Slatina

articolul anterior articolul urmator

Cum s-au ars deşeuri medicale la Slatina şi după controlul Gărzii de Mediu. Resturi de la pacienţi COVID, puse în cuptoare cu mâinile goale

0
21 Oct 2020 18:10:57
Autor: Alina Mitran
Cuptorul de la Slatina arde zi şi noapte, iar noxele sunt eliberate „la liber“ FOTO: Facebook/Garda de Mediu
Cuptorul de la Slatina arde zi şi noapte, iar noxele sunt eliberate „la liber“ FOTO: Facebook/Garda de Mediu

Incineratorul controlat în mod repetat încă de la sfârşitul acestei veri de către comisarii Gărzii de Mediu va fi închis, pentru că în continuare patronii, un fost procuror şi partenera sa de viaţă, refuză să pună lucrurile în ordine. Ce au descoperit comisarii la ultimele controale.

Amendat în repetate rânduri cu sume considerabile, dar care, în branşa afaceriştilor care se ocupă cu incinerarea deşeurilor medicale nu înseamnă deloc mult, patronul incineratorului de la Slatina va fi nevoit să pună lacătul pe afacere. Incineratorul, care aparţine concubinei fostului procuror Eugen iacobescu, funcţionează de ani de zile cu încălcarea normelor de mediu asumate la autorizare, însă ce au găsit comisarii Gărzii de mediu la ultimul control întrece orice închipuire. Munţii de deşeuri medicale, inclusiv deşeuri provenite din unităţi sanitare care tratează patologie COVID-19, erau depozitaţi sub cerul liber, iar angajaţii le manipulau cu mâinile goale, lucru semnalat, de altfel, de un activist de mediu care le-a furnizat mai multe înregistrări video comisarilor de la Garda naţională înainte ca aceştia să ajungă în control.  Comisarii au apolicat sancţiuni, au lăsat şi termene de conformare şi s-au întors să constate cum s-au rezolvat problemele semnalate. Dacă la precedentul control au găsit inclusiv un cuptor de care nu ştia nimeni şi în care se ardeau deja deşeuri, acum au revenit, constatând că aproape nimic nu s-a schimbat. iată acre sunt concluziile Gărzii de mediu: 
„În perioada 01–15.10.2020, Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu a desfăşurat o acţiune de inspecţie şi control la instalaţia de incinerare din localitatea Slatina, operată de SC XTREME ECOENERGY SRL.

Controlul a vizat verificarea modului de realizare a măsurilor dispuse de către Garda Naţională de Mediu în data de 18.08.2020, respectiv verificarea conformării la condiţiile stabilite de către Agenţia de Mediu Olt prin Notificarea 6842/21.08.2020
În cadrul managementului deşeurilor spitaliceşti, procesul de incinerare are sarcina evidentă de a elimina acest tip de deşeuri periculoase, cu condiţia obligatorie de a respecta limitele maxim admise cu privire la emisiile în aer.
Pe tot parcursul acţiunilor de verificare şi control, desfăşurate în mai multe etape, au fost observate deficienţe majore pe întreg fluxul intern de incinerare a deşeurilor. Dintre ele, enumerăm:

• la verificarea prin sondaj a recipientelor cu cenuşă (în data de 01.10.2020), au fost identificate ambalaje/recipiente de sticlă provenite din activitatea medicală, acestea fiind intacte, fără să prezinte urme clare de calcinare urmare unui proces de incinerare. Precizăm că preluarea deşeurilor trebuie să se realizeze cu o cântărire efectivă, urmând să fie stocate temporar în condiţii care să facă faţă unor eventuale opriri neprogramate sau eventuale defecţiuni ale instalaţiei, iar alimentarea în unitatea de ardere să se facă în şarje, în funcţie de compoziţia deşeurilor recepţionate, fiecare încărcătură fiind absolut necesar să stea o perioadă de timp prestabilită la o temperatură standard, astfel încât să fie distruse în totalitate substanţele nocive.

• pe acest amplasament, preluarea deşeurilor spitaliceşti cu caracter periculos – în special contaminate COVID 19, se realiza direct în europubele, stocarea temporară fiind în aer liber, sub un acoperiş, pe o platformă betonată cu scurgere gravitaţională într-o canalizare interioară a amplasamentului. De asemenea, alimentarea în camera de ardere se efectua manual, sac cu sac, de către angajaţi, aceştia alimentând instalaţia de ardere fără echipamente de protecţie adecvate. Metoda prezintă mari deficienţe din punctul de vedere al siguranţei în muncă şi al biosecurităţii.

• Instalaţia de ardere nu era dotată cu aparatură de monitorizare a arderii şi a nivelului de epurare al gazelor reziduale, respectiv cu sistem pentru prevenirea apariţiei de situaţii neprevăzute în funcţionare, elemente absolut obligatorii când discutam de incinerarea de deşeuri periculoase. Lipsa unui sistem de monitorizare al emisiilor la coş, care să poată măsura prezenţa dioxinelor, coroborată cu neetanşeitatea instalaţiei, au pus în evidenţă faptul că această instalaţie de incinerare nu răspunde exigenţelor minime de funcţionare în siguranţă pentru mediu.

Având în vedere cele enumerate, alături de multe alte nereguli constatate, autoritatea de mediu a luat decizia de a dispune încetarea temporară a activităţii generatoare de poluare, până la conformarea şi funcţionarea în standardele prevăzute pentru fiecare fază a procesului de incinerare (în conformitate cu OUG 195/2005 privind Protecţia Mediului art 61 lit. a şi lit.b).
Prin urmare, Garda Naţională de Mediu a dispus încetarea temporară a activităţii incineratorului până la asigurarea certificată a funcţionării întregului ansamblu de filtrare a gazelor (aşa cum este menţionată în AM nr.64/14.04.2020) luând în considerare faptul că emisiile generate în urma procesului de incinerare sunt evacuate direct în atmosferă. În urma verificărilor, au fost aplicate sigilii pe gura de alimentare cu deşeuri a incineratorului.
În plus, pentru nerealizarea măsurilor impuse anterior, comisarii GNM vor aplica şi o sancţiune contravenţională în valoare de 50 000 lei, în conformitate cu OUG 195/2005 privind protecţia mediului“, a anunţat Garda Naţională de Mediu.

VĂ RECOMANDĂM ŞI: 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările