Cum să îţi păstrezi hainele ca noi cât mai mult timp şi care sunt trucurile pentru spălarea gecilor cu puf de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curăţenia de primăvară înseamnă inclusiv ordine în dulapuri şi scoaterea „de la naftalină“ a hainelor de vară. Cum le pregătim, însă, pe cele groase pentru a le regăsi la fel de fermecătoare toamna viitoare?

Apropierea Paştelui aduce, în mod tradiţional, şi o curăţenie temeinică de primăvară. Deşi vremea e în continuare capricioasă, ne gândim deja să schimbăm locul hainelor groase din dulapuri cu cele specifice sezonului cald, caz în care nu ar strica să reţineţi câteva sfaturi de la producătorii de articole din materiale textile.

O regulă importantă ar fi aceea de a nu purta hainele până când se vor murdări excesiv, caz în care şi curăţarea este mai dificilă. Dacă avem de-a face cu haine pătate, ar trebui ca înainte de a le arunca în maşina de spălat să aplicăm pe porţiunile cu pete soluţii speciale.

Un alt sfat important este să nu „uităm“ rufele murdare prea mult timp în coş. Locul în care le depozităm trebuie să fie bine aerisit şi curat.

O greşeală pe care mulţi o fac este aceea de a nu acorda atenţie sortării rufelor înainte de spălare. Ar trebui să ne asigurăm că am citit bine eticheta înainte de a folosi detergenţi prea agresivi sau de a amesteca lucruri de diverse culori. Rufele colorate ar trebui să le sortăm pe două categorii, respectiv cele cu tonuri mai închise şi cele cu tonuri deschise, pentru a nu avea neplăcuta surpriză de a face hainele de nepurtat prin amestecul de culori.

Atenţie specială ar trebui să acordăm şi hainelor din bumbac. Acestea pot „֧intra la apă“, se pot scămoşa, de aceea devine foarte importantă respectarea indicaţiilor de pe etichetă privind tipul de detergent folosit, temperatura apei etc.

Cum descâlcim puful

Şi hainele groase se murdăresc şi nu de fiecare dată luăm decizia de a merge cu ele la curăţătorie, unde se folosesc tehnici speciale.   Dacă informaţile de pe etichetă arată că putem spăla respectivul articol de îmbrăcăminte la maşina automată, o putem face, însă urmând câteva reguli.

Pentru gecile cu puf, de pildă, care pot fi o problemă, va trebui să folosim detergent special. Un sfat important este acela că astfel de articole de îmbrăcăminte se pun în maşina de spălat după ce le-am întors pe dos. Le vom spăla separat, folosind un program pentru spălare uşoară.

Putem preveni „încâlcirea“ pufului cu ajutorul unei mingi de tenis, pe care o punem în maşina de spălat alături de haina cu puf. Putem folosi suplimentar programul de uscare, nerenunţând la mingea de tenis. Dacă nici după acest proces puful nu s-a desfăcut, o facem noi înainte de a pune haina la uscat.

Uscarea este de preferat să aibă loc în aer liber, iar haina o mai ţinem la aer încă 2-3 zile înainte de a-i găsi locul în şifonier.

Producătorii hainelor ne recomandă să citim întotdeauna foarte bine eticheta şi să ţinem cont de semnificaţia simbolurilor. Pe etichetă regăsim informaţii privind temperatura la care se poate spăla articolul respectiv de îmbrăcăminte, dacă necesită detergent special, dacă se poate spăla la maşina automată sau manual, dacă se calcă, la ce temperatură, dacă poate fi uscat la maşină, dacă este permisă înălbirea etc.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite