Curiozităţi despre unghii. De ce cresc cu mare „viteză“ noaptea şi se dezvoltă mai rapid la bărbaţi decât la femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este definită drept „un apendice al tegumentului“ şi acoperă 1/7 din suprafaţa dorsală a degetelor. Protejează pulpa degetelor şi este „soră“ cu părul şi stratul cornos al pielii. Doar studiindu-ne unghiile, medicii pot spune multe despre suferinţele noastre.

Unghia se formează către sfârşitul lunii a 3-a a vieţii intrauterine, aflăm din volumul „Bolile părului şi unghiilor“ semnat de prof. univ. Pavel Vulcan, medicul primar doctor în ştiinţe medicale Adrian Wolfshaut şi medicul primar doctor în ştiinţe medicale Constantin Bogdan, volum apărut în 1989 la Editura Medicală.

Autorii amintiţi spun că aparatul unghial s-ar asemăna cu părul.

„Keratina unghială are aceeaşi constituţie cu cea a părului şi anume proteină slab sulfurică şi fibrilară, proteină bogat sulfatată şi proteină matriceală cu nivel crescut în glicin-tirozină. (...) Ca şi părul, unghia conţine keratină tare datorită conţinutului mare de proteină matricială sulfatată faţă de epiderm care conţine keratină moale. În unghie concentraţia în calciu este mai mare decât cea în păr (0,1%). Acest calciu ar proveni din afară prin absorbţie. Unghia mai conţine cantităţi semnificative de fosfolipide care ar menţine flexibilitatea sa“, găsim în lucrarea citată.

Cum creşte unghia

Lama unghială ia naştere în permanenţă, în tot timpul vieţii, din stratul germinativ unghial. Creşterea este mai rapidă ziua decât noaptea, la mâna dreaptă faţă de cea stângă, la tineri faţă de bătrâni, vara faţă de iarnă sau în condiţii de frig, la bărbaţi faţă de femei, la degetele median, inelar şi index faţă de haluce şi degetul mic. La fel, în cazul anumitor boli se produce fie creşterea mai rapidă – spre ex. În psoriazis, în pitiriazis rubra pilaris, onicoliza idiopatică a femeilor sau la hipertiroidieni, sau mai lentă – în cazul imobilizării degetelor, în stări febrile, la denervare, la hipotiroidieni, în sindromul unghiei galbene sau în cadrul policondritei recidivante.

„Este bine cunoscut faptul că unghia creşte şi după deces, aceasta datorită existenţei încă a celulelor matriceale în mitoză care au început înainte de moarte“, ne mai spun specialiştii.

Fierul din componenţa unghiei, în cantităţi mai mari în copilărie

Mai multe elemente metalice sunt incluse în lama unghială, prin diverse metode fiind depistate fierul (găsit în cantităţi mai mari în copilărie faţă de vâsrta medie sau de bătrâneţe), sulful, magneziul, sodiul şi calciul. De altfel, în funcţie de concentraţia acestor elemente se suspectează şi anumite afecţiuni, în fibroza chistică, spre exemplu, sodiul fiind mai crescut.

Semiluna de la baza unghiei, sau lunula, poate fi „oglinda“

Lunula, prezentă în mod variat de la individ la individ, este partea mai transparentă de la baza unghiei şi are aspectul unei semilune. Coloraţia albicioasă, deosebită, a lunulei oferă informaţii deosebite despre starea de sănătate a fiecărui individ. Începând cu degetul mic, suprafaţa lunulei se reduce odată cu vârsta, acelaşi efect avându-l şi consumul alimentar excesiv. Dispariţia lunulei semnalează tulburări în circulaţie sangvină, probleme cardiace, culoarea albăstruie a acesteia – probleme hepatice.

De asemenea, „pieliţele“ de la marginea unghiei indică  deficit de vitamina C şi acid folic în organism.

De-a lungul timpului, totul îşi pune amprenta asupra unghiilor. Dacă lucrăm în mediu umed poate apărea exfolierea (onicoschizisul),  dar dacă acest proces intervină încă de la baza unghiei (onicoliza) ar putea fi vorba de un dezechilibru în nutriţie (generat de consum de medicamente sau alte produse artificiale în cantităţi mari), cu privarea organismului de anumite elemente esenţiale, de infecţia cu o ciupercă sau cu alte microorganisme.

Disfuncţiile sexuale, nevrozele, gastritele, deficitul de elemente în organism sau paraziţii intestinali dau deseori ca semn obiceiul de a roade unghiile. Onicoliza, sau desprinderea unghiei,  mai poate fi semnul folosirii excesive a tastaturii calculatorului, sau semnul că folosirea produselor diverse de curăţat a atacat structura unghiei. Liniile orizontale, liniile verticale, suprafeţele sfărîmiciaose pe unghii, toate indică o suferinţă sau alta, boli de piele, dezechilibre etc.

De-a lungul timpului, alţi şi alţi autori au dat şi alte semnificaţii unghiilor, fiecărui deget fiindu-i atribuit un organ, o suferinţă a unghiei indicând, spun susţinătorii acestei idei, o suferinţă a organului respectiv.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite