Rădulescu răspunde în ultimul articol postat pe blog-ul său la întrebarea „Combinaţia antibiotic-alcool. Cât e de sigură?“.

„Cred că e una dintre întrebările generale atunci când ni se prescriu antibiotice. Am voie să beau? Măcar un pahar“, îşi începe medicul expunerea, iar mai departe explică de ce orice doctor ne spune că este de evitat combinaţia alcool-medicamente, indiferent de cantitatea de alcool la care ne gândim.

„Alcoolul NU scade acţiunea antibioticului, adică abilitatea de a distruge bacteriile care îţi provoacă infecţia, însă creşte riscul de a avea efecte adverse“, explică medicul. Sunt însă anumite antibiotice care în combinaţie cu alcoolul pot avea reacţii adverse puternice, prin urmare acestea nu pot fi niciodată combinate cu băuturile alcoolice. Acestea sunt, spune medicul: doxiciclina, eritromicina, metronidazol, tinidazol, cefoperazona, cefotetan, ketoconazol, izoniazida, linezolid, griseoflulvin. „Sunt şanse mari să ai stări de greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, dureri de cap, palpitaţii, dureri abdominale, înroşirea pielii, transpiraţii, ba chiar afectări severe ale ficatului şi creşterea tensiunii arteriale. Toate acestea pot apărea şi în cazul altor antibiotice“, explică dr. Vasi Rădulescu.

Un alt efect nedorit, indirect, al acestei combinaţii este încetinirea procesului de luptă a antibioticului cu infecţia. Iată cum se întâmplă acest lucru: „Alcoolul îţi afectează somnul şi dieta, care au un rol important în recuperare, fiindcă alcoolul întrerupe ciclurile normale de somn şi împiedică organismul din absorbţia nutrienţilor importanţi, crescând totodată glicemia. Prin urmare, afectează resurse importante ale organismului de a lupta cu infecţiile“, mai spune medicul. 

Sfaturile medicului Vasi Rădulescu le regăsiţi pe site-ul acestuia special dedicat informării corecte a pacienţilor.

Cine este dr Vasi Rădulescu

Medicul Vasi Rădulescu (35 ani) este unul dintre cei mai activi medici români în mediul virtual. Postările lui, uneori controversate, devin deseori virale pentru că tratează chestiuni de interes major pentru pacienţi. Specializat în cardiologie, medicul Rădulescu este „sufletul” site-ul www.leapsadesanatate.ro, o colecţie de articole alcătuită ca o adevărată vânătoare modernă de mituri pretins medicale. 

Practic, medicul de 35 de ani a creat acum 3 ani o comunitate online care vrea să oprească epidemia de informaţii medicale false. Totul se întâmplă sub forma unui joc pe internet. Doctorul spune că aici e prima sursă de informare a pacienţilor săi, cu mult înainte sau chiar în lipsa totală a unei vizite la cabinetul medical.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pericolul pe care părinţii îl ignoră. „Caria de biberon e forma cea mai urâtă la copii şi se extinde rapid“

Avertismentul doctorului Vasi Rădulescu: „Ştiaţi că banala aspirină vă poate omorî copiii?“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite