Slatina

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Judeţean Olt “aruncă cu bani” în FC Olt Slatina

0
11 Feb 2015 16:48:04
Autor: Mugurel Manea
Lucrurile merg ca pe roate la Consiliul Judeţean Olt: Paul Stănescu (dr), alături de vicele Marius Oprescu     (FOTO: Mugurel Manea)
Lucrurile merg ca pe roate la Consiliul Judeţean Olt: Paul Stănescu (dr), alături de vicele Marius Oprescu     (FOTO: Mugurel Manea)

Telenovela mascată a finanţării echipei de fotbal FC Olt Slatina continuă. Ca de fiecare dată în ultimii ani, Consiliul Judeţean Olt a rezervat şi pentru 2015 o felie importantă din bugetul judeţului pentru echipa anterior menţionată, bani ce urmează a ajunge la clubul respectiv în urma unui aşa-zise “selecţii publice de proiecte”. Echipa de fotbal e condusă de fratele unuia dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Olt.

Finanţarea echipei de fotbal FC Olt Slatina, fostă FC Aluminiu Alro Slatina, prin tot felul de metode, a devenit un obicei la Consiliul Judeţean (C.J.) Olt în ultimii ani, aceasta după ce echipa a ajuns pe mâna lui Dan Oprescu, fratele lui Marius Oprescu, nimeni altul decât unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai instituţiei anterior menţionate. Treaba se face sub aparenţa legalităţii unui “Program anual al C.J. Olt de finanţare nerambursabilă în domeniul sport”, legat ombilical de legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Metoda de finanţare a echipei menţionate este relativ nouă în sensul că tocmai a împlinit un an. În 2011, în urma controlului efectuat la C.J. Olt de către inspectorii Camerei de Conturi Olt pentru anul 2010, auditorii au stabilit că: “în anul 2010 au fost angajate şi efectuate plăţi pentru acţiuni nonprofit de interes general în suma de 2.730.000 lei către Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina – secţia fotbal, alocarea acestei sume s-a făcut fără respectarea prevederilor Legii 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general“. În 2013, povestea s-a repetat, dar cu bani ceva mai puţini: “doar” 2.010.000 lei.

Prins cu ocaua mică, preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu, a schimbat tactica: a căutat o metodă de a respecta prevederile legii amintite şi a găsit-o. Astfel, în plenul Consiliului Judeţean a fost aprobat, în anul 2013 (dar şi în 2014, n.r.), o hotărâre referitoare la aprobarea unui aşa-numit “Program anual al Consiliului Judeţean Olt de finanţare nerambursabilă în domeniile sport şi cultură”. De asemenea, în acelaşi sens, a fost constituită şi o comisie pentru întocmirea "Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport şi cultură" şi aprobarea Ghidului solicitantului, apoi a urmat o altă hotărâre a C.J. Olt privind numirea comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport şi constituire comisie de soluţionare a contestaţiilor la evaluarea şi selecţia proiectelor.

Aşa se face că echipa FC Olt Slatina a câştigat pe bandă rulantă, şi în ultimii doi ani, finanţarea nerambursabilă din partea Consiliului Judeţean Olt în valoare de cca. 2.000.000 lei (20 miliarde lei vechi, n.a.). iar scenariul va fi pus în practic încă o dată şi anul acesta. Zilele trecute a fost aprobat în plenul CJ Olt - "Ghidul..." menţionat mai sus valabil în acest an pentru cei ce vor să încerce să obţină finanţarea instituţiei amintite. Astfel, în urma “selecţiei publice de proiecte” din această primăvară, va fi selectată drept câştigătoare mai mult ca sigur tot FC Alro Slatina, doar fratele antrenorului este “la butoane”. Cuantumul sumei pe 2015 este neschimbat deoarece s-a dovedit a fi mai mult decât îndestulător: 2.200.000 lei.

Rămâne de văzut dacă instituţiile abilitate ale statului să cerceteze asemenea lucruri precum conflict de interese ş.a. se vor sesiza asupra situaţiei sau vor continua “să vegheze” în continuare. După ce, în ultimii ani, echipa de fotbal menţionată s-a bătut pentru a scăpa de retrogradare, de data aceasta se pare că banii veniţi cu dedicaţie de la CJ Olt şi-au arătat efectul: formaţia este tot în Liga a II-a, dar a terminat turul pe locul 6 în clasament.

Vă mai recomandăm:

Judeţul Olt, prins în iţele “baronului roşu” Paul Stănescu

Paul Stănescu – “baronul Oltului”, împărăţeşte peste Consiliul Judeţean, filiala PSD Olt şi întreg judeţul

Trai, neneacă! Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, face naveta pe bani publici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările