Cum se plantează corect liliacul, arbustul care îţi înviorează grădina. Are nevoie de soare cel puţin şase ore în fiecare zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florile de liliac parfumează grădinile primăvara FOTO: Shutterstock
Florile de liliac parfumează grădinile primăvara FOTO: Shutterstock

Parfumat, într-o gamă relativ variată de culori, uşor de întreţinut, dar şi uşor de plantat, liliacul este un arbust pe care să ţi-l doreşti în grădină.

Liliacul este un arbust care nu doar înfrumuseţează, dar şi oferă un parfum extraordinar grădinii tale. Nu este greu de plantat şi, în funcţie de tăierile pentru formarea coroanei, poate atinge până la 3 metri în diametru, sau se poate dezvolta pe verticală, putând să depăşească 3-4 metri.

Cum îl plantăm

Important este să găsim pentru acest arbust ornamental un loc expus la soare sau doar parţial umbrit, pentru că liliacul iubeşte soarele şi are nevoie de el cel puţin 6 ore pe zi. După ce am făcut asta, putem începe transplantarea.

Vom desprinde tulpina de tufă, formând o minge de pământ în jurul rădăcinilor, pe care o udăm abundent şi avem grijă să rămână udă până la plantare. Momentul ideal pentru plantare/ transplantare este toamna, însă operaţiunea poate fi făcută chiar şi primăvara, până când mugurii nu s-au dezvoltat foarte bine.
Pregătim locul de plantare astfel încât groapa să nu fie prea adâncă, însă trebuie să fie suficient de lată încât „mingea“ pe care am format-o în jurul rădăcinilor să încapă fără probleme. Este important să fixăm bine planta în pământ, astfel încât să nu fie nevoie de tije de susţinere. Pământul ales ar fi foarte bine să fie uşor drenabil. De aici încolo nu ne rămâne decât să îngrijim liliacul, udându-l, după plantare, de două-trei ori pe săptămână în primele săptămâni.

Liliacul plantat/transplantat primăvara ar putea să ne dea impresia că nu şi-a înfipt foarte bine rădăcinile în sol. Primul semn că planta are nevoie de apă este frunza răsucită spre interior, moment în care va trebui să revenim cu apă. Nu sunt, însă, recomandate nici excesele, motiv pentru care locul ales nu trebuie să fie unul care favorizează băltirile. Pentru a menţine umiditatea şi a favoriza drenajul, împiedicând, totodată, înierbarea terenului, putem folosi paie în jurul tulpinii, fără, însă, ca acestea să o atingă, lăsându-i astfel posibilitatea să „respire“.

Ar mai trebui să ştiţi că liliacul plantat primăvara nu va înflori la fel de generos în primul an, însă în anii următori nu va mai fi o problemă dacă îi oferim toate cele necesare în timpul anului. Cum nu necesită condiţii speciale, principala grijă va fi să-i asigurăm apa pe timpul verii. Înflorirea depinde de asemenea de locul ales, un loc mai umbrit nefiind favorabil dezvoltării bogate. În timp, va trebui să ne preocupăm şi de întinerirea arbustului, iar acest lucru îl facem prin tăierile de formare a coroanei. Putem îndepărta până la o treime din ramuri, pe cele foarte înalte tăidu-le pe înălţime, în timp ce din cele vechi  îndepărtăm, păstrând lăstarii tineri şi viguroşi.

CITIŢI ŞI: VIDEO Unde creşte cea mai bătrână magnolie din România. Fabulosul arbust a atins 100 de ani şi provoacă accidente. „Oamenii opresc maşina s-o fotografieze“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite