Cum a „învins“ coronavirusul pesta porcină. Stingerea focarelor îi va permite unui deputat PSD să-şi repopuleze ferma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filtrele impuse de evoluţia pestei porcine africane au fost înlocuite cu cele care limitează circulaţia populaţiei din cauza noului coronavirus FOTO: arhiva
Filtrele impuse de evoluţia pestei porcine africane au fost înlocuite cu cele care limitează circulaţia populaţiei din cauza noului coronavirus FOTO: arhiva

Zeci de focare de pestă porcină africană, încă active în documente, ar putea fi stinse în această perioadă, restricţiile de mişcare fiind singurul impediment. Niciun nou focar nu s-a mai înregistrat de mai bine de o lună, iar stingerea celor vechi îi va permite unui deputat PSD reluarea activităţii la ferma de îngrăşare a porcilor.

Ultimul focar de pestă porcină africană a apărut, în judeţul Olt, în ultima decadă a lunii februarie 2020. A fost un focar izolat, în localitatea Şopârliţa, şi acesta va rămâne, cel mai probabil, singurul activ în judeţ până când medicii veterinari vor putea preleva probe înainte de a fi stins official (procedura poate fi începută după 45 zile de la acţiunea de neutralizare a animalelor bolnave şi de la dezinfecţie).

În scripte, însă, zeci de alte focare de pestă porcină africană sunt încă deschise, pentru că procedura necesară pentru stingerea acestora nu se mai poate îndeplini la fel de uşor ca înaintea decretării stării de urgenţă. Medicii veterinari ar trebui să preleveze probe din zona focarului, iar o astfel de operaţiune, în condiţiile restricţiilor de mişcare impuse populaţiei, este destul de complicată.

Conducerea DSVSA Olt a luat decizia de a forma echipe din cel mult trei persoane care să meargă, în perioada următoare, în fiecare din cele 10 localităţi cu focare active în documente şi să preleveze aceste probe din fiecare gospodărie pentru a fi siguri că pesta porcină africană a dispărut. Întreaga procedură ar urma să fie îndeplinită până la Sărbătorile Pascale.

Este vorba de 68 focare active, toate în zona de sud a judeţului Olt, concentrate în 10 localităţi. Printre acestea se află şi Vişina, localitatea de baştină a fostului vicepremier Paul Stănescu. Aici, fratele fostului vicepremier, deputatul Alexandru Stănescu, are o fermă de porci (neatinsă de pesta porcină fricană) pentru care, având în vedere faptul că în Vişina, în scripte, există un focar de pestă încă activ, s-a acordat o derogare pentru ca deputatul să-şi trimită animalele spre abator. La acel moment DSVSA Olt a precizat că porcii vor fi folosiţi doar pentru obţinerea de produse procesate termic.

Dacă focarele de pestă porcină vor fi stinse, Alexandru Stănescu va putea să populeze din nou ferma de îngrăşare a porcilor şi să-şi reia, astfel, activitatea. De menţionat că echipele DSVSA, din care vor face parte reeprezentanţi ai DSVSA Olt şi medici concesionari, nu vor putea intra în gospodăriile în care sunt persoane aflate în autoizolare la domiciliu, venite din zonele galbene afectate de noul coronavirus.

„Am anunţat şi la Prefectură, se merge în echipe de maxim trei. (…) Din cauza stării de urgenţă s-a întrerupt recoltarea de probe de sânge pentru efectuarea de examen serologic. Operaţiunea se va desfăşura în toate localităţile în care au evoluat focare de pestă porcină africană. Se va merge în toate gospodăriile. Efectivele de porci sunt mai puţin acum, au fost târgurile închise, oamenii s-au temut. Echipele nu vor intra în gospodăriile în care sunt persoane în izolare la domiciliu“, a declarant directorul-adjunct al DSVSA Olt, dr. Ştefan Nicolae.

De la debutul epidemiei de pestă porcină africană, în judeţul Olt s-au înregistrat 140 de focare, mai mult de jumătate fiind la această dată stinse. Restricţiile de mişcare impuse pentru animale şi produse au afectat peste trei sferturi din localităţile judeţului, iar toate târgurile de animale din judeţ au fost închise în vara anului trecut.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite