Cu 50% mai puţini pacienţi care apelează la Ambulanţă sau se îngrămădesc în UPU: „Ne chema pentru că-l doare capul de trei săptămâni, acum ne cheamă că vrea test“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Triajul pacienţilor cu probleme respiratorii se realizează în două corturi din curtea SJU Slatina FOTO: Alina Mitran
Triajul pacienţilor cu probleme respiratorii se realizează în două corturi din curtea SJU Slatina FOTO: Alina Mitran

Numărul pacienţilor care apelau nefondat la 112, chemând o ambulanţă, sau al celor care aglomerau cu orele Urgenţele spitalelor s-a înjumătăţit în doar câteva zile, de teama Covid-19.

Aceasta este constatarea medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţa a Spitalului Judeţean de Urgenţe Slatina, care începând de luni a implementat sistemul de triere a pacienţilor cu patologie respiratorie în afara unităţii spitaliceşti, în două corturi speciale, montate de pompieri.

Pacienţii care se adresau pentru urgenţe în UPU sunt de două ori mai puţini, cei care veneau mai degrabă pentru a beneficia de un set uzual de analize gândindu-se acum de două ori pentru ca în cele din urmă, cel mai probabil de teama de a nu contracta Covid-19, să rămână acasă sau să se adreseze, cum de altfel ar fi şi procedural, medicilor de familie.

O scădere, tot la jumătate, a numărului de apeluri înregistrează şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt. Medicul Marian Furtună, purtător de cuvânt al instituţiei amintite, a declarat că s-a înjumătăţit numărul celor care cer ajutor medical prin 112. „Nu ne mai sună cei care ne spuneau, când ajungeam la ei, că îi doare capul de trei săptămâni, sau că îl doare o măsea, sau că e ameţit de 3 luni. Ne sună, în schimb, vecinul care a văzut el că vecinul lui e roşu la faţă şi poate are temperatură, şi ne sună în continuare clienţii noştri vechi, ei nu s-au speriat. Sunt cei care sună şi de zeci de ori într-o noapte, şi nu e o exagerare, sună la fiecare 2-3 minute. Dar pe aceştia deja îi cunoaştem. Altfel, cei care realizează că nu sunt într-o situaţie de urgenţă evită să ne mai sune, sau, dacă o fac, le explicăm situaţia şi renunţă. Cel mai probabil sunt mult mai mulţi, acum, cei care merg la medicul de familie, care aşteaptă până a doua zi pentru asta“, a spus medicul.

O altă categorie de pacienţi, apărută în ultimele zile, este cea a persoanelor care solicită testarea pentru Covid-19. „Am avut solicitări de genul: «Sunt vânzătoare în supermarket, vreau să veniţi să mă testaţi!».« Păi, ştiţi că aţi intrat în contact cu o persoană infectată?».« Nu, dar aş fi putut intra». Oamenii nu înţeleg că nu se pot face teste oricum, că trebvuie să se încadreze în definiţia de caz“, a mai spus medicul, precizând că la acest moment personalul Serviciului Judeţean de Ambulanţă nu recoltează probe pentru Covid-19, dar că în viitorul apropiat cel mai probabil se va întâmpla şi acest lucru, echipaje special pregătite urmând să dea o mână de ajutor epidemiologilor din cadrul DSP., care încep să fie compleşiţi de solicitări.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite