ADMITERE LICEU 2013. Poveştile celor mai buni elevi din judeţul Olt: Diana Morea şi Vlad Alexe - poveşti de succes, exemple de urmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Morea, studentă, şi Vlad Alexe, elev olimpic...
Diana Morea, studentă, şi Vlad Alexe, elev olimpic...

Întotdeauna au fost, sunt şi vor fi elevi ce reuşesc să se impună prin seriozitatea şi inteligenţa lor. În judeţul Olt, doi dintre aceşti elevi sunt Diana Morea, studentă în Bucureşti – via Slatina, şi Vlad Alexe, elev olimpic al unui liceu din Caracal, pot reprezenta oricând exemple de admirat şi de urmat de către alţii din generaţia lor, dar nu numai. Iar viaţa, pentru ei, este abia la început.

Diana Ioana MOREA (20 de ani) a absolvit Colegiul Naţional ”Radu Greceanu” din Slatina anul trecut şi consideră că atât prezentul, cât şi viitorul ei stau sub semnul “spiritului CNRG”-ist. În prezent este studentă în anul I la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale cu predare în Limba Engleză din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Mai mult, începând cu luna mai, este studentă şi la Universitatea Alternativă, un proiect ambiţios ce îşi propune să schimbe regulile sistemului educaţional din România. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, Diana este şi coordonatorul Programului Naţional ”Europa mai aproape de C.N.E”.

“În cei patru ani pe care i-am petrecut în cadrul liceului din Slatina, pe lângă un bagaj de cunoştinţe teoretice vitale pentru cariera mea, am avut şi minunata şansă ca, îndrumată de cadre didactice excepţionale şi alături de colegi foarte dragi, să îmi construiesc personalitatea în jurul unor valori precum integritatea, perseverenţa şi dragostea pentru frumos”, spunea ea. Din timpul liceului îşi aminteşte relaţia de simpatie cu o materie nu prea îndrăgită de restul colegilor: Fizica. Astfel, în clasa a IX-a şi a X-a, sub îndrumarea profesorului Ion Câciu, a reuşit să obţină performanţa de a participa la două ediţii ale Olimpiadei Naţionale de Fizică. Cu toate acestea, viaţa ei a căpătat o cu totul altă dimensiune în momentul în care s-a înscris din întâmplare la o simulare a unei conferinţe a Organizaţiei Naţiunilor Unite. O nouă lume avea atunci să îşi deschidă porţile pentru Diana Morea din Slatina, o lume din care se declară fericită că face parte şi astăzi. Astfel, în timpul cât a studiat în Slatina, a participat şi a obţinut distincţii la trei simulări internaţionale de conferinţe ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a devenit ambasador al Asociaţiei Române pentru Dezbatere şi Oratorie.

“Clasa a X-a a fost cu adevărat un moment de cotitură în ceea ce priveşte dezvoltarea mea personală şi profesională. Am început atunci să îmi pun foarte multe întrebări despre de ce, cum şi unde vreau să se îndrepte viaţa mea. Pe măsură ce apăreau răspunsuri precum <<Vreau să schimb lumea!>>, <<Vreau să contribui la îmbunăţăţirea sistemului educaţional din România!>>, <<Vreau să îmi fac vocea auzită!>>, începusem deja să mă îndrept către activităţi de tipul celor pe care le întreprind şi acum. Am devenit, astfel, preşedinte în cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul Colegiului Naţional Radu Greceanu, dar şi în cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor Olt şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor din România. Am iniţiat şi coordonat în toată această perioadă peste 15 proiecte dedicate tinerilor. Deşi parcursul meu în cadrul Consiliului Elevilor a fost unul complex, am încercat alături de echipa pe care am avut-o aproape să facem un lucru simplu: să reprezentăm interesele elevilor care ne-au dat votul de încredere. Din perspectiva acestui obiectiv strategic îmi amintesc numeroasele campanii de promovare a drepturilor omului şi copilului, sesiuni de formare la promovarea bunei guvernări în şcoală, cât şi la campanii de ecologizare si de promovare a cetăţeniei active”, afirmă Diana Morea.

Ca planuri de viitor pe termen scurt şi mediu intenţionează să îşi înfiinţeze propriul ONG şi să candideze în această toamnă pentru poziţia de Delegat de Tineret la Organizaţia Naţiunilor Unite. De asemenea, pentru această vară îşi doreşte să facă un stagiu de practică la Parlamenul European. “Pe termen lung sper ca viaţa să îmi ofere o familie fericită şi o carieră care să îmi permită să devin un creator de viitor românesc, dar nu numai”, mai spune ea.

Vlad Alexe visează să devină doctor

Elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Caracal, Vlad ALEXE (17 ani) este unul dintre cei mai performanţi reprezentanţi ai acestei unităţi şcolare în judeţ, dar şi în ţară. Acest lucru este dovedit de rezultatele excepţionale constant obţinute de către acesta cel puţin în decursul celor cinci ani de când participă la cel mai înalt nivel la olimpiadele naţionale de Chimie. De ce această materie?... Se pare că „vinovat” ar fi profesorul Ion Florica de la Şcoala Generală nr. 5 din Caracal, care a ştiut să îi descopere şi, totodată, să-i cultive pasiunea pentru chimie. Astfel, începând din clasa a VII-a, Vlad a fost nelipsit la fiecare olimpiadă naţională la această materie, anul acesta reuşit să obţină o Menţiune dintre cei 86 de participanţi.

„Cred că ce m-a atras cel mai mult la această materie a fost faptul că, în şcoala generală fiind, am făcut multe ore de laborator, lucru ce mi s-a părut cel mai interesant. Treptat, am început să fiu tot mai implicat în tot ce era legat de Chimie, au apărut notele mari, iar, mai apoi, rezultatele la un nivel mai înalt: am fost selecţionat să particip la olimpiadele naţionale”, spune Vlad. Acesta recunoaşte cinstit că nu se lasă total „consumat” de pasiunea pentru Chimie, încercând să găsească un echilibru zilnic între orele de studiu şi timp liber. Mai precis, în perioadele când nu se află în pregătire pentru un anume concurs/olimpiadă, Vlad se pregăteşte la materia menţionată cam două ore/zi, pentru ca, atunci când situaţia o cere, Chimia să îi „mănânce” şi 4-6 ore zilnic.

În rest, nu uită de prieteni, alături de care joacă baschet – sportul preferat, sau citeşte cărţi, autorul român favorit fiind Mircea Eliade. O altă pasiune a acestuia este chitara, care, spune el, îl ajută să se relaxeze. Totodată, tânărul recunoaşte că îl admiră foarte mult pe Stephen Hawking, celebrul fizician englez - profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, teoretician al originii Universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, imobilizat într-un scaun cu rotile după ce a fost diagnosticat cu scleroză. După absolvirea liceului, Vlad vrea să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină din Craiova, unde au absolvit şi părinţii săi.

Vă mai recomandăm:

ADMITERE LICEU 2013 - Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Olt: Dumitru Combei, dascălul care transformă fizica în pasiune pentru elevi

FOTO  Topul celor mai bune licee din judeţul Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite