Coronavirus. Spitalul Municipal Caracal va deveni spital suport. Cum ar urma să fie tratate cazurile de Covid-19 în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pitalul caracal

Autorităţile sanitare se pregătesc pentru valul de cazuri de Covid-19 care cu siguranţă va veni în toată ţara, Spitalul Municipal Caracal devenind spital suport.

Decizia ca Spitalul Municipal Caracal să fie prima opţiune în tratarea pacienţilor bolnavi de Covid-19 care nu vor mai putea fi preluaţi de Spitalul de Boli Infecţioase Craiova a fost transmisă miercuri, 25 martie 2020, în cadrul unei videoconferinţe la care au participat şi managerii spitalelor din Slatina şi Caracal.

„În urma videoconferinţei de azi, vă comunicăm punctual:
 Începand cu data de 25.03.2020, Spitalul Municipal Caracal este desemnat “spital suport pentru tratarea cazurilor de COVID-19 în judeţul Olt“ ;
 Numarul  de paturi de terapie intensiva la nivelul  celor 4 unitati sanitare cu paturi ( Spitalul Judetean Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orasenesc Corabia, Spitalul Orasenesc Bals ): 80 paturi“, a transmis, sec, Direcţia de Sănătate Publică Olt.

De menţionat că numărul de paturi de terapie intensivă nu echivalează, nici pe departe, cu numărul de pacienţi în stare foarte gravă care să poată fi trataţi (şi ventilaţi mecanic). SJU Slatina va avea, după ce vor ajunge la unitatea spitalicească din Slatina şi cele opt aparate de ventilaţie comandate, 17 astfel de aparate pentru Terapia Intensivă, în condiţiile în care, însă, în continuare vor fi trataţi şi pacienţii aflaţi în stare foarte gravă din cauza altor boli. Celelalte spitale din judeţ au o dotare mult inferioară celui mai mare spital din judeţ.

Cum ar urma să fie preluate cazurile

De aproape două săptămâni, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi Spitalul Municipal Caracal, s-au pregătit pentru preluarea şi tratarea cazurilor de Covid-19. Dacă la spitalul din Slatina un corp întreg de clădire a fost rezervat doar pentru tratarea cazurilor de Covid-19, spitalul din Caracal ar urma să trateze doar această patologie, celelalte cazuri fiind redirecţionate spre spitalele din judeţ. Modul cum va fi această decizie pusă în practică este destul de dificil şi de imaginat, pentru că secţia ATI a spitalului din Caracal nu dispune de dotarea necesară pentru tratarea a numeroase cazuri grave care să necesite susţinere respiratorie. S-a pornit, în schimb, de la ideea ca SJU Slatina să fie păstrat ca un spital liber de Covid-19 şi capabil să trateze patologia complexă care trebuie în continuare susţinută. Cazurile mai puţin grave de Covid-19 ar urma să fie tratate în secţia de Boli Infecţioase a SJU Slatina, deja eliberată de patologia obişnuită a secţiei.

Pentru viitoarele mămici care deja se întreabă pe reţelele sociale unde ar urma să nască, răspunsul este acela că în continuare va fi posibil la Slatina, cel puţin în acest moment al discuţiei, doar gravidele diagnosticate cu Covid-19 urmând să fie redirecţionate către spitalul-suport din Caracal. Totul, însă, în scenariul în care spitalul dedicat, la acest moment, patologiei Covid-19, din Craiova, va fi ocupat la capacitate şi va fi nevoie de preluarea pacienţilor la nivel zonal. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite