Ceapa, zece beneficii. Ce boli combate şi ce nu ştim despre leguma care ne face să plângem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceapa are beneficii multiple pentru sănătatea organismului uman
Ceapa are beneficii multiple pentru sănătatea organismului uman

Ceapa este una dintre cele mai apreciate şi mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar cunoaşte nu doar gustul său delicios în mâncăruri, ci şi efectele sale benefice pentru organism, atunci ar fi mai mai sănătoşi, spun specialiştii.

Ceapa poate fi consumată crudă, fiartă, uscată sau coaptă. Dr. Diana Stuparu, specialist în diabet, boli de metabolism şi de nutriţie la Spitalul Judeţean din Slatina, afirmă că ceapa are o compoziţie bogată în tiosulfinate, sulfuri şi sulfoide. Tiosulfinatele au proprietăţi antimicrobiene, dar în ceapă se găsesc doar un sfert din compuşii sulfului, spre deosebire de usturoi, care are o acţiune antimicrobiană mult mai puternică.

Ceapa este folosită încă din antichitate ca tratament pentru mai multe boli pentru grăbirea vindecării rănilor şi diminuarea durerii. Ceapa este considerată de către mulţi ca fiind un antibiotic natural ce ajută organismul să lupte împotriva stafilococilor, are efect asupra tusei, acţionează ca un emolient, sedativ, digestiv, calmant. Este medicamentul naturist cel mai frecvent utilizat în trecut de părinţii şi bunicii noştri pentru gripă şi răceală, ea ajutând – vara – şi la îndepărtarea ţânţarilor.

Are proprietăţi antibiotice, antiinflamatoare - de efect pentru gută şi artrită, antiseptice - luptă împotriva bacteriilor, inclusiv E. Coli şi Salmonella, infecţii la nivelul tractului urinar, antimicrobiene şi carminative - de efect pentru constipaţie şi balonări.

“Ceapa este o sursă bogată de fier prevenind anemia, fibre, potasiu - cu rol în echilibrul electrolitic al organismului -, vitamina A - protejează pielea şi mucoasele -, vitamina B - ajută la creşterea metabolismului şi are un rol clar în  îmbunătăţirea sistemului imunitar şi a celui nervos, precum şi în menţinerea sănătăţii pielii şi muşchilor -, şi vitamina C, crescând rezistenţa sistemului imunitar”, spune dr. Diana Stuparu.

Ceapa, bună contra diabetului

Iar beneficiile cepei asupra organismului nu se opresc aici. Consumarea a 100 grame de ceapă aduc doar 44 de calorii în corp şi asigură o doză însemnată de fibre necesare bunei desfăşurări a tranzitului intestinal, dar ajută şi la scăderea nivelului de colesterol şi, astfel, la reducerea riscului de afecţiuni ale inimii.

“Ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale. Consumareaa unei jumătăţi de ceapă crudă pe zi contribuie semnificativ la scăderea colesterolului, dar ajută şi în constipaţie sau flatulenţă. Datorită conţinutului său de crom, ceapa ajută în diabet sau în prevenirea lui în sensul că duce la scăderea nivelului de insulină din organism şi creşte toleranţa la glucoză. Totodată, este un excelent diuretic, împiedicând retenţia de apă în organism, ca să nu mai amintesc despre faptul că ceapa ajută şi la regenerarea părului prin aplicarea sucului de ceapă pe scalp de două ori pe săptămână”, a mai precizat dr. Diana Stuparu de la Spitalul Judeţean din Slatina.

De asemenea, ceapa conţine sulf, care are un rol protector asupra ficatului mai ales atunci când combinăm, de exemplu, o salată de legume cu ceapă la o friptură de vită. Acest mix se pare că este perfect pentru stimularea transportului aminoacizilor către creier şi sistemul nervos în general, asigurându-se, astfel, o stare psihică echilibrată.

Indicaţii “băbeşti”

Ceapa este indicată şi într-una din următoarel situaţii. Tuse uscată – se ia o ceapă, se toacă mărunt şi se amestecă cu două linguri de grăsime de gâscă; se face masaj pe gât, iar dimineaţa se mănâncă o linguriţă din această compoziţie. Tot pentru tuse: se ia 1 cartof, 1 ceapă, 1 măr crud; se spală bine, se curăţă şi se pun într-un litru de apă, apoi se fierbe tot până ce apa scade la jumătate; se administrează câte 1 linguriţă de fiertură înainte de masă.

Dureri de gât – intern: tinctură (o linguriţă înaintea fiecărei mese), iar extern - cataplasme cu ceapă coaptă aplicate calde.

Răceală uşoară – suc cu miere (maxim 10 linguri suc de ceapă/zi), tinctură cu vin (la 1 litru de vin alb se vor pune 50 ml. suc de ceapă; se lasă timp de opt zile, apoi se va strecura; se completează din nou la 1 litru vinul, după care se poate consuma ca tratament câte o lingură de 3 ori/zi). Este bine să se ia înainte de mese cu 30 minute; extern se pun cataplasme cu ceapă pe torace.

Tuse persistentă, convulsivă – se bea decoct de ceapă cât de fierbinte posibil, îndulcit cu miere. Două-trei căni pe zi din acest remediu prea puţin plăcut la gust, ba chiar respingător pentru unii, are efecte aproape miraculoase de oprire a acceselor de tuse, de eliminare a secreţiilor de pe arborele bronşic, de refacere a epiteliilor distruse de infecţia respiratorie.

Gripa – se lasă la macerat patru cepe timp de 24 de ore într-un 1 litru apă călduţă; se bea o ceaşcă între mese şi încă una înainte de culcare. Acest preparat luat dimineaţa pe stomacul gol mai are proprietatea de a ameliorara diabetul. Tot contra gripei se mai face un macerat din 2 cepe tăiate în felii subţiri care se pun într-un litru de apă plată sau de izvor; se va lua un pahar de acest amestec macerat între mese şi un alt pahar seara la culcare, vreme de cca. 15 zile.

Stări febrile, migrene, diaree, viermi intestinali – se ia o ceapă tocată, peste care se toarnă 0,5 litri de apă fierbinte, se înveleşte şi se infuzează 12 ore; se consumă un sfert de pahar de 3-4 ori/zi, cu 20 minute înainte de masă.

Atenţie la neatenţie!

Studii de specialitate mai arată arată că sucul proaspăt de ceapă aplicat de arsurile minore sau ciupiturile de insecte grăbeşte vindecarea şi regenerarea ţesuturilor, chiar dacă, la început, senzaţia este una de usturime – rezultatul contează.

În anotimpurile reci, când mâinile au foarte mult de suferit din cauza frigului, cei care se ştiu cu probleme în acest sens trebuie să ştie că pot încerca un remediu naturist pe bază de suc de ceapă şi miere, în părţi egale, care ajută la tratarea crăpăturilor pielii şi echilibrarea pH-ului.

Există însă o avertizare în consumul de ceapă, valabilă pentru persoanele suferinde de gastrită, sindrom de colon iritabil sau colită. Pentru aceştia este recomandat consumul treptat al cepei şi în cantităţi mici astfel încât organismul să se obişnuiască deoarece ingestia unei cantităţi nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, îngreunând digestia.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

De ce mănâncă oltenii praz? Zece beneficii ale faimoasei legume. Cât este de sănătos şi ce boli combate

Cum se activează sistemul imun împotriva cancerului. Imuno-oncologia

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite