Computerul tomograf, inaccesibil unei categorii de bolnavi Covid-19. De ce nu pot face CT „peste rând“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tomografia este cea mai importantă investigaţie, consideră medicii, pentru a se putea stabili gradul de afectare pulmonară în patologia COVID-19 FOTO: arhiva Adevărul
Tomografia este cea mai importantă investigaţie, consideră medicii, pentru a se putea stabili gradul de afectare pulmonară în patologia COVID-19 FOTO: arhiva Adevărul

Monitorizarea post-COVID permite medicilor să recomande inclusiv investigaţii de tip CT, pentru care în mod curent se aşteaptă cu lunile, dar în aceste cazuri aşteptarea este de doar câteva zile. O anumită categorie de pacienţi post-COVID este, însă, exclusă de la facilitate.

Deşi comunicată pe scară largă de-abia în martie anul acesta, o măsură instituită de CNAS încă din octombrie anul trecut permite ca pentru anumite boli pacienţii să se poată programa pentru efectuarea unor investigaţii de specialitate şi să nu fie nevoiţi să aştepte luni întregi. 

Este vorba de şapte afecţiuni pentru care se poate obţine programarea pentru servicii paraclinice chiar dacă laboratorul a depăşit plafonul alocat de CJAS. 

În mod obişnuit, laboratoarele fac programări pentru pacienţii asiguraţi în sistemul public în funcţie de fondurile repartizate de Casa de Asigurări de Sănătate şi de ordinea în care pacienţii asiguraţi li se adresează.

Iată cine poate beneficia de acces rapid la investigaţii de monitorizare: pacienţii cu COVID-19 după externare, pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare.

decontare investigatii de urgenta cnas

Pe pagina oficială de Facebook a CNAS a apărut informarea în 16 martie 2021 Sursa Facebook CNAS

Conform Ordinului preşedintelui MS/CNAS nr. 868/542/2011 cu modificările şi completările ulterioare, medicul care face recomandarea pentru investigaţiile necesare monitorizării afecţiunilor enumerate mai sus întocmeşte un bilet de trimitere distinct în care menţionează un cod specific afecţiunii.

Pentru pacienţii care s-au tratat de COVID-19 codul este „Monitor1“, însă pentru o anumită categorie de pacienţi acesta nu poate fi pus de către medicul care face monitorizarea, atrage atenţia pneumologul Ion Eparu de la Dispensarul TBC Slatina din cadrul Spitalului Judeţean Olt.

„Neavând acte, pentru că n-a intrat în anchetă epidemiologică, el nu beneficiază“

Sunt, spune medicul, pacienţi care au trecut prin boala COVID acasă, fără să fi solicitat testarea la un laborator acreditat, s-au testat cu teste din farmacie, iar după perioada de convalescenţă, pentru că în continuare au probleme, respiratorii în cele mai multe cazuri, dar nu numai, solicită examen de specialitate. 

„Ei s-au testat acasă, au avut boală COVID, au tratat-o cum au tratat-o, după care acum vin şi doresc un examen corect şi complet. Pacientul vrea să ştie dacă este o afectare pulmonară, şi, dacă necesită CT nativ, neavând acte, pe româneşte, pentru că n-a intrat în anchetă epidemiologică, el nu beneficiază de prevederile ordinului comun CNAS- MS“, a declarat dr. Ion Eparu, care este coordonatorul programului judeţean de tuberculoză.

Astfel de pacienţi nu sunt deloc puţini şi, chiar şi mai grav, sunt pacienţi care au folosit scheme de tratament auzite pe te miri unde, spune medicul. 

Unii dintre ei mărturisesc că au folosit inclusiv medicamentul de uz veterinar despre beneficiile căruia s-a discutat intens la TV la începutul acestui an. 

„E o nebunie, trebuie să iei lucrurile de la capăt, trebuie făcute investigaţii. Pentru cei care nu au documente (n.red. – care să ateste diagnosticul de COVID-19) e mult mai dificil“, a mai spus dr. Eparu. 

Dr. Ion Eparu a precizat că aceeaşi problemă se ridică în cazul pacienţilor aflaţi în această situaţie şi dacă starea de sănătate impune terapia cu oxigen, închirierea concentratoarelor de oxygen putând fi, de asmenea, plătită de CJAS pentru pacienţii asiguraţi. 

În ultimele luni, în cabinetul pneumologului au ajuns mulţi pacienţi care au trecut prin COVID-19 şi care vor avea nevoie de luni bune de terapie, inclusiv de concentrator de oxigen, pentru a-şi recupera sau îmbunătăţi capacitatea pulmonară.

Vă recomandăm şi:

Avertismentul unui radiolog: „Nu e util ca pacientul COVID pozitiv să fie tratat acasă“

INTERVIU Ion Eparu, medic pneumolog: „Automedicaţia, atât în TBC, cât şi în cancer, este extrem de periculoasă“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite