Cum au influenţat supermarket-urile calitatea produselor din magazinul de stat UNIREA. „O s-avem numai «fete mari».Dacă unul nu livrează ce trebuie...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, în centrul Capitalei a fost deschis al doilea magazin din lanţul Unirea, proiectat de Ministerul Agriculturii pentru a furniza produse direct de la producătorii români. Aprovizionarea se face de la producători din toată ţara, legumele venind în cea mai mare parte din judeţul Olt.

Judeţul Olt, aflat pe primul loc în ţară după numărul de beneficiari ai programului „Tomata“, cu peste 5.000, aprovizionează cu legume magazinele de tip aprozar care ar urma să fie înfiinţate într-o primă fază în toate municipiile-reşedinţă de judeţ şi ulterior şi în alte oraşe. Primele livrări s-au făcut deja către magazinul din Bucureşti, deschis la începutul acestei săptămâni. Legumele care se comercializează vin de la producători din patru cooperative legumicole din judeţul Olt - Vădăstriţa, Strejeşti, Ghimpeţeni şi Urzica - mulţi dintre legumicultori fiind tineri fermieri, care au deja relaţii comerciale şi cu marile lanţuri de magazine.

Furnizorii de legume care au livrat către Unirea sunt încântaţi după prima livrare. Preţurile care li s-au oferit sunt comparabile cu câştigurile pe care le realizează vânzând în pieţe, cu deosebirea că nu mai pierd timp cu vânzarea şi au siguranţa că nu rămân la sfârşitul zilei cu marfă nevândută.

Ionuţ Radu, din Obârşia, judeţul Olt,  este un tânăr fermier care se află printre furnizorii de legume. Este membru al Cooperativei „Legume Olteneşti“ Vădăstriţa, cea mai mare cooperativă legumicolă din judeţ. A dus la Unirea tomate, castraveţi, vinete, ardei gras şi gogoşari.

„Ni le-au luat bine până acum, ţinând cont că le-am dat o cantitate mică, adică inclusiv costurile de transport au fost incluse în preţ. Când vor fi mai multe magazine, vom livra într-un depozit, şi atunci se descurcă ei cu livrarea. În Bucureşti deocamdată am livrat şi va urma la Slatina. Sunt zvonuri că până la 1 decembrie va fi deschis şi magazinul din Slatina“, a declarat fermierul.

Imagine indisponibilă

Roşiile vândute în buricul Bucureştiului vin din sudul judeţului Olt 

Condiţiile impuse producătorilor nu sunt greu de îndeplinit, având în vedere că legumicultorii au deja experienţa livrărilor în marile lanţuri de supermarket-uri. Avantajul pentru cumpărători este în primul rând acela că marfa este controlată şi sigură, deşi consumatorii apreciază mai degrabă gustul.

„Avantajele cumpărătorilor sunt evidente. În primul rând gustul, ideea că e românesc, trebuie să mai sprijinim cumva şi asta. Gustul e foarte important. Pe de altă parte, noi nu am ajuns la nivelul să folosim atâtea pesticide. De foarte multe ori folosim mult mai puţin decât este admis. De multe ori eu folosesc şi produse de natură biologică. Să le spui legume bio e însă dificil. Nu poţi să spui bio, pentru că bio înseamnă şi multe certificate, înseamnă anumite rigori, dar când zici controlat, înseamnă sănătos, nu foloseşti cum vrei, cât vrei, când vrei pesticidele. Iar noi furnizăm produse controlate“, mai spune fermierul, ale cărui produse sunt foarte căutate în cea mai mare piaţă din municipiul Slatina, Piaţa Zahana, dar şi în alte pieţe din ţară, unde de asemenea livrează.

Gustul face diferenţa în cazul legumelor sale, iar cumpărătorii pe care şi i-a fidelizat nu se gândesc niciodată că scot din buzunar ceva mai mult decât i-ar costa să cumpere legume aduse din import.

Imagine indisponibilă

Fermierul Ionuţ Radu spune că magazinele de stat care vor fi administrate de Casa Unirea au şanse de  succes, „dacă cineva nu va avea vreun interes să intervină, iar eu sper să nu se întâmple asta“. Legumicultorul dezvăluie că cel puţin în discuţiile purtate cu producătorii, înainte de deschiderea acestor magazine (unul dintre consilierii ministrului Agriculturii, Petre Daea, este din judeţul Olt, iar prin intermediul acestuia legumicultorii din judeţ au avut acces la grupuri de lucru din minister), s-au dat asigurări că scopul magazinelor nu va fi acela al înregistrării de profit, ci de a-i sprijini pe producătorii corecţi şi a pune pe masa consumatorilor produse sigure şi cu gustul de altădată.

„Toţi cei care am dus avem şi control asupra acestor produse. Şi Casa Unirea a mizat foarte mult pe asta, vor produse controlate, de calitate. Nu va ajunge toată lumea să livreze acolo, de principiu vor ajunge cei din cooperative. Noi, cei din cooperative, ne ştim. O s-avem numai «fete mari», să mă exprim aşa. Vă daţi seama că ne facem autocontrolul foarte riguros, pentru că dacă unul dintre noi nu livrează ce trebuie, noi pierdem contractul. Şi nu ne permitem asta“, mai spune fermierul. Acest mod de lucru au fost aproape nevoiţi să-l adopte, în primul rând pentru a putea face livrări către supermarket-uri, unde condiţiile sunt drastice. În cadrul acelor contracte, reprezentanţii marilor retaileri vin periodic şi recoltează atât probe de sol, cât şi din produse.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite