De ce aleg tinerii să consume alcool în exces. Psiholog: „Toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt de folos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul de alcool, ca şi consumul de tutun şi de droguri, se înregistrează la vârste din ce în ce mai scăzute, spre disperarea părinţilor şi a profesorilor, care cer ajutor abia când lucrurile au scăpat de sub control.

Este imposibil să treacă săptămână, iar în cazul unităţilor spitaliceşti mari, să treacă zi fără ca un adolescent sau tânăr să fie adus la Urgenţe, în stare gravă, din pricina consumului de alcool, droguri, etnobotanice. Se întâmplă în oraşele mari, dar se întâmplă şi în comunităţile liniştite. În astfel de situaţii însă, cei care ar trebui să sesizeze devreme semnele apelează la specialişti când nu se mai descurcă singuri.

„Pe fondul excesului se întâmplă toate nenorocirile de pe lume“

Consumul de alcool nu mai este un fapt excepţional nici în rândul elevilor de gimnaziu. Specialiştii nu mai iau de multă vreme ca termen de comparaţie vremea comunistă, când excesele erau taxate dur, pur şi simplu pentru că s-au schimbat variabilele. „Se consumă alcool, este o realitate, nu trebuie să mai negăm asta. Tinerii o fac din teribilism, o fac din dorinţa de a fi acceptaţi în anumite grupuri, o fac pentru a prinde curaj într-o situaţie sau alta. Acest consum, repetat, pentru că nu vorbim aici de accidente, denotă de fapt existenţa unor probleme emoţionale, dar şi nivelul de educaţie scăzut. În condiţiile unei educaţii solide, ai liberul arbitru, nu faci orice pentru a demonstra celorlalţi ceva“, spune psihologul şi consilierul şcolar Camelia Tiţa.

Modul cum familia se implică în viaţa adolescentului oferă de asemenea răspunsuri privind motivaţia şi circumstanţele care îi duc pe tineri la consumul de alcool.

„Ne confruntăm, când vorbim de cazuri concrete, cu adevărate crize familiale. Sunt familii, şi uneori familii bune, care nu-şi văd copilul toată ziua, nicidecum să-şi mai rezerve timp să poarte discuţii, să încerce să-i ajungă la suflet. Iar tinerii experimentează, asta ştiu toţi adulţii, puţini sunt cei care n-au încercat la această vârstă alcoolul, tutunul, poate într-o mai mică măsură drogurile. Tinerii trebuie să ştie însă că toate ne sunt permise, dar nu toate ne sunt necesare. Până să hotărâm ce ne este de folos însă, experimentăm, încercăm. Atunci trebuie să le fie aproape adulţii şi, mult mai important, să prevină aceste lucruri, să vorbească despre ele, despre efectele nocive. Pe fondul excesului de alcool se întâmplă toate nenorocirile, te crezi viteaz, încerci orice, dispar limitele“, mai spune psihologul.

Afectare neurologică, afectare hepatică, dependenţă

Dacă un strop de alcool, la o petrecere, n-a făcut rău nimănui, consumul constant duce în timp la efecte dintre cele mai grave. Scade capacitatea de concentrare, de memorare, apar tulburările de tot felul, atacurile de panică, anxietatea, depresia, tocmai aspecte de care, consumând alcool, ţi se pare, paradoxal, că scapi.

Organismul suferă însă şi la alt nivel. Apar afecţiunile la nivelul sistemului nervos central, hepatitele cronice, ciroze, se ajunge la dependenţă, asigură medicii, nemaivorbind de faptul că poate surveni chiar decesul, atunci când cantitatea consumată este foarte mare. Studiile de specialitate vorbesc de 60 de boli care pot să apară ca urmare a consumului de alcool şi de faptul că alcoolul determină mai multe decese decât oricare alt drog, fiind a treia cauză de mortalitate în lume.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite