Cum să evităm produsele cu multe E-uri. Mâncăruri gustoase de post, după reţete vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta cu dovleac, desertul ideal pentru post FOTO: www.traditiioltene.ro
Plăcinta cu dovleac, desertul ideal pentru post FOTO: www.traditiioltene.ro

Deşi medicii spun că anumite categorii de pacienţi este necesar să nu se priveze de proteine şi de grăsimi animale, decizia de a respecta restricţiile culinare în perioada de post aparţine fiecăruia, iar bucătăria tradiţională are soluţii în acest sens.

Fără oferta bogată a magazinelor de astăzi, bunicii noştri reuşeau să treacă perioada postului cu bine, îngrijindu-se să aibă la îndemână pentru iarnă anumite ingrediente încă de vara. Ciupercile, spre exemplu, erau uscate, la fel ardeiul, varza era pusă la murat, se prepara zacusca etc. Astăzi avem toate aceste produse pe raftul magazinelor, îns cu toate acestea alegem de multe ori produse semipreparate, ca re conţin mulţi aditivi alimentary nocivi.

Iată în continuare trei reţete de post, pe care le putem prepara cu ingredient proaspete, iar rezultatul va fi deosebit.

Sarmale de post

Avem nevoie de 2-3 cepe mijlocii, 150 g orez, 200 g seminţe de dovleac decojite (sau ciuperci tăiate, fin, la care putem adăuga, după gust, chiar şi stafide), ulei, sare, piper, cimbru, boia, varză murată.
Ceeapa se toacă solzişori şi se căleşte la foc mic cu un pahar de ulei, se adaugă apoi ciupercile, orezul şi boiaua. Dacă preferăm reţeta cu seminţe de dovleac, după ce am călit ceapa şi am pus boia după gust, adăugăm orezul şi peste toate seminţele tocate cu maşina de tocat carne. Cu această compoziţie se rulează sarmalele şi se pun la fiert, între ele adăugând crenguţe de cimbru.

Mâncare de post cu praz

Avem nevoie de 2-3 fire de praz, 2 cepe, 3 roşii, 200 g orez, 100 ml ulei. Se toacă ceapa şi se pune la călit. Când este gata, se adaugă prazul tăiat rondele, se înăbuşă şi el câteva minute, apoi se pun roşiile tocate mărunt. Se mai lasă câteva minute apoi se pune apă, cât să le cuprindă bine, adăugându-se şi un praf de sare.
Se lasă să fiarbă până se înmoaie legumele, apoi se pune orezul spălat. Se lasă să fiarbă până se umflă orezul, apoi se pune verdeaţa.
Se consumă cald sau rece, cu mămăligă de asemenea caldă sau rece, dar şi cu pâine.

Plăcintă cu dovleac

Ingrediente: 500 gr. dovleac dat pe răzătoare mare, 500 gr. de zahăr, ½ l ulei, ½ kg făină, 1 linguriţă sare, o ceaşcă cu apă călduţă. Se pune făina, 3 linguri de ulei, 1 linguriţă sare şi ceaşca cu apă călduţă. Se face un aluat fraged  care se împarte în trei, se lasă 10 - 15 minute acoperit. Se unge tava cu ulei, se ia o bucată de aluat, se întinde cât se poate de subţire,  iar marginile groase se rup, se aşează aluatul pe un prosop pentru a se putea rula mai uşor şi mai bine. Pe foaia bine întinsă se aşează a treia parte din dovleac cu zahăr şi ulei (toate se pun în mod egal pe întreaga suprafaţă apoi plăcinta se rulează cu ajutorul prosopului şi se aşează în tavă). Se procedează la fel şi cu celelalte două părţi rămase. Se dă la cuptor la foc potrivit 25 – 30 minute. După coacere se scoate tava, se acoperă cu un prosop şi se lasă 10 minute, după care se pudrează cu zahăr fin, se taie şi se serveşte fie caldă fie rece.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite