Darius Vâlcov, potecă la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov la DNA  (FOTO: Agerpress)
Darius Vâlcov la DNA  (FOTO: Agerpress)

Fostul primar al municipiului Slatina, Darius Vâlcov, ministru demisionar al Finanţelor în prezent, a făcut din nou o “vizită” la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Bucureşti în dosarul unde este acuzat de trafic de influenţă vizavi de unele fapte de corupţie săvârşite în timpul cât ar fi fost edil. De data aceasta, el nu s-a mai prezentat singur, ci a fost însoţit de către avocatul său.

UPDATE !

DNA a decis, joi după-amiază, ca să ceară arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Tot astăzi, premierul Victor Ponta a anunţat că a semnat demisia lui Vâlcov din funcţia de ministru al Finanţelor.

Darius Vâlcov (38 ani) a stat doar o jumătate de oră în sediul sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). La plecare, el le-a spus ziariştilor prezenţi că a vcenit ca să-şi însuşească acuzaţiile de care este acuzat şi, de asemenea, le-a cerut procurorilor să poată studia dosarul alături de avocatul său.

Procurorii DNA i-au adus cu acest prilej la cunoştinţă ministrului demisionar al Finanţelor că i-a fost schimbată calitatea menţionată iniţial în dosar, respectiv din “suspect” a devenit “inculpat”. DNA îl suspectează la Vâlcov că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri din Bucureşti în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20% din contractele primite, respectiv din sumele încasate.

Procurorii au stabilit că, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.  În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului, iar din decembrie 2010, Vâlcov a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii. Începând cu jumătatea anului 2012, în urma unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov. În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei (actualul edil de Slatina, Minel Prina, n.r.), care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, ar fi hotărât ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Cine ar fi complicii lui Vâlcov

Din materialul probator al DNA a rezultat că Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme. Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani. Ministrul Darius Vâlcov a fost audiat prima dată la DNA vineri seară – 13 martie, procurorii aducându-i la cunoştinţă că este suspect de trafic de influenţă. La părăsirea sediului, Vâlcov a spus că este nevinovat şi a negat că ar fi luat mită.

În acelaşi dosar, mai sunt urmăriţi penal actualul primar din Slatina, Minel Prina, suspectat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă (ce are deja o condamnare mai veche de patru ani cu suspendare tot într-un caz de corupţie, n.r.), şi Lucian Petruţ Suşală, fost şofer al lui Vâlcov cât a fost primar, actual director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, ambii fiind prezentaţi sâmbătă după-amiază cu propunere de arestare. Judecătorii au stabilit ca Prina să fie arestat la domiciliu şi urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. De asemenea, anchetatorii au mai dispus cercetarea sub control judiciar a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu (patronul Cafmin SRL Slationa, firmă abonată la bugetul Primăriei Slatina, n.r.), suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

image

Cariera lui Vâlcov

Darius Vâlcov (37 ani) a fost primar al Slatinei din iunie 2004 şi până la finele lui martie 2012 când, preşedinte al PDL Olt fiind (membru PD din anul 2000, n.r.), a demisionat din acest partid şi din funcţia de primar pentru ca, după numai o săptămână – respectiv pe 2 aprilie acelaşi an, să trecă la PSD, din partea căruia a candidat iarăşi la Primăria Slatina în alegerile locale din vara aceluiaşi an. A câştigat lejer un nou mandat de edil al urbei - în iunie 2012 -, dar, iarăşi, după numai câteva luni, respectiv în decembrie 2012, el a demisionat din nou, de data aceasta ca urmare a faptului că tocmai obţinuse un mandat de senator.

Cariera sa politică a cunoscut o ascensiune bruscă în august 2014, când a fost propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului, el fiind, anterior, senator al judeţului Olt din partea PSD şi aflat la primul mandat ca parlamentar. Ulterior, respectiv în decembrie 2014, Vâlcov a fost confirmat ca ministru al Finanţelor în Guvernul “Ponta IV”.

Mai puteţi citi pe acelaşi subiect:

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite