FOTO  Cel mai vechi cinematograf din Slatina, reabilitat cu bani norvegieni. Cum va arăta cinematograful la finalul lucrărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinematograful „Victoria”, primul din Slatina, deschis în anii ’70 într-una dintre cele mai vechi clădiri din muncipiu ridicate la începutul secolului XX, va fi „readus” la viaţă până în aprilie 2016 cel târziu. Redenumit „Atelierul Intercultural Victoria”, acesta va avea o multiplă funcţionalitate: sală de cinema, sală de spectacole/teatru, sală pentru expoziţii, şedinţe sau dezbateri publice.

Proiectul de reabilitare şi modernizare a vechiului cinematograf „Victoria” din Slatina va fi finanţat de Guvernul Norvegiei, prin intermediul unui program “Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European”, valoarea totală fiind de peste şapte milioane de lei. Contribuţia municipalităţii în cadrul proiectului se ridică la puţin peste 300.000 de lei. Contractul a fost semnat zilele acestea. Pentru a putea obţine finanţarea dorită derulării proiectului, municipalitatea autohtonă a încheiat un parteneriat cu un ONG norvegian numit “Evris Foundation Islanda”, care va fi co-organizator al evenimentelor care se vor desfăşura la “Atelierul inter-cultural Victoria” în următorii cinci ani.

Proiectul este unul ambiţios şi inedit deoarece prevede nu doar restaurarea clădirii declarată monument istoric, ci şi amenajarea acesteia într-un centru multifuncţional. Mai precis, imobilul nu doar că va fi complet renovat, dar va fi şi dotat cu o tehnologie nouă, ce va conferi sălii de cinema o multiplă funcţionalitate: aici se vor putea viziona filme, se vor organiza dezbateri ale autorităţilor locale cu cetăţenii, şedinţe ale Consiliului Local, dar vor putea avea loc şi expoziţii de artă, spectacole de teatru sau muzică, seminarii sau conferinţe de presă. Interesant este că, pentru a putea îndeplini toate condiţiile menţionate, câştigătorul licitaţiei ce va avea loc în maximum două luni va trebui să amenajeze totul astfel încât podeaua “noului” stabiliment să fie una rabatabilă, care să permită “ascunderea” scaunelor la nevoie.

La rândul său, edilul Minel Prina a explicat planurile municipalităţii în legătură cu fostul cinematograf “Victoria”: “Este vorba despre un proiect foarte complex, unul dintre cele mai complexe pe care l-am transpus în realitate aici, la Slatina. Nu va fi vorba de o simplă consolidare, de o reabilitare. După ce totul va fi gata, aici vom derula foarte multe activităţi - spectacole de muzică lăutărească, de teatru, proiecţii de filme, seri de dans, dar şi un bal tematic pe care deja ne-am gândit să-l numim «România în perioada interbelică». Va fi realizată o strategie de activităţi pentru perioada următoare implementării pentru cinci ani de zile prin care încercăm să promovăm turismul şi toate aceste activităţi interculturale şi sociale”.

"Ar trebui găsită o metodă prin care să fie renovate toate casele din zona asta"

Slătinenii sunt mulţumiţi că municipalitatea şi-a adus aminte de “resuscitarea” fostului cinema atât de drag multora dintre locuitorii urbei.

“Am auzit ceva zvonuri că o să se ocupe şi de acest cinematograf, dar nimic concret. Se pare că abia acum se dă startul a ceva clar în sensul ăsta şi nu poate decât să ne bucure că se mai renovează câteva ceva, aici – în Centrul Istoric al Slatinei, unde pare că nu se întâmplă nimic. E ciudat ce se petrece în oraşul nostru: în vreme ce alte oraşe unde mai există astfel de clădiri vechi se face tot posibilul să se aducă la viaţă asemenea zone, la noi totul se mişcă cu viteza melcului. Ar trebui găsită o metodă prin care să fie renovate toate casele din zona istorică, alţii cum au reuşit??”, se întreabă prof. Andrei Popa.

Potrivit studiului de fezabilitate al cinematografului “Victoria”, proiectul de reabilitare va presupune: modernizarea sălii de cinema şi a sălilor adiacente (camera cu balcon, casa de bilete, sala de proiecţie şi sala de vizionare), montarea a două centrale termice pe gaz, înlocuirea instalaţiilor termice, electrice şi sanitare. Sala de cinema va avea o capacitate de 75 de locuri la parter şi 25 de locuri la balcon, accesul urmând să fie asigurat prin foaier - la parter, iar la etaj - prin hol şi casa scării. Cinematograful “Victoria” a fost preluat, în 2010, de primăria Slatina de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului (RADEF) „România Film”.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

VIDEO  Cinematograful “Victoria” din Slatina, reabilitat şi redat locuitorilor

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite