Coşmarurile penale ale ”Baronului roşu” de la Olt, Paul Stănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paul Stănescu a devenit cunoscut, în ultimii şapte ani de când conduce Consiliul Judeţean Olt, drept persoana cea mai influentă din judeţul Olt. Saltul este unul spectaculos dacă ne gândim că, înainte de 2008, când a fost aruncat în lupta pentru şefia instituţiei administrative amintite, era o ”fantomă”: nu apărea în public şi vorbea foarte rar. Acum, lucrurile s-au schimbat, atât în bine, dar şi în rău.

”ADEVĂRUL” continuă seria grupajelor naţionale despre cei aflaţi în fruntea administraţiilor publice care au uitat pentru ce au fost aleşi în funcţiile publice şi s-au ales cu dosare penale pentru diverse fapte de corupţie, unii fiind chiar condamnaţi. După seria primarilor penali, acum a venit rândul preşedinţilor de consilii judeţene, iar Oltul nu putea să lipsească.

Paul Stănescu, la cei 58 de ani, face parte din cea mai nouă categorie socio-profesională a ţării: baronii politici regionali. Este fiul lui Constantin Stănescu, primarul veşnic din comuna Vişina, şi fratele deputatului social-democrat Alexandru Stănescu, acesta din urmă ajungând în Parlament în decembrie 2012 tot cu sprijinul neprecupeţit al fratelui mai mare, şef peste Consiliul Judeţean din 2008 încoace, peste PSD Olt şi, în general, peste întreg judeţul Olt. El a fost reconfirmat la ultimele alegeri interne din 2013 în fruntea PSD Olt, concurând fără candidat ca pe vremea lui Nea Nicu.

Paul Stănescu este membru al PSD de când se ştie, acesta fiind un atuu pe care şi duşmanii i-l recunosc deoarece nimeni nu-l poate acuza de traseism, aşa cum sunt mulţi dintre politicienii de azi. Mai precis, el a intrat în PSD în 2003, iar un an mai târziu a fost ales consilier judeţean. Personalitate politică ”fantomatică” până în 2008, Paul Stănescu a avut o ascensiune fulminantă după ce Ion Toma, fostul şef al PSD Olt, l-a tot ţinut după el ani de zile pentru a-l învăţa tainele politichiei. Dar tot binele a fost spre rău pentru “elevul” Stănescu. După ce, în iunie 2008, Stănescu dă prima sa mare lovitură şi reuşeşte să devină preşedinte al Consiliului Judeţean Olt - la o diferenţă de nici 800 de voturi faţă de următorul clasat, “baronul roşu” se întoarce împotriva celui care-l învăţase să facă politică şi, în 2010, a candidat contra lui Toma pentrtu şefia PSD Olt, pe care l-a învins la capătul unei zile de vot şi după trei tururi de scrutin. De atunci, Toma nu a mai avut loc în PSD şi a fost nevoit să se refugieze în fantomaticul “partid al traseiştilor” UNPR, unde este şi în prezent, deţinând bizara poziţie de preşedinte al UNPR Olt, deşi a fost ales senator în… Ialomiţa.

Totodată, până pe data de 28 mai a.c., el a fost şi preşedintele filialei judeţene a PSD Olt, în ziua cu pricina el demisionând din fruntea organizaţiei judeţene a partidului, dar şi din cea de vicepreşedinte PSD la nivel naţional, ”în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea”, care şi el renunţase la funcţia de preşedinte executiv al PSD după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare în ”Dosarul Referendumului”. Luna aceasta vor avea loc alegeri generale în PSD Olt, sens în care deja se vehiculează că Stănescu va fi singurul candidat la şefia partidului, revenind, astfel, la conducere.

image

“Baronul roşu” de la Olt are o avere frumoasă, cele patru imobile din dotare plasându-l, în anul 2011, pe locul 5 pe ţară în topul preşedinţilor de consilii judeţene în acest sens. În ciuda succeselor electorale şi nu numai, Paul Stănescu are probleme cu legea. De o lună de zile, Stănescu aşteaptă cu înfrigurare decizia Tribunalului Olt în privinţa unei solicitări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care a cerut instanţei oltene să redeschidă un dosar mai vechi instrumentat de DNA, dar închis în 2012, dosar unde Stănescu este acuzat, alături de alte opt nume importante din peisajul politico-administrativ de la Olt (printre care se află fostul ministru de Finanţe şi fost primar de Slatina - Darius Vâlcov, Minel Prina – fost primar Slatina), de săvârşirea unor mari fapte de corupţie de când ocupă postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

Mai exact, acuzaţiile referitoare la Paul Stănescu se referă la ”finanţarea ilegală a echipei de fotbal FC Olt Slatina”. Stănescu aproape că a făcut potecă la DNA Craiova în ultimii doi ani pentru a da explicaţii despre modul în care Consiliul Judeţean (CJ) Olt a finanţat şi finanţează în continuare echipa locală de fotbal din Slatina anterior menţionată - FC Olt Slatina. De câţiva ani buni, C.J. Olt virează constant bani frumoşi pentru a păstra această echipă. În 2011, în urma controlului efectuat la C.J. Olt de Camera de Conturi Olt pentru anul 2010, auditorii au stabilit că: “în anul 2010 au fost angajate şi efectuate plăţi pentru acţiuni nonprofit de interes general în suma de 2.730.000 lei către Clubul Sportiv Aluminiu Alro Slatina – secţia fotbal, alocarea acestei sume s-a făcut fără respectarea prevederilor Legii 350/2005 care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general“. În 2013, povestea s-a repetat, dar cu bani ceva mai puţini: “doar” 2.010.000 lei. Prins cu ocaua mică, Stănescu a schimbat tactica: a căutat o metodă de a respecta prevederile legii amintite şi a găsit-o. Astfel, în plenul Consiliului Judeţean, a fost aprobat - atât în 2013, dar şi la finele anului trecut pentru anul curent, o hotărâre referitoare la aprobarea unui aşa-numit “Program anual al Consiliului Judeţean Olt de finanţare nerambursabilă în domeniile sport şi cultură pentru anul 2014”. De asemenea, în acelaşi sens, a fost constituită şi o comisie pentru întocmirea Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport şi cultură pe anul 2014 şi aprobarea Ghidului solicitantului, apoi a urmat o altă hotărâre a C.J. Olt privind numirea comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor privind regimul finanţărilor nerambursabile din fondurile publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014 şi constituire comisie de soluţionare a contestaţiilor la evaluarea şi selecţia proiectelor.

image

La jumătatea lunii mai 2014 a venit şi “rodul” tuturor acestor demersuri: echipa FC Olt a câştigat, “surpriză”, din nou, finanţarea nerambursabilă din partea C.J. Olt. Astfel, aşa cum se arată şi în anunţul de atribuire publicat în Monitorul Oficial, Partea a VI-a, nr. 69/15.04.2014, “Consiliul Judeţean Olt anunţă că, în urma evaluării proiectelor depuse şi aplicării criteriilor generale şi specifice de evaluare în cadrul procedurii de selecţie publică de proiecte în vederea acordării de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pentru domeniul sport pe anul 2014, a fost desemnat câştigător proiectul depus de Asociaţia Clubul Sportiv FC Olt Slatina, proiect care obţine finanţare nerambursabilă”. Suma: aceeaşi ca şi în anul 2013: cca. 2.000.000 lei (20 miliarde lei vechi, n.a.).

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în viitorul lui Paul Stănescu. Un lucru este cert: el conduce Consiliul Judeţean Olt şi, până la finele acestei luni, va reveni şi în fruntea PSD Olt.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Judeţul Olt, prins în iţele „baronului roşu” Paul Stănescu

Paul Stănescu – “baronul Oltului”, împărăţeşte peste Consiliul Judeţean, filiala PSD Olt şi întreg judeţul

Trai, neneacă! Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, face naveta pe bani publici

FOTO Alegeri cu final previzibil pentru şefia PSD Olt: Paul Stănescu rămâne “El Lider Maximo”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite