Cum ne stăpânim emoţiile în timpul examenelor. Specialist: „Primul gând e acela că nu ştii nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de a începe efectiv proba e bine să schiţezi pe o foaie ideile principale FOTO Adevărul
Înainte de a începe efectiv proba e bine să schiţezi pe o foaie ideile principale FOTO Adevărul

BAC-ul, despre care elevilor li s-a tot repetat că e cel mai important examen din viaţă, e în toi, iar emoţiile au atins cote maxime. Cu atitudinea potrivită se poate, însă, schimba soarta unei probe, spune consilierul educativ Speranţa Mihalcea.

Greu de crezut că există candidaţi la examenul de Bacalaureat pe care să nu-i încerce emoţiile. Este, de altfel, un fapt firesc, spun specialiştii, care dau însă câteva sfaturi valabile pentru orice examen.

1. Desfăşuraţi activităţi relaxante, deconectante, în pre-ziua examenului sau chiar înainte de probă – recomandă consilierul psihopedagog din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt, Speranţa Mihalcea. E valabil, spune specialistul, mai mult pentru cei care s-au pregătit din vreme pentru probă şi nu încearcă, pe româneşte, „să îngraşe porcul în Ajun“.

2. Oferiţi-vă un sfert de oră, după ce aţi primit subiectele, pentru a reflecta la ce aveţi de făcut – „În special cei care au învăţat foarte mult până în ultimul moment sunt mai stresaţi, obosiţi, surescitaţi, de aceea este atât de mare nevoie de relaxare. Câteva minute, chiar un sfert de oră, nu înseamnă foarte mult din timpul alocat probei, dar pot schimba totul. Am întâlnit persoane care au ieşit din sală, într-un impuls de moment, convinse că nu au ce scrie, deşi ulterior şi-au dat seama că stăpâneau parte din subiecte“, spune Mihalcea.

3. Schiţaţi câteva idei, pe care ulterior veţi „broda“ – după răgazul de câteva minute de la debutul probei e timpul să vă faceţi un mic plan privind abordarea temelor.

4. Începeţi cu subiectele mai dificile – „Primul gând e că nu ştii nimic. Asta li se întâmplă de obicei celor care chiar au învăţat şi sunt mai conştienţi de ce nu ştiu, de fapt. Ei sunt şi cei mai pesimişti. Apoi începi să legi ideile, creionul le caută, pur şi simplu. E de preferat să începi cu subiectele mai complexe, pentru că altfel se poate întâmpla să intri în criză de timp“, spune consilierul.

5. Căutaţi compania oamenilor care vă dau încredere – Încrederea în forţele proprii e o condiţie pentru reuşită, însă la fel de importantă este şi încrederea pe care ţi-o insuflă ceilalţi. „Părinţii ar trebui să nu dramatizeze. Examenul de Bacalaureat este foarte important, este adevărat, dar nici un eşec nu este un capăt de ţară. Cu o atitudine nepotrivită se ajunge la depresie, se pot înregistra chiar evenimente nedorite. În preajma unui examen e bine să cauţi compania unor persoane deschise, care-ţi dau încredere. E important să-şi spui că poţi, că ai învăţat, că ai acumulat cunoştinţele necesare şi că sunt îndeplinite toate condiţiile pentru un rezultat bun“, mai spune consilierul.

CITIŢI ŞI: Cum îi iei pe copii din faţa desenelor animate: „Copilul nu este un obiect pe care să îl uiţi în faţa televizorului, bucuros că stă cuminte“

Cum ne gestionăm timpul. Psihoterapeut: „Televizorul înseamnă de fapt a privi pasiv spectacolul vieţii altor oameni“

Cum motivăm copiii să înveţe: „Trăirea unui copil care reuşeşte la 4-5 ani să-şi lege şireturile e asemănătoare cu a unui câştigător de Premiu Nobel“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite