Slatina

articolul anterior articolul urmator

VIDEO  Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanţe, protagonist într-un nou dosar de corupţie la Tribunalul Olt

2
30 Jul 2015 16:33:54
Autor: Mugurel Manea
Darius Vâlcov la intrarea în Tribunalul Olt din Slatina, aparent surprins de interesul presei(FOTO: M.Manea)
Darius Vâlcov la intrarea în Tribunalul Olt din Slatina, aparent surprins de interesul presei(FOTO: M.Manea)

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanţe şi ex-primar al municipiului Slatina pentru două mandate consecutive, a apărut, joi – 30 iulie, la Tribunalul Olt din Slatina, pentru a fi audiat în vederea redeschiderii unui dosar penal unde e acuzat de fapte de corupţie. Ajuns la al cincilea dosar de acest fel, Vâlcov figurează aici alături de alte nume mari din judeţul Olt şi din Slatina. Solicitarea redeschiderii dosarului aparţine DNA.

Dosarul pentru care Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Tribunalului Olt redeschiderea urmării penale este unul mai vechi închis în 2012, dar, acum, odată cu tăvălugul de acuzaţii şi denunţuri la DNA, se pare că ar fi survenit noi dovezi în sprijinul acuzaţiilor de corupţie aduse de procurorii anticorupţie protagoniştilor din acest caz. Astfel, în dosarul cu pricina, ce poartă numărul nr. 2248/104/2015, figurează nu mai puţin de nouă nume ale unor foste şi actuale nume mari din peisajul local slătinean şi din judeţ.

Cap de afiş este Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina între 2004-2012, ajuns senator în decembrie 2012 şi, ulterior, chiar ministru de Finanţe în Guvernul ”Ponta IV”, dar nevoit să demisioneze în luna mai a.c. după ce mai multe acuzaţii de fapte de corupţie i-au fost aduse de DNA, acesta petrecând şi trei luni după gratii. Alături de Vâlcov se mai află în acest dosar Minel Prina, fost primar al Slatina – urmaş al lui Vâlcov la ”tronul” Slatinei, nevoit şi el să demisioneze pe 25 iunie tot din cauza unor acuzaţii de corupţie ale DNA.

Alte nume din acelaşi dosar: Paul Stănescu - actual preşedinte al Consiliului Judeţean Olt (fost lider al PSD Olt), Marius Oprescu – vicepreşedinte Consiliul Judeţean Olt şi preşedinte interimar PSD Olt, soşia deputatul PSD Daniel Bărbulescu - Andra, plus Bogdan Langă Graţian, Ovidiu andrei Ramba, Cristian Tomescu (patron SC Cafmin SRL Slatina, firmă abonată la bugetul Primăriei Slatina în perioada mandatelor celor doi primari de Slatina anterior menţionaţi), Laurenţiu Şerban.

Acuzaţiile aduse de DNA în cadrul ”noului” dosar pe care instituţia îl vrea pe rol cât mai repede la Tribunalul Olt din Slatina sunt: Darius Vâlcov – luare de mită (infracţiune prevăzută şi pedepsită de art. 254 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 dinlegea nr. 78/2000) şi abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Minel Prina – abuz în serviciu contra intereselor publice (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 (2) din Legea nr. 78/2000), Paul Stănescu – abuz în serviciu (prevăzută şi pedepsită de art. 248 vechiul Cod Penal combinat cu art. 13 alin.2 din Legea nr. 78/2000) şi conflict de interese (prevăzută şi pedepsită de art. 253, alin. 1 vechiul Cod Penal), Marius Oprescu – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art. 23(1) din Legea nr. 656/2002), Andra Bărbulescu – evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Ovidiu Andrei Ramba – dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), evaziune fiscală (prevăzută şi pedepsită de art. 9 din Legea nr. 241/2005) şi spălare de bani (prevăzută şi pedepsită de art.23 din Legea nr. 656/2002), Bogdan Langa - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Laurenţiu Şerban - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000), Constantin Cristian Tomescu - dare de mită (prevăzută şi pedepsită de art. 255 vechiul Cod Penal combinat cu art. 6 din Legea nr. 78/2000).

Pe scurt, procurorii anticorupţie au în acest dosar suspiciuni mari referitoare la finanţarea ilegală a clubului de fotbal FC Olt de către Consiliul Judeţean Olt, concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina pe 30 de ani de Primăria Slatina către o firmă Rupiah SRL contra sumei record de 8.000 miliarde lei vechi, sau contractarea mai multor lucrări supraevaluate de către SC Compania de Apă SA Slatina.

La termenul de joi – 30 iulie, când au fost citaţi toţi cei învinuiţi în acest dosar, s-au prezentat doar Darius Vâlcov şi afaceristul Cristian Tomescu, ceilalţi mandatându-şi avocaţii.

Marius Oprescu a precizat, din sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt, că a fost citat pentru termenul de joi, dar că şi-a trimis avocatul să îl reprezinte: ”În ceea ce mă priveşte nu se va justifica nicio acuzaţie şi, ca atare, aşteptăm decizia instanţei. Procurorii DNA nu mă acuză de spălare de bani, ci este vorba despre o acuzaţie mai veche care nu s-a adeverit, iar, în momentul de faţă, procurorii cer redeschiderea dosarului deoarece am înţeles că ar fi apărut elemente noi probabil faţă de alte persoane, nu consider că mă priveşte”.

Vâlcov, care a venit joi îmbrăcat lejer şi afişând o mină aparent relaxată, nu a dorit să vorbească cu ziariştii prezenţi la Tribunalul Olt din Slatina joi - 30 iulie, recomandându-le detalii avocatul său, Lucia Furtună, prezentă la şedinţă. Aceasta s-a limitat să precizeze că termenul de joi – 30 iulie nu a marcat nimic semnificativ, în acest caz dându-se un alt termen pentru data de 13 august. Se pare că principalul motiv pentru care a fost nevoie de un nou termen a fost determinat de faptul că doi dintre cei nouă învinuiţi în dosarul menţionat nu au putut fi găsiţi la domiciliu pentru a le fi înmânate citaţiile: Paul Stănescu, preşedintele Consiliului Judeţean Olt - plecat ”întâmplător” din ţară, şi Ovidiu Andrei Ramba.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Darius Vâlcov a scăpat de zăbrelele arestului preventiv

Edilul suspendat al Slatinei, Minel Prina, a scăpat de arestul la domiciliu

VIDEO Demisie pe Facebook: Minel Prina a renunţat la funcţia de primar al Slatinei printr-un mesaj

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
30.07.2015, 23:29:22

Lasa Valcove, nu te speria, in cel mai rau caz iei 2-3 ani de pirnaie. Scrii 2-3 carti, esti cuminte si dupa 1 an esti liber, curat si cu ceva milioane de euro prin conturi. Ce mai inseamna astazi sa furi un million de euro ? Mai nimic la nivelul vostru.

+1 (1 vot)
maria ionescu
31.07.2015, 10:50:22

Oamenii din Slatina au crezut ca individu asta a facut ce a facut din dragoste pt oras si cind colo au aflart cu uimire ca omul s-a imbogatit pe seama prostiei lor are avere de nu stie nici el;o sa ia in final citiva ani si apoi o sa isi toace milioanele linistit,Mai grav e ca firmele dirijate tot de el continua sa prospere la Slatina si nimeni nu face nimica.Jos hotia,sus dreptatea!.

Modifică Setările