VIDEO  Cum se toacă aiurea banii la Slatina: stradă modernizată pe bani europeni în 2013, băgată iar în reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar doi ani nu au fost în stare autorităţile din Slatina să păstreze nealterată o stradă pe care au reuşit cu greu să o modernizeze pe fonduri europene. Strada Unirii, supusă luni bune unor ample lucrări de reabilitare a cartierului cu acelaşi nume, a intrat iarăşi în reparaţii. Reprezentanţii Primăriei au refuzat să precizeze motivul noilor lucrări ce îi nemulţumesc nu doar pe locatarii zonei, dar şi pe slătinenii ce străbat cartierul.

Lucrările de reabilitare a cartierului mărginit de străzile Unirii, Libertăţii şi Crişan au demarat în vara anului 2012 şi au durat aproape opt luni. În aprilie 2013, contractul era oficial dus la îndeplinire, zona arată impecabil, iar locatarii cartierului erau mulţumiţi, la fel şi autorităţile locale. Reprezentanţii municipalităţii chiar au organizat atunci o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat încheierea lucrărilor în cartierul Unirii, o zonă centrală, extrem de circulată atât de slătineni atât pietoni, dar şi şoferi. Proiectul era unul deosebit de important deoarece reprezenta unul dintre cele 13 proiecte depuse de autorităţile locale în scopul reabilitării infrastructurii urbane degradate din oraş, proiect parte a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană a Slatinei.

Din păcate, deşi autorităţile au dat asigurări, la momentul finalizării oficiale a lucrărilor, că nu se vor mai atinge de strada sau cartierul menţionat pentru următorii cel puţin cinci ani, lucrurile au deviat pe parcurs, astfel că, de la finele săptămânii trecute, în zonă se lucrează de zor din nou. Astfel, pe ambele sensuri de mers ale străzii a fost decopertată o suprafaţă de aproape 50 cm. În acest sens, întreaga arteră a fost complet închisă circulaţiei rutiere vineri – 17 aprilie, fapt ce a stârnit nedumerirea şi nemulţumirea şoferilor, care s-au văzut nevoiţi să ocolească din nou zona, cu toate că traficul rutier în oraşul este oricum mult îngreunat de sensurile unice instituite de municipalitate pe principalele străzi.

"Eu, unul, cred că e o prostie să închizi iar strada asta după ce oricum tu, ca autoritate locală, ai pus sensuri unice aproape în tot oraşul încât trebuie să ocoleşti aproape întreg oraşul ca să ajungi dintr-un punct, în altul care, altfel, se află la doar câteva zeci de metri dacă strada ar avea un sens dublu de circulaţie şi unul unic. Într-un oraş ca Slatina, atât de mic, nu are sens să pui sensuri unice pe străzile principale, ci, poate, pe cele dintre blocuri care fac legătura dintre două zone, nicidecum aşa cum este la noi – o nebunie fără cap! Ei spun că asta se cheamă fluidizare, dar eu şi mulţi alţii ca mine le spun că este o mare prostie”, a afirmat unul dintre şoferi slătineni.

Şi locatarii blocurilor din zonă sunt nemulţumiţi de măsura municipalităţii de a bagă din nou strada lor în „reabilitare”.

"Strada asta au terminat-o de modernizat acum doi ani, cred ,şi ni s-a promis că am scăpat de probleme, iar acuma vedem că iar lucrează la ea, sunt utilaje grele care strică strada!?! Ce mai fac acuma?? Sau nu mai ştiu cum să arunce cu banii??... Anul trecut au umblat iar la locurile de parcare şi, din perpendiculare cum erau, le-au făcut drepte şi au lăsat cimentul să se usuce în jurul copacilor, nu au mai acoperit cu pământ cum a fost - ce mai, bătaie de joc!”, este de părere un locatar al unui bloc de lângă sediul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Primăriei Slatina, ce-şi are cartierul general pe strada Unirii.

Interpelaţi în legătură cu lucrările ce se efectuează din nou pe strada modernizată cu fonduri europene în urmă cu numai doi ani, reprezentanţii Primăriei Slatina au refuzat să precizeze natura acestora (suma aferentă, firma ce le execută etc.). Nici nu este de mirare: aceste lucrări sunt supervizate de nimeni altul decât Cristian Cismaru, administrator public al Primăriei Slatina, văr al fostului primar ajuns chiar ministru de Finanţe, Darius Vâlcov (foto dr.), aflat acum după gratii pentru fapte grave de corupţie, după cum spun procurorii DNA. Cum a reuşit Vâlcov să-şi vadă "uns" vărul tocmai în această postură-cheie în Primăria Slatina ar fi trebuit cercetat de către autorităţile competente din judeţ - care nu au făcut acest lucru, aşa cum au procedat dealtfel şi cu alte lucruri intrate acum în atenţia autorităţilor de la Bucureşti, neatinse de "caracatiţa mafiotă" de la Slatina.

cristi cismaru

Cât de adâncă este „gaura iepurelui”

Reamintim că procesul de modernizare a cartierului Unirii finalizat în aprilie 2013 a cuprins reabilitarea a 5.980 mp carosabil/stradă, 4.490 mp trotuare şi alei pietonale, precum şi spaţii verzi pe o suprafaţă de 8.000 mp. De asemenea, s-a plantat gard viu, garduri de protecţie, puieţi, bănci. Valoarea proiectului realizat cu fonduri europene s-a ridicat la 5,7 milioane de lei, lucrarea fiind executată de o asociere de firme alcătuită din SC Cafmin SRL Slatina şi SC Panadria SRL Găneasa, firme “de casă” abonate la visteria bugetului local. Dealtfel, patronul firmei Cafmin, Cristian Tomescu, este şi el implicat în dosarul lui Vâlcov, fiind în prezent sub control judiciar. Tot despre Tomescu se spune că i-ar fi construit şi vila din Slatina urmaşului lui Vâlcov la primărie, Minel Prina, suspendat în prezent şi inculpat în acelaşi dosar cu Vâlcov şi Tomescu.
 

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

FOTO  Punct terminus în modernizarea cartierului Unirii din Slatina

FOTO  În sfârşit, începe modernizarea cartierului Unirii din Slatina

FOTOGALERIE  La Slatina, trotuare doar cu numele

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite