VIDEO Declaraţii controversate ale liderilor sindicali de la ALRO Slatina în pline negocieri. „Situaţia e disperată!“. „Eu nu pot să mint oamenii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ALRO cere de la Guver najutorul promis, prin vocea liderilor de sindicat FOTO: Alina Mitran
ALRO cere de la Guver najutorul promis, prin vocea liderilor de sindicat FOTO: Alina Mitran

Un lider sindical de la ALRO Slatina avertizează asupra pericolului „închiderii fabricii în august“ dacă societatea nu-şi primeşte urgent parte din banii plătiţi pentru emisiile de CO2. „Eu nu pot să mint oamenii“, spune, în schimb, liderul celui mai mare sindicat.

Liderul sindicatului Aluministul din ALRO Slatina, al doilea ca număr de membri, Constantin Popescu, a convocat vineri, 6 martie 2020, o conferinţă de presă în cadrul căreia a tras un semnal de alarmă în privinţa, susţine acesta, pericolului iminent ca cel mai mare producător de aluminiu din Europa să-şi închidă porţile. „Să nu se întâmple acest lucru ţine doar de guvernanţi“, a spus Popescu, cerând ca promisiunea făcută cu aproximativ o lună în urmă, că firma ALRO ar urma să-şi primească, alături de alţi coloşi industriali, parte din sumele plătite pentru emisiile de CO2, să fie pusă în practică rapid. Dacă banii nu vin cât mai repede, fabrica nu ar mai putea susţine costurile, pentru că preţul aluminiului pe bursă nu este tocmai bun, costul energiei electrice a crescut ameţitor, iar competitorii din alte ţări UE sunt susţinuţi prin schema pe care şi ALRO o cere.

„Situaţia este disperată şi după cum ştiţi şi dumneavoastră la ALRO sunt 5.000 de oameni care depind direct de ALRO, iar peste 20.000 oameni în amonte şi în aval  trăiesc prin existenţa acestei întreprinderi. (...)  Noi, cei 20.000 despre care vorbim, suntem plătitori de taxe şi impozite şi asigurăm o parte a bugetului pentru pensii, şomaj şi pentru celelalte lucruri. Noi nu solicităm un ajutor de stat, noi solicităm să ni se acorde ceea ce am plătit noi. (...) Marii producători de energie neregenerabilă au incluse în preţul lor şi certificatele lor. Certificatele au crescut de la 5, până la 25 şi 29 dolari, făcând practic insuportabilă susţinerea lor“, a declarat Popescu.

El a menţionat că solicită astăzi „ceea ce alte 11 state din Uniunea Euroapenă aplică din 2012. Este vorba de păstrarea competitivităţii faţă de celalte state din UE cu o industrie energo intensivă. Decât (sic!) 15% constituie banii care se întorc către marii consumatori“, a mai spus Popescu.

Sindicatele au demarat negocierile: „Ce poţi negocia astăzi?“

Poziţia sindicalistului este uşor ciudată, în condiţiile în care, în această perioadă, cele cinci sindicate din ALRO au demarat procedurile pentru negocierea unui nou contract colectiv de muncă. În situaţia în care se vorbeşte despre pericolul închiderii activităţii, despre ce negocieri mai poate fi vorba, este întrebarea adresată liderului, la  care acesta a dat următorul răspuns:

constantin popescu lider alro

Liderul sindicatului Aluministul, Constantin Popescu 

„Ce poţi negocia astăzi? Mă gândesc să pot păstra personalul, mă gândesc să pot păstra salariile şi în momentul ăsta doar atât“, a spus Popescu, vorbind despre o cu totul altă situaţie decât cea de anul trecut, când acelaşi sindicalist semnala că în ALRO sunt salarii mici.

„Salariile au crescut. Avem peste 1.600 de oameni numai în ALRO care au câştigat peste 2 milioane jumătate (n.red. - lei vechi) la salariu, lucru care nu e unul mic. (...)  Sindicatul trebuie să fie şi un factor de echilibru între oameni şi întreprindere. Adică totdeauna trebuie să luăm cât de mult putem, dar să nu-ntindem coarda. Acţiunea pe care o fac este a sindicatului, nu a societăţii. Nici ei nu ştiu ce să facă, nu ştiu la ce uşi să bată şi nu ştim ce să facem să salvăm o întreprindere“, a mai spus Popescu.

„De la 4% pornesc“

Liderul celui mai mare sindicat din ALRO, Ioan Popa, declară, în schimb, că, într-adevăr, situaţia este grea, că banii aşteptaţi, promişi de Guvern, ar însemna un ajutor extraordinar, dar că în niciun caz nu s-ar pune problema închiderii societăţii. „Eu nu pot să mint oamenii“, a spus Popa, susţinând că în cadrul negocierilor este firesc să se obţină cel puţin indexarea salariilor cu inflaţia. „De la 4% pornesc. Omul trăieşte şi munceşte. Pâinea s-a scumpit, toate s-au scumpit. În condiţiile astea, grebuie să-i dai cel puţin inflaţia, plecăm de la inflaţie în sus, e logic să fie aşa. A crescut salariul minim. E vina muncitorilor, care-şi văd de treaba lor, că preţul la bursă este cum este? Cu ce-i de vină cel care vine la 6,00 şi pleacă la 16,00 de la fabrică? El are familie de întreţinut. Dacă pâinea a fost 2 lei şi poimâine e  3 lei, spune – eu nu mai pot să-mi mai cresc copiii“, a declarat Ioan Popa pentru Adevărul, explicând, în schimb, că şi sindicatul pe care îl conduce va susţine demersurile conducerii ALRO către factorii de decizie, astfel încât banii promişi chiar la Slatina de către ministrul Mediului, Costel Alexe, să vină curând.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite