De ce să mâncăm prune uscate. „Se administrează, totuşi, cu precauţie anumitor categorii de oameni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un produs uşor de găsit şi nu foarte scump aduce organismului un aport însemnat de vitamine şi minerale şi înlocuieşte cu succes suplimentele alimentare.

Deseori recurgem la fel de fel de suplimente alimentare şi alte produse din farmacie pentru un  sistem imunitar puternic, deşi avem la îndemână variante fără riscuri. Prunele uscate, un produs de sezon şi relative la îndemână (cotă aproximativ 10-12 lei/kg) sunt, spun nutriţioniştii, sursă extraordinară de vitamine şi minerale.

Conţin cantităţi mult mai mari, comparativ cu alte produse, din vitaminele A, B şi C. Conţinutul mare de vitamina C face din acestea o armă bună împotriva anemiei, ajutând organismul să fixeze fierul. Vitamina A, care contribuie la creşterea şi refacerea oaselor, le recomandă, de asemenea, pentru a fi introduse în consumul celor mici. Cantitatea impresionantă de antioxidanţi, pe de altă parte, contribuie la o memorie bună, fiind de asemenea recomandate personelor cu activităţi care presupun un mare consum psihic. Peste toate, consumul de prune uscate ne ajută să încetinim procesul de îmbătrânire.

Ajută digestia

Vorbind de medicamente, prunele uscate pot fi un medicament excelent pentru reglarea digestiei, dovedindu-şi eficienţa în constipaţii, spre exemplu. Introduse în meniul zilnic, fie consumate separat, fie în combinaţii cu iaurt sau cereale integrale, prunele uscate ne vor ajuta să scăpăm, în timp, de problemele digestive. „Pot fi consumate chiar şi de către persoanele care urmează dietă, o dată - de două ori pe săptămână şi nu în cantităţi mari, pentru că uscate, prunele concentrează o cantitate mare de glucide. Din acest motiv ele se adminsitrează cu mare precauţie diabeticilor“, a spus Cristina Badea, biolog nutriţionist.

Consumul de fructe uscate se recomandă, în schimb, copiilor. „Sunt în creştere şi au nevoie de toate aceste vitamine şi minerale. Le putem oferi copiilor ca o gustare, 3-4 prune, iar la fel, de foarte mare ajutor le sunt sportivilor“, a mai spus nutriţionistul.

Există însă şi un alt aspect de luat în seamă atuci când alegem să cumpărăm gustoasele fructe deshidratate. Este vorba de sursa de provenienţă, de multe ori o problemă. Ideal ar fi să ştim exact de unde provin acestea şi dacă şi cu ce au fost tratate. Chiar şi astăzi, în multe gospodării din localităţile cu livezi mari de pruni există cuptoare tradiţionale în care se usucă prunele, iar acestea ajung ulterior în pieţe şi magazine. Dacă toamna, imediat după procesul de uscare, putem avea o mai mare siguranţă că fructele nu au suferit niciun alt proces în afară de cel de deshidratare, în timp, pentru a menţine un aspect plăcut al produselor, anumiţi comercianţi apelează uneori la fel de fel de artificii, rehidratând fructele şi „tratându-le“ cu siropuri dulci.

CITIŢI ŞI: Reţete verificate de gem şi dulceaţă de prune, din „patria“ prunelor, Leleasca. Semnul că magiunul e gata
Mâncare delicioasă de prune uscate, după o veche reţetă oltenească

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite