Cum alegem ouăle de Paşte. În cât timp este recomandat să le consumăm pe cele obţinute în gospodărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oua multe

Ouăle sunt, poate, cele mai căutate şi cumpărate produse în această perioadă. De ce ar trebui să ţinem cont când facem aprovizionarea.

Aprovizionarea de Paşte a început de zile bune, iar oferta magazinelor este generoasă. Când vorbim însă de ouă trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte.

Prospeţimea este unul dintre cele mai importante, la fel este şi provenienţa. Dacă alegeţi să mâncaţi cât mai sănătos, trebuie să ştiţi şi ce să urmăriţi atunci când citiţi marcajul, înşiruirea de cifre şi litere de pe aceste produse având o semnificaţie clară.

Ce înseamnă DDM

Dacă am ales să cumpărăm ouăle din supermarket sau din magazinul de cartier, vom vedea pe marcaj o înşiruire de cifre şi litere, care au semnificaţii clare. Dacă vrem ouă ecologice, va trebui să urmărim ca prima cifră a marcajul să fie 0, care corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic. Cifra 1 indică faptul că ouăle provind de la găini crescute în aer liber, cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; 3 - ouă provenite de la găini crescute în baterii îmbunătăţite. Codul de două litere – RO, de exemplu – indică ţara de provenienţă, următorul cod de două litere – de exemplu OT – reprezintă judeţul, iar codul de trei cifre indică numărul de ordine în cadrul judeţului.

În acelaşi marcaj mai avem DDM, care reprezintă data durabilităţii minimale şi care este data până la care ouăle pot fi consumate (ouăle trebuie consumate în cel mult 28 de zile de la data la care au fost ouate). Ouăle categoria A sunt ouă proaspete, cele categoria B sunt de o calitate inferioară. Regăsim, de asemenea, pe ambalajul colectiv date despre mărirea acestora, XL însemnând că ouăle cântăresc cel puţin 73 grame fiecare, în timp ce S – sub 53 grame.

„Ouăle de raţă şi de gâscă nu le folosim la creme“

Prospeţimea ţine, evident, de data la care ouăle au fost ouate, dar şi de condiţiile de păstrare. Dacă folosim ouă din gospodăria proprie, trebuie să ştim că le putem folosi în siguranţă timp de o lună, dacă au fost păstrate la o temperatură de 4-8 grade Celsius, ne sfătuieşte medicul de familie Viorel Dumitrescu. Un alt avertisment al medicului este legat de cum întrebuinţăm ouăle.

„Foarte important, consider eu, este să se ştie faptul că ouăle de raţă şi cele de gâscă nu trebuie să le folosim la crème. De preferat este să le folosim fierte, iar durata de fierbere este de cel puţin 15 minute, dar nu de când le-am pus la fiert, ci de când a dat în clocot apa“, ne sfătuieşte medicul.

Ouăle fierte, dacă le păstrăm la frigider, le putem consuma în interval de până la 30 de zile. O altă posibilitate de a păstra ouăle, de care nu foarte multă lume ştie, este congelarea, caz în care le putem consuma în interval de trei luni.

Dacă ne dorim neapărat ouă de ţară şi nu avem o sursă de încredere, este mai greu să verificăm calitatea acestora în cazul în care le achiziţionăm de la piaţă. Deşi fiecare ou se comportă diferit, explică medicul, iar ce constatăm în cazul unuia nu putem extinde la întreg lotul, am putea „sacrifica“ unul din ouăle cumpărate, pe care să-l spargem şi să fim atenţi dacă albuşul şi gălbenuşul se separă, dacă are miros (oul proaspăt nu ar trebui să prezinte niciun fel de miros), dacă gălbenuşul este lipit de coajă (iar acest aspect trebuie să constituie un semnal de alarmă) etc.

CITIŢI ŞI: Cum vopsim ouăle de Paşte în mod natural. Meşter încondeietor: „Bunicul meu obţinea un roşu intens din petale de mac“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite