Cum ne apărăm copiii de pericolele verii. Medic: „Îngheţata consumată în primele luni de vară dă infecţii urâte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngheţata, produs atât de iubit de copii, poate fi sursă de infecţii FOTO: arhiva Adevărul
Îngheţata, produs atât de iubit de copii, poate fi sursă de infecţii FOTO: arhiva Adevărul

Vară, soare, baie, vacanţă şi, dintr-odată, totul se poate transforma într-un coşmar, dacă nu suntem atenţi la pericolele care apar frecvent în sezonul cald, iar copiii, cu un sistem imunitar mai sensibil, pot fi afectaţi mai sever decât adulţii.

Frica păzeşte via, spune un vechi proverb românesc, iar medicii sunt de acord că obiceiuri sănătoase simple ne scap de complicaţii majore.

Afecţiunile din sfera digestivă sunt cele mai frecvente în sezonul cald şi-i sperie pe părinţi şi medici deopotrivă, de la o indigestie simplă la o infecţie severă fiind doar un pas. De aceea respectarea regulilor strictă de igienă este principala recomandare a medicului de familie Viorel Dumitrescu. Ne spălăm bine mâinile, şi mult mai des decât o facem iarna, spre exemplu, spălăm de asemenea temeinic alimentele care nu suportă pregătire termică, riscul de parazitoze intestinale, care se transmit prin intermediul legumelor şi fructelor nespălate, fiind foarte crescut.

Vara este şi sezonul entero-virozelor, rotavirus şi calicivirus fiind cele mai frecvent întâlnite, cu evoluţie destul de gravă, necesitând adesea spitalizare. „Pentru rotavirus se poate face vaccinarea la două şi la patru luni de viaţă“, spune medicul.

Dacă apar diareea şi vărsăturile, mare atenţie acordăm hidratării. Apa fiartă şi răcită nu trebuie să lipsească, ceaiurile îndulcite (nu mai mult de 5 grame de zahăr la 100 ml de apă, adică o linguriţă, iar zahărul trebuie dat în clocot). „Copilul oricum nu se poate alimenta, iar dacă nu-i dai şi un pic de calorii...“, spune medicul. Dacă infecţia este bacteriană va fi nevoie de antibiotic, neapărat prescris de medic, dacă este virală ne limităm la vitamine şi electroliţi (sărurile de rehidratare pe care le găsim în farmacii). Diareea nu este, însă, o afecţiune care să nu ne îngrijoreze, prin urmare prezentarea la medic trebuie să se realizeze din vreme. La şase-şapte scaune, urât mirositoare, însoţite de febră, sunt semne că afecţiunea e serioasă.

Infecţiile bacteriene sunt caracterizate de debutul brusc, scaun urât mirositor, cu aspect verzui, crampe abdominale puternice şi febră care nu cedează zile la rând. Vestitul Furazolidon, în fapt un chimioterapic, pe care „îl dăm pentru că suntem obişnuiţi să-l dăm când apare diareea“, după cum spune medicul, are efect în diareea bacteriană, însă la rândul său poate determina dezechilibre grave ale florei intestinale, avertizează dr. Dumitrescu. Sărurile de rehidratare rămân baza, se va administra şi un antispastic, însoţite, evident, de regimul alimentar. Evităm alimentele crude, care accelerează tranzitul, evităm sub orice formă fasolea, varza.

În diareele prelungite se recomandă şi restricţia consumului de alimente care conţin lactoză. Există o excepţie, anume copiii alăptaţi la sân, pentru că alăptarea nu trebuie întreruptă, mai spune medicul. „Nu se recomandă asocierea Hydrasec – Smecta, pentru că se anulează unul pe altul, deşi am întâlnit frecevent această combinaţie“, mai avertizează medicul.

Diareile virale debutează cu febră, pot să aibă şi semne respiratorii, după care apar scaunele. În infecţiile virale febra dispare după două-trei zile, iar scaunele se normalizează.

„Avem în această perioadă foarte multe cazuri de sindrom gură-mână-picior“

O infecţie foarte contagioasă, de care ne putem feri prin respectarea măsurilor stricte de igienă, şi care apare în special la copiii mici, de obicei între 1-6 ani, este sindromul gură – mână- picior, determinat de virusul coxsackie. Este caracterizat prin apariţia unor afte bucale, erupţii palmare şi plantare, cu febră. „Apare în gură o erupţie sub formă de afte, pe palme apar vezicule, dar şi pe talpă. Este foarte contagios, astăzi am avut şase prezentări. Nu lasă semne, nu are urmări, necesită combaterea febrei. Anumiţi medici recomandă de asemenea Isoprinosine, un antiviral“, ne lămureşte în continuare medicul, care din nou face precizarea că în astfel de cazuri administrarea antibioticului nu-şi are rostul.

Îngheţata – produsul atât de dorit de copii în toate anotimpurile, dar pe care îl primesc preponderent vara, poate genera probleme mari. „Am constatat că în primele luni de vară consumul de îngheţată dă infecţii rino-oro-faringiene urâte“, spune medicul, explicând că nu faptul că este rece, cum de obicei se tem părinţii, ar fi problema, ci calitatea. De aceea, spune medicul, trebuie să acordăm o deosebită atenţie calităţii produsului cumpărat, care la începutul verii poate fi, de ce nu, din stocul din anul trecut, astfel că o cercetare simplă a informaţiilor de pe ambalaj ne scapă de probleme. E important să căutăm nu neapărat data de expirare a produsului, pentru că poate fi în termenul de valabilitate, cât mai mult data la care a fost produs. Inutil de spus că, dacă avem posibilitatea s-o preparăm, îngheţata de casă este cea mai sigură soluţie.

CITIŢI ŞI: Greşeli fatale făcute de părinţi în privinţa alimentaţiei celor mici. Doctor: „Am văzut ulcer la copil de 3 ani!“

Cum temperăm apetitul unui copil supraponderal. Medic: „Copilul nu se îngraşă dintr-o friptură“

De ce nu mai răspunde organismul la antibiotice. Medic: „Ne tratăm după ureche şi renunţăm după doar două-trei zile, când ne simţim mai bine“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite