Coronavirus 2019. Cum contactaţi autorităţile sanitare pentru situaţiile de urgenţă sau informaţii. Apel: „Sunaţi la 112, nu veniţi la spital!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică Olt a instituit permanenţă la sediu având în vedere situaţia epidemiologică internaţională privind infecţia cu noul coronavirus, punând la dispoziţie un număr de telefon pentru urgenţele medicale şi anunţând numărul TELVERDE naţional.

Conform ultimelor date comunicate de DSP Olt, în judeţ se află în monitorizare, izolate la domiciliu, aproape 100 de personae, însă de la o oră la alta numărul acestora creşte, pe măsură ce datele de la frontieră, privind persoanele care intră în ţară din zonele cu risc, sunt comunicate autorităţilor.

DSP Olt a instituit permanenţa la sediu şi a anunţat un număr de telefon la care cetăţenii care au o urgenţă generată de noul coronavirus pot suna.

„Având în vedere  situaţia epidemiologică existentă privind “Infectia umana cu noul coronavirus ( 2019- nCoV )“, începand cu data de 27.feb 2020, la sediul central al Direcţiei de Sănătate Publică Olt s-a instituit “serviciul de permanenta 24 de ore / 24 ore”. Numarul de telefon la  care putem fi contactati, doar pentru situatii de urgenţă, este  0726133394, iar pentru solicitarea de informaţii să se apeleze linia TEL  VERDE“, a transmis DSP Olt, care joi, 27 februraie 2020, a organizat şi o întâlnire cu medicii de familie din judeţ pentru a le oferi acestora informaţiile necesare cu privire la rolul lor în gestionarea situaţiei generate de COVID-19.

Medicul-şef al DSP Olt a anunţat că deja au intervenit modificări în procedurile privind gestionarea COVID-19. Dacă iniţial se hotărâse ca cei care se adresează unităţilor medicale din judeţ să fie doar izolaţi până la preluarea şi transportarea acestora la unul din cele cinci spitale din ţară desemnate să investigheze şi să trateze cazurile suspecte, s-a revenit şi toate unităţile medicale de acum îi pot testa pe pacienţi, urmând în acelaşi timp procedura privind izolarea acestora în spaţii special destinate. Dacă testele care vor fi prelucrate în laboratorul specializat din Bucureşti sunt pozitive, pacienţii vor fi transferaţi, cel puţin într-o primă fază, la unul din cele cinci spitale. Dacă în cele din urmă ne vom confrunta cu o epidemie, cel mai probabil şi spitalele judeţene vor fi în situaţia să trateze astfel de cazuri.
Medicii fac în continuare apel la populaţie ca în situaţia în care suspectează că ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus şi se confruntă cu simptome specifice să apeleze numărul amintit mai sus sau direct 112, unde vor fi direcţionaţi de către operator către personal specializat, însă să nu se prezinte direct la unităţile medicale, pentru a evita expunerea şi a altor persoane.

„Rugămintea noastră este să sune la 112, pentru că astfel vor fi preluaţi special şi noi vom avea timp să pregătim totul. Vor urma un circuit separat, izolare, trebuie evitat să intre în contact şi cu alţi pacienţi care se află în UPU sau în ambulatoriul de specialitate. Sperăm ca oamenii să fie responsabili“, este mesajul epidemiologului Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dr. Cătălin Pătru. Medicul a mai menţionat că până la acest moment lucrurile sunt calme la spitalul din Slatina, nefiind apeluri sau prezentări legate de circulaţia noului coronavirus. Un rol deosebit de important îl au, în această acţiune de prevenire şi limitare a infecţiei cu noul coronavirus, medicii de familie, care vor face mai mult decât să îi monitorizeze pe pacienţii aflaţi în listă şi care au avut legătură cu persoane din zonele de risc, consiliindu-i în privinţa conduitei lor în această perioadă, pentru fiecare situaţie existând prevederi clare în procedurile elaborate de autorităţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite