Cum a reuşit un legumicultor oltean să-şi negocieze singur contractul cu un mare lanţ de supermarketuri. „Cel mai important este că n-am intermediari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Păunel spune că cel mai mare câştig este că poate negocia direct livrarea FOTO Alina Mitran
Ion Păunel spune că cel mai mare câştig este că poate negocia direct livrarea FOTO Alina Mitran

Ion Păunel (47 de ani), un fermier din localitatea olteană Pleşoiu, a semnat recent un contract cu lanţul de supermarketuri Mega Image, către care livrează legumele cultivate pe plantaţiile personale, întinse pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi.

Păunel a reuşit să încheie afacerea în nume personal, fără intermediari sau ajutorul unei cooperative agricole. Vineri, 20 iulie, a livrat către contractor o primă tranşă de legume, 1.700 de kilograme în total, din care i-au fost refuzate doar 20 de kilograme. Fermierul oltean le-a atras atenţia celor de la Mega Image cu gama sa oarecum exotică de legume cultivate.

Vinete light sau tomate-ciocolată

Produce tomate-ciocolată (n.r. - un soi de roşii cu o concentraţie de trei ori mai mare de licopen, spun nutriţioniştii, maronii la culoare, recomandate în special diabeticilor, pentru că se presupune că au proprietatea de a regla nivelul glicemiei), vinete-grafitti (n.r. - vinete cu o culoare specială, „şatirate“, aproape fără seminţe, fiind cunoscute şi ca „vinetele light“ sau „soft“, recomandate inclusiv în curele de slăbire), tomatele „portocală oltenească“ (de culoare portocalie), tomatele rose, tomate „inimă de bou“, ardei gras alungit, vinete negre alungite („contesa“ sau „cizma domniţei“, cum mai sunt cunoscute) etc.

Vinetele grafitti, cerute de cumpărătorii din marile oraşe

ion paunel fermier olt

„Ei (n.r. – Mega Image) au deschidere totală, însă şi nişte condiţii stricte: să ai ambalaj pe care-l recunosc ei sau să livrezi o anume calitate. De aceea, atunci când negociezi trebuie să iei în calcul toate costurile, inclusiv ambalajul agreat de ei, care îţi creşte cam cu 0,33 lei/kg costurile, de exemplu. Cel mai important este că n-am intermediari. Ştiu cazul unui fermier care livra în supermarket prin intermediar. Lui îi dădea 1 leu, iar intermediarul câştiga 4 lei. Asta nu e OK, dar eu sunt dovada că se poate negocia direct. Ei au două programe dedicate fermierilor români, au relaţii direct cu fermierii, sper să-i conving şi la următoarele livrări şi să stabilesc o relaţie pe termen lung“, explică fermierul Ion Păunel.

Fermierul oltean cultivă legume pe 7.000 metri pătraţi

Păunel, care este şi liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, spune că fermierii care vor să se menţină pe piaţă trebuie să se obişnuiască de acum cu alte standarde, pentru că marfa este, pe de o parte, total fiscalizată, iar pe de altă parte, testată sub toate aspectele. Nu se pot folosi produse interzise sau pesticide peste limita admisă, fiind imediat detectate, iar relaţia comercială, compromisă. Păunel mai spune că producătorii nu sunt obligaţi să deruleze vânzarea printr-o firmă, un impediment de care mulţi agricultori români se tem.

ion paunel fermier olt

Soiurile deosebite ale fermierului au mare căutare FOTO: arhiva personală Ion Păunel

ion paunel fermier olt

Pentru Ion Păunel, care a început să cultive soiuri deosebite de legume în urmă cu 5-6 ani, investiţia s-a dovedit rentabilă. În prezent, 20% din suprafaţa totală cultivată cu legume este ocupată de astfel de soiuri, care presupun costuri mai mari şi o producţie la jumătate faţă de soiurile standard. Cu toate acestea, câştigul este mai mare. Spre exemplu, fermierul vinde tomatele-ciocolată la preţul de 4 lei kilogramul către Mega Image. Legumele vor ajunge, foarte probabil, cu preţuri peste 6 lei la cumpărătorul final.

ion paunel fermier olt

„M-au întrebat ce cantitate pot să duc, ei mi-au luat tot. Mulţi nu se bagă pe acest segment de legume speciale pentru că sămânţa este foarte scumpă, iar consumatorii nu ştiu că pot găsi în piaţă şi aceste legume speciale. Dar acest lanţ nu cumpără doar soiuri speciale. Aş vrea să stabilesc o relaţie şi pentru cele normale, însă nu mai pot afce asta anul acesta, au contracte deja semnate“, a mai spus fermierul.

Vinetele au un preţ bun anul acesta, iar cele „speciale“ îi sporesc câştigul fermierului

ion paunel fermier olt
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite