Cum cureţi eficient covoarele: „Poziţia lor în cameră trebuie schimbată periodic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a păstra în stare bună cât mai mult timp covoarele este nevoie să ţinem cont de detalii
Pentru a păstra în stare bună cât mai mult timp covoarele este nevoie să ţinem cont de detalii

Covorul rămâne piesa care schimbă radical aspectul unei case, de aceea şi reprezintă o investiţie pe care nu o faci în fiecare zi.

Să folosim sau nu aspiratorul, să periem sau nu covorul, să scoatem petele acasă sau la curăţătorie, sunt întrebări care ne pun uneori în dificultate, când avem un astfel de obiect de valoare sau la care ţinem mult şi pe care ni l-am dori cât mai mult timp în stare bună.

Covoarele pot avea viaţă lungă dacă suntem atenţi la detalii. De aceea, primul lucru pe care specialiştii ne recomandă să-l facem este să păstrăm eticheta produsului, pe care avem şansa să găsim şi câteva instrucţiuni de îngrijire, alături de informaţii privind natura fibrelor din care este realizat, densitatea acestora etc.

Covoarele din fibre naturale sunt cel mai greu de întreţinut şi cele mai preţioase. Dacă s-a întâmplat să vărsăm lichide pe covor, primul gest trebuie să fie acela de a-l tampon cu un prosop alb, curat, din margini către interior. Nu vom folosi produse chimice agresive, ci, imediat după „accident“, vom încerca să scoatem pata cu apă minerală, insitând prin tamponare. Mai putem folosi  bicarbonatul de sodiu, pe care să îl presărăm pe pată, să-l lăsăm să acţioneze şi să-l aspirăm după o vreme. Dacă nu reuşim până la capăt, curăţarea profesională este soluţia.

Tot covoarele din fibre naturale, mai ales cele realizate manual, pot ridica şi problema „înmuguririi“. Practic firele se desprind din nod şi din loc în loc apar smocuri, pe care specialiştii care comercializează astfel de produse ne recomandă să le tăiem, nicidecum să le îndepărtăm încercând să le smulgem, pentru că riscăm să deşirăm covorul.

Mare atenţie va trebui să manifestăm şi când vine vorba de aspirare, tot covoarele din fibre naturale fiind cele mai pretenţioase şi în acest sens, de aceea va trebui să ajustăm puterea aspiratorului. Se recomandă să nu aspirăm ciucurii şi franjurii covoarelor, care se pot destrăma.

Covoarele cu fir lung ar trebui mai întâi scuturate, dacă dimensiunile acestuia ne permit, sau întoarse cu faţa în jos, pentru a se desprinde murdăria de pe fire, şi ulterior aspirate. Se mai poate folosi o plasă din nailon peste care să aspirăm.

Pentru covoarele din fibre sintetice ar trebui să consultăm eticheta, în cazul în care încercăm să înlăturăm o pată. Acestea pot fi şi spălate, respectând instrucţiunile privind detergentul care se recomandă a fi utilizat. Vom avea grijă să le uscăm bine şi să nu le întindem pe sârmă, pentru că îşi vor modifica forma.

Cum îi păstrăm culorile vii

Dacă menţinem covorul în aceeaşi poziţie pentru mult timp, riscăm să avem surprize mari. Partea orientată spre soare îşi va pierde în timp din intensitatea culorilor, iar cea supusă frecvent traficului, se va uza mai repede, de aceea se recomandă ca periodic să-i schimbăm poziţia.

Culorile vii pot fi împrospătate presărând sare pe covor, pe care o lăsăm să acţioneze şi ulterior o aspirăm. Urmele lăsate pe covor de mobilierul greu pot fi îndreptat folosind cuburi de gheaţă, tot gheaţa fiind aliat în cazul în care va fi nevoie să îndepărtăm guma de mestecat lipită pe covor. Părul de animale poate fi îndepărtat uşor, după ce am aspirat covorul, cu un burete umed.

Pentru a îndepărta petele putem folosi, şi este recomandat, de altfel, produse pe care le avem în bucătărie, oţetul şi sarea fiind cele mai la îndemână şi de mare ajutor, dar şi câteva picături de detergent pentru vase, în acest sens sfaturile pe care le puteţi găsi uşor pe internet fiind deosebit de accesibile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite