Cu cât scade factura la electricitate doar oprind alimentarea electrocasnicelor atunci când aparatele nu sunt nefolosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt celebre studiile privind cantitatea de mâncare pe care o aruncăm la gunoi în fiecare lună, însă s-a dovedit că scoatem bani mai mulţi din portofel şi perpetuând obiceiuri proaste sau neluând în considerare anumite aspecte ale funcţionării diverselor aparate electrice.

Cum putem economisi bani la factura de energie electrică sau cea de căldură este un subiect care pe anumiţi cercetători i-a interesat. Din măsurătorile acestora se desprind concluzii pe alocuri surprinzătoare, care cu siguranţă ne vor ajuta să ne ajustăm bugetul. O listă cu nu mai puţin de 17 sfaturi a fost, astfel, publicată pe site-ul www.economielaenergie.eu, unele relative uşor de pus în practică, altele poate mai greu de adoptat.

Dacă spălăm rufele la doar 30 grade Celsius putem economisi până la 60 RON pe an, asta eventual în condiţiile în care folosim detergent de aceeaşi calitate, care este eficient şi la temperaturi mici, şi nu suntem nevoiţi să plătim mai mult pentru el. Reducând temperatura la care spălăm putem face economii şi din funcţionarea maşinii de spălat vase. Dacă reducem temperatura cu 20 grade Celsius, economia la consumul de energie electrică va fi de până la 30%.

Cum setăm centrala termică

Consumul de energie întotdeauna creşte pe timp de iarnă, însă sunt modalităţi în care l-am putea reduce. Doar îndepărtând obiectele care obstrucţionează caloriferele vom ajunge la o scădere cu 20% la factura de încălzire, spun specialiştii site-ului www.economielaenergie.eu. Temperatura optimăîn locuinţă  este 21 grade Celsius şi aşa ar trebui să rămână setată (o temperatură pe care o recomandă şi medicii), astfel încât să nu fim tentaţi să deschidem ferestrele (şi atunci când nu este nevoie să aerisim) când  în încăpere devine prea cald. „Efectuaţi întreţinerea centralei termice în mod regulat pentru a scădea factura de încălzire cu până la 20%“, mai suntem sfătuiţi.

În factura totală are importanţă şi la ce temperatură setăm frigiderul şi congelatorul, valorile pentru consumul optim fiind 4-6 °C (frigider) şi -18 °C (congelator).

Economii putem face şi în consumul de la baie. Instalând un cap de duş economic cu regulator de debit putem economisi, spun datele citate, aproximativ 15 lei pe lună. Dacă reducem timpul petrecut sub duş cu 3 minute, factura anuală ar putea scădea, mai spun aceleaşi date, cu 115 lei pe an/persoană.
Căutând, atunci când cumpărăm un aparat electrocasnic, pe cele din clase energetice superioare putem face o economie de 60% la factură. Tot legat de funcţionarea acestor aparate, prin gestul simplu de a opri alimentarea atunci când nu le folosim putem economisi aproximativ 180 lei/an. Foarte uşor ne-ar fi să respectăm această regulă pur şi simplu folosind un prelungitor cu întrerupător, pentru a opri alimentarea, dacă uităm să le tragem de fiecare dată din priză.

Utilizarea becurilor economice, în detrimentul celor clasice, aduce şi aceasta economii de până la 60 lei/an/bec  (economiile vor veni după „amortizarea“ cheltuielii cu achiziţia becurilor economice, care sunt mai scumpe decât cele clasice, dar au o durată mult mai mare de funcţionare).

Şi folosirea aparatului de aer condiţionat generează costuri, aşa că dacă acesta nu este absolut necesar am putea apela la storuri şi jaluzele, evitând să deschidem uşile şi ferestrele când temperatura de afară este mult mai ridicată decât cea din locuinţă.

CITIŢI ŞI: Cum alegem becul de care avem nevoie. De ce să urmărim informaţiile legate de lumeni, nu de waţi

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite