Şoferii ambulanţelor de la Olt, nevoiţi să improvizeze soluţii în alimentarea cu carburanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre ambulanţele din judeţul Olt sunt nevoite să piardă timp preţios prin alimentarea cu carburanţi de la benzinării aflate în alte localităţi decât cele unde există staţii ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Pentru a rezolva problema, conducerea instituţiei a găsit o soluţie salvatoare inedită, pusă în umbră însă de hotărârile diriguitorilor ministerului de resort care, în loc să rezolve chestiunea, o perpetuează.

Mai exact, la ora actuală, dintre cele şase staţii ale SJA Olt, ambulanţele a două dintre ele – Drăgăneşti şi Scorniceşti - trebuie să parcurgă distanţe semnificative şi să piardă timp preţios în activitatea lor deoarece sunt nevoite să alimenteze cu carburanţi de la Slatina. Problema alimentării cu carburanţi a apărut ca urmare a faptului că, în cele două oraşe anterior menţionate, respectiv Drăgăneşti şi Scorniceşti, nu există benzinării ale concernului Petrom cu care Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt are în derulare contractul de alimentare cu combustibili. Astfel, ambulanţele din Drăgăneşti trebuie să parcurgă 36 kilometri până la Slatina (cursă ce durează min. 40 minute doar „dus”), iar cele din Scorniceşti – 27 kilometri (28 minute) până la Slatina. Conducerea SJA Olt a găsit însă o soluţie salvatoare pentru ieşirea din acest impas, şi anume alimentarea cu carburanţi la Slatina se face doar cu ocazia transportării diverşilor pacienţi din cele două localităţi la Spitalul Judeţean din municipiu. Iar ambulanţele fac acest lucru "prin rotaţie".

Din păcate însă, la orizont se anunţă noi probleme. De la 1 martie, SJA Olt va trebui să aplice prevederile noului contract-cadru în privinţa alimentării cu carburanţi, ce prevede faptul că ambulanţele va trebui să alimenteze doar de la benzinăriile din reţeaua LukOil, care, se ştie, are un număr limitat de staţii cel puţin comparativ cu fostul contractant Petrom. Această situaţie a apărut ca urmare a iniţiativei diriguitorilor Ministerului Sănătăţii de a organiza la nivel centralizat pentru acest an licitaţia în privinţa aprovizionării cu carburanţi a ambulanţelor din ţară, LukOil fiind declarat câştigătorul licitaţiei.

"Până acum ne-am descurcat cum ne-am descurcat, dar să vedem ce va fi de acum înainte. La acest moment avem două staţii (Drăgăneşti şi Scorniceşti, n.a.) unde, pentru că nu există benzinării ale Petrom cu care avem contract în derulare până la finele acestei luni, maşinile noastre sunt nevoite să vină la Slatina ca să alimenteze. Pentru a nu afecta activitatea ambulanţelor am găsit soluţia de a face alimentarea cu carburant la Slatina doar cu prilejul curselor de transport a pacienţilor din aceste oraşe deoarece acolo nu există spitale. Din luna martie însă o să aplicăm şi noi contractul nou de alimentare cu carburanţi doar de la benzinăriile Lukoil, dar va fi cam aceeaşi situaţie ca şi până acum deoarece la Drăgăneşti şi Scorniceşti nu există nici benzinării ale acestei firme; astfel, alimentarea cu carburant se va face ca şi până acum tot la Slatina. O problemă ar putea apărea la staţia de ambulanţă din Corabia, unde Lukoil are acolo o benzinărie care, însă, nu le mai aparţine – ea fiind administrată de un concesionar în sistem franciză. Noi am transmis la Ministerul Sănătăţii o adresă în care am semnalat situaţia de la Corabia, punct-cheie în activitatea noastră deoarece acoperă sudul judeţului, pentru a găsi o soluţie, şi trebuie să primim răspuns în zilele următoare. Ce urmează nu mai ţine acum de noi, ci de Ministerul Sănătăţii”, a declarat managerul SJA Olt, Marinela Prina.

Probleme şi în ţară cu carburanţii pentru ambulanţe

Situaţii problematice în ce priveşte „adăparea” cu carburanţi a autosanitarelor doar de la benzinăriile Lukoil a creat deja probleme în judeţele unde noul contract-cadru în acest sens a intrat deja în vigoare. Spre exemplu, în Ialomiţa, maşinile de la substaţiile de ambulanţă de la Ţăndărei şi Feteşti sunt alimentate cu motorină tocmai la Slobozia. La Călăraşi funcţionează microstaţii de ambulanţă în Olteniţa, Lehliu, Budeşti, Fundulea şi Călăraşi, deşi benzinării Lukoil există doar în trei dintre localităţile judeţului. În Teleorman, şoferii de pe salvări au, de asemenea, drum lung de parcurs şi combustibil de consumat inutil pentru a se aproviziona cu motorină. Aici, staţiile de ambulanţă funcţionează în Zimnicea, Videle, Turnu Măgurele, Roşiori de Vede şi Alexandria, iar unităţi LukOil se găsesc doar în Alexandria şi Roşiori de Vede. În Argeş, situaţie similară: staţiile de ambulanţă sunt amplasate în Piteşti, Câmpulung, Costeşti, Curtea de Argeş, Domneşti, Mioveni, Mozăceni, Rucăr şi Topoloveni, pe când LukOil are benzinării doar la Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Călineşti, Merişani, Linteşti şi Piscani. Iar exemplele pot continua. 

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt are şase staţii în judeţ: Slatina, Caracal, Corabia, Balş, Drăgăneşti şi Scorniceşti. Reţeaua Lukoil acoperă trei localităţi – Slatina (trei benzinării), Balş şi Caracal, cu câte o benzinărie.
 

Mai puteţi citi:

La Slatina, un jandarm cinstit a returnat un portofel cu aproape 700 lei găsit pe stradă

Reprezentanţii cluburilor de fotbal de la Olt, avertizaţi de jandarmi despre ce riscă dacă încalcă legile în domeniu

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite