Cum poţi beneficia de bani de la stat dacă vrei să cultivi usturoi. Fermier: „Şi cei mai pricepuţi pot da chix cu această cultură, atenţie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu sunt mulţi fermierii dispuşi să investească în cultura de ustuori FOTO: arhiva Adevărul
Nu sunt mulţi fermierii dispuşi să investească în cultura de ustuori FOTO: arhiva Adevărul

Cultivatorii de ustoroi vor fi subvenţionaţi, din acest an, ca şi fermierii care cultivă tomate în spaţii protejate, printr-un program naţional. În ce condiţii se acordă ajutorul şi ce spun fermierii cu experienţă.

Statul acordă, din acest an, 1.000 euro/ha subvenţie pentru cei care cultivă usturoi, un produs importat în cantităţi din ce în ce mai mari în ultimii ani. Condiţia impusă de stat pentru a beneficia de bani este ca fermierul să cultive cel puţin 3.000 m.p., cei 1.000 euro acordându-se pentru un hectar cultivat, iar suma scăzând proporţional până la suprafaţa minimă impusă.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi, beneficiarii care solicită ajutorul de minimis trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

a)să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placa indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripţia ,,Program susţinere usturoi, anul........, beneficiar numărul ……………., Direcţia pentru agricultură a judeţului……………./Municipiului Bucureşti”;

b) să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa prevăzută la litera a);

c) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere.

d) să facă dovada producţiei realizate potrivit prevederilor lit. a) şi b) prin documente justificative privind comercializarea producţiei. (2) Valorificarea producţiei prevăzute la alin. (1) lit. b) se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere.

Programul se desfăşoară pe trei ani, respectiv 2019-2021, iar valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevăzută de art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.


„Dacă nu au experienţă, recomand să încerce pe suprafeţe mici“

Deşi este o cultură în câmp, care nu necesită, cum este cazul cultivării tomatelor în spaţii protejate, o investiţie consistentă în infrastructură, cultura de usturoi nu este nici pe departe sigură. Operaţiunile tehnologice se execută aproape în totalitate manual. „Şi cei mai pricepuţi pot da chix cu această cultură, atenţie! Pe de altă parte, această suprafaţă minimă impusă nu este tocmai mică, cei 3.000 m.p., nu se lucrează uşor. Pentru cine e fără experienţă aş recomanda să încerce pe suprafeţe mici, să vadă cum merge, după care se poate extinde în anul următor. Un usturoi de calitate se vinde, într-adevăr, cu preţ bun, cu amănuntul este undeva între 15-25 lei/kilogram, însă reuşita depinde de multe lucruri. Este un program bun, în sensul că ar putea însemna inclusiv revigorarea statiunilor care să producă această sămânţă, pentru că avem o problemă. Înainte de 1989 existau IAS-uri, CAP-uri, staţiuni de cercetare care produceau, astăzi poţi să ai o problemă şi cu sămânţa, să nu găseşti usturoi românesc să poţi să cultivi“, a spus fermierul Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Cert este că, în întâlnirile fermierilor cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, s-a promis că va urma o analiză după primul an de program, fiind posibil să se reanalizeze valoarea subvenţiei. „Financiar ar putea fi o cultură rentabilă. Dacă este pusă în perioada optimă, dacă foloseşti sămânţă de calitate, dacă ţii cont de pH-ul solului, fiind o cultură în câmp este expusă şi condiţiilor de mediu...“, a amintit fermierul şi alte aspecte de luat în calcul.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite