Slatina

articolul anterior articolul urmator

De ce vorbesc oltenii repede? De ce oltencele sunt rele de gură? Explicaţia sociologilor pentru temperamentul locuitorilor din Oltenia

52
5 Feb 2015 18:00:36
Autor: Mugurel Manea
Oltencele şi-au căpătat faima că pun "patimă" în tot ce fac    (FOTO: Mugurel Manea)
Oltencele şi-au căpătat faima că pun "patimă" în tot ce fac    (FOTO: Mugurel Manea)

Oltenii au imaginea încetăţenită a unor persoane puse mereu pe glumă şi care vorbesc foarte repede. Oltencele, de asemenea, au căpătat „faima“ de a fi „rele de gură“ prin temperamentul lor aprig. Sociologii consideră că imaginea actuală a oltenilor ţine de influenţele istorico-culturale la care au fost supuşi de-a lungul ultimelor sute de ani.

Sociologul slătinean Mirel Tabacu consideră că imaginea actuală a oltenilor, în ansamblu, a fost determinată de influenţele culturale şi istorice la care au fost supuşi locuitorii spaţiului cuprins între Muntenia şi Oltenia de-a lungul ultimelor secole.

Fiind cuprinsă într-un spaţiu „fierbinte”, supus o bună perioadă ocupaţiei otomane, zona menţionată şi-ar fi lăsat puternic amprenta asupra locuitorilor din cauza influenţelor socio-culturale la care aceştia au fost supuşi, influenţe care au fost preluate, adaptate şi perpetuate în teritoriul menţionat. Acest lucru ar fi, crede sociologul Tabacu, şi una dintre explicaţiile în ce priveşte vorbitul rapid al oltenilor comparativ cu ceilalţi locuitori ai ţării.

„Categoric, rolul determinant în tipologia oltenilor de a avea un grad de exprimare repezit ţine de influenţele culturale la care aceştia au fost supuşi de-a lungul ultimelor sute de ani. După cum se ştie, sociologia studiază grupurile de oameni, iar aceste «grupuri» din zona Olteniei au fost supuse o perioadă lungă influenţelor culturale şi nu numai, teritoriul menţionat fiind situat la intersecţia mai multor culturi. Să nu uităm, de exemplu, că, din Oltenia, se trecea direct în Ardeal prin Valea Oltului, iar exemplele pot continua. Prin urmare, eu cred că grupurile de locuitori din zona Olteniei s-au adaptat influenţelor istorice şi culturale venite din afară şi cu care au venit în contact.

Datorită acestor grupuri, totul s-a extins ulterior în zona de sud a ţării şi, de aici, a rezultat şi acest specific al oltenilor de a avea un comportament aparte faţă de restul locuitorilor din restul ţării”, a declarat sociologul Mirel Tabacu, care mai spune: „Există studii ştiinţifice ce au concluzionat că locuitorii ţării care s-au aflat într-o zonă mai «învolburată» din punct de vedere istoric ar fi fost nevoiţi să transmită „mesajul”, în sensul de descriere generică a unei situaţii exprimată în cuvinte, mult mai rapid şi în volum cât mai mare. Aceasta ar fi o explicaţie logică a tipologiei aparte a locuitorilor spaţiului Olteniei. Dacă extindem puţin şi trecem la glume, desigur că putem spune că oltenii ar avea o minte mai ageră, sunt mai intempestivi, mai repeziţi etc., dar, d.p.d.v. ştiinţific, aceasta este logica coerentă deoarece, atunci când eşti pus într-o situaţie limită, cauţi soluţii pentru a rezolva problema în care te afli mult mai rapid, cauţi să transmiţi verbal cât mai mult şi cât mai rapid cu putinţă, eşti pus să gândeşti mai rapid etc.”, a explicat sociologul.

Oltencele, „rele de gură“ sau doar „pătimaşe“?

Sociologul citat pune pe seama aceloraşi influenţe socio-culturale şi istorice şi temperamentul aprig al oltencelor.

„Faptul că se spune despre oltence că sunt «rele de gură» este puţin exagerat, consider eu, dar un sâmbure de adevăr există în sensul că nu se poate spune cu certitudine că femeile din Oltenia sunt «rele de gură» cât, mai ales, mai posesive decât femeile din restul zonelor ţării, pun mai mult suflet în ceea ce fac, în ce vorbesc, în modul cum vorbesc. Făcând o comparaţie între tipologia femeilor din tot teritoriul României, între comportamentul şi vorbitul lor, trebuie spus, fără doar şi poate, că diferenţele sunt evidente. Iar acest lucru nu este valabil doar în ce priveşte situaţiile despre care tocmai am vorbit, dar diferenţele sunt mari şi în priveşte relaţionarea dintre grupuri”, spune sociologul Tabacu.

Acesta este de părere că transmiterea „mesajelor“ şi relaţiile inter-umane din zona Olteniei sunt mult mai intense decât cele din restul zonelor geografice.

„Oltenii, atunci când întreprind o anume activitate, o fac cu patimă, pun tot sufletul. Chiar dacă ceea ce fac este ceva minor, ei îi acordă o importanţă maximă. De aici, uneori, mai şi exagerează, de unde şi temperamentul lor specific de a fi mai şugubeţi decât ceilalţi, sunt mult mai dezinvolţi, mai predispuşi la glume şi la a face haz chiar şi de propriile lor necazuri, fapt ce-i ajută să treacă, cred ei, mai uşor peste probleme. Sunt studii pe parte etnologică ce au dovedit că, în partea Olteniei, mai ales în zonele rurale, se pune un mai mare accent pe vorba omului sau pe aşa-numită «bârfă», situaţie prezentă mai des în Oltenia decât în celelalte zone ale ţării“, mai afirmă sociologul Mirel Tabacu.

Vă mai recomandăm:

Istoria glumelor despre Caracal. Ce este real şi ce este fals în bancurile despre locul în care s-a răsturnat carul cu proşti

FOTO  Misterele unor catacombe descoperite în 2007 care au pus pe jar un oraş întreg din Oltenia

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

Cllaudiu
5.02.2015, 20:34:32

Prostii !!! Nu e adevarat. Nu au fost deloc supusi la ,,influente istorico-culturale" mai mult decat altii ,decat muntenii ,ardelenii sau dobrogenii . Oltenia fost in Imperiul Habsburgic doar intre 1718-1739 ,deci doar 21 de ani. Apoi sub suzeranitate otomana a fost ca si Muntenia, Moldova sau alte provincii. E vrajeala curata ca sunt mai altfel datorita influentelor culturale , poate singura explicatie ar fi aceea ca in Oltenia ,Imperiul Roman ,dupa cucerirea a cca 25 % din teritoriul Daciei de atunci (Oltenia, Banat si sudul Transilvaniei) a adus in aceasta regiune ca si colonisti multi proscrisi ai Romei .Asta i-a facut sa fie mai ,,iuti,, mai altfel , studiile genetice recente aratand o legatura mai mare intre regiunea Olteniei si Italia decat intre celelalte regiuni ale tarii si actuala Italie. Este regiunea prin care au intrat romanii in Dacia.

+4 (10 voturi)
Canadezul
5.02.2015, 22:40:58

Articolul este o facatura a unui diletant ( de fapt doi: autorul si "expertul"). Iata un citat din expert: "Să nu uităm, de exemplu, că, din Oltenia, se trecea direct în Ardeal prin Valea Oltului, iar exemplele pot continua." Pe care il putem reformula astfel: "Să nu uităm, de exemplu, că, din Muntenia, se trecea direct în Ardeal prin Valea Prahovei, iar exemplele pot continua." ca sa-i descriem pe munteni sau "Să nu uităm, de exemplu, că, din Moldova, se trecea direct în Ardeal prin Valea Bistritei, iar exemplele pot continua." ca sa-i descriem pe moldoveni.

+5 (9 voturi)
Acasa la Nimeni
6.02.2015, 00:40:46

Practic sunt tiggani. Vorbesc repede ca sa te insele, sa nu cumva sa-ti dea timp a te prinde de inselaciune. Iar daca sunt saraci, e DOAR pentru ca "iubesc" munca. Pe acolo prin S casele din chirpici (pamant batut) inca sunt la moda, nici buzi macar nu au..ci doar o gaura in fundul curtii, cu un par infipt in pamant si unul slobod. De unul se tin si cu celalalt alunga cainii. Sau vorbesc repede sa-i pacaleasca sa nu muste. :))))

-7 (15 voturi)
ion creangă
5.02.2015, 22:47:53

De ce vorbesc oltenii repede? Ca sá nu uite ce vreau sá zicá!!!

+6 (12 voturi)
Gabriela Esty
6.02.2015, 03:28:26

Un articol de toata jena. De ce vorbesc oltenii repede? Pentru ca stapanesc foarte bine limba romana! Sa nu uitam ca dintre toate dialectele, cel oltenesc este singurul literar. Oltenii, in marea lor majoritate, sunt isteti si li se invarte mintea foarte repede, motiv pentru care pot vorbi mult mai repede decat altii. E o prostie sa spui ca din cauza turcilor vorbesc ei acum repede. Dar atunci ardelenii care au fost terorizati de maghiari, de ce se misca, gandesc si vorbesc cu viteza melcului? :)

+5 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (52)