Cum să vopseşti ouăle pentru Paşte fără chimicale. „Poţi fi dezamăgit doar dacă nu foloseşti cantităţile corespunzătoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nici ouăle „cu model“ nu sunt greu de obţinut FOTO: arhiva
Nici ouăle „cu model“ nu sunt greu de obţinut FOTO: arhiva

Dacă vă doriţi produse fără prea multe chimicale, aflaţi că soluţiile folosite de bunici pentru vopsirea ouălor de Paşte sunt valabile şi astăzi, iar rezultatul va fi surprinzător, dacă folosiţi produsele necesare în cantităţile adecvate.

Dacă unele persoane preferă să-şi rezerve timpul din preajma sărbătorilor pentru cu totul altceva decât obositoarele pregătiri de Paşte şi aleg să cumpere din magazin inclusiv ouăle gata fierte şi vopsite, altele simt nevoia să se întoarcă în copilărie şi să renunţe la produsele pline de substanţe obţinute în laborator. Meşterul încondeietor de ouă Daniela Voicu, cea care reprezintă o importantă „şcoală“ de încondeietori, vestiţii meşteri de pe Valea Olteţului, ne dă câteva sfaturi pentru a vopsi natural ouăle pe care le vom ciocni începând din Duminica Paştelui.

Roşu splendid obţinut din petale de mac

Bunicul Danei Voicu, meşter vestit, folosea pentru a obţine un roşu splendid, şi la fel face şi nepoata sa, petale de mac. Pentru un roşu intens este nevoie, însă, de o cantitate apreciabilă de petale uscate la loc întunecos. „Cel mai frumos roşu ăsta este, însă e nevoie să te pregăteşti dinainte. Eu vara culeg petalele şi le usuc pe măsură ce le adun. Uscarea se face la loc întunecos, pentru a nu-şi pierde pigmentul, iar când le fierbi în apă obţii exact roşul petalelor de mac. E nevoie însă de două kilograme de petale pentru un roşu intens“, ne sfătuieşte Daniela.

Mult mai la îndemână este, în schimb, sfecla roşie, pe care o tăiem bucăţi şi o punem la fiert. Ouăle se fierb şi ele separat, după ce am degresat coaja, după care se pun în apa filtrată în care a fiert sfecla roşie. Culoarea obţinută depinde atât de timpul cât ţinem ouăle în apa în care a fiert sfecla, cât şi de culoarea ouălor. Cel mai frumos se vor colora cele albe, prin această metodă putând să obţinem culori de la roz până la roşu-mov.

Galben din scoarţă de măr pădureţ sau foi de ceapă

Dacă vrem varietate, putem obţine şi ouă de culoare galbenă. Scoarţa de măr pădureţ dă un galben foarte frumos, însă dacă nu există posibilitatea să punem la fiert aşa ceva, la îndemână sunt foile de ceapă. Din nou, în funcţie de culoarea naturală a ouălor putem obţine atât galben simplu, cât şi cărămiziu, dacă vom ţine pentru o perioadă mai lungă ouăle în apa în care au fiert foile de ceapă.

Uşor de pus în practică este şi procedeul prin care se obţin diverse modele. Pentru asta ne alegem mai întâi modelul - care poate fi o frunză de pătrunjel, de pelin, o floare de păpădie etc. - iar cu un ciorap de nylon îl fixăm pe ou. Vopsim ulterior oul prin metoda expusă anterior, iar la final îndepărtăm ciorapul şi frunza folosită drept model, partea ascunsă sub model rămânând în final albă.

„Ies culori foarte frumoase, dezamăgit poţi fi doar dacă nu foloseşti o cantitate suficientă de petale, de foi etc., sau dacă nu ai răbdare să le laşi pentru o mai mare perioadă de timp în apa în care au fiert acestea“, a mai spus Daniela Voicu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite