Diferenţa între pietrele preţioase şi pietrele scumpe. Cele mai comune metode prin care sunt contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deloc puţini sunt cei care aleg să facă drept cadou de sărbători o bijuterie. Iată câteva detalii pe care ar fi bine să le cunoaştem.

Mai întâi ar trebui să cunoaştem faptul că există diferenţă între pietrele preţioase şi pietrele scumpe, informează site-ul oficial al ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor).

Pietrele preţioase sunt diamantele, rubinele, safirele si smaraldele. Pietrele scumpe, în schimb, sunt cele cunoscute sub titulatura veche de pietre semipreţioase, piatra scumpă fiind numită şi gemă, ştiinţa care se ocupă cu studiul acestora fiind gemologia.

Pietrele utilizate pentru confecţionarea de bijuterii se împart în trei mari categorii:

PIETRELE NATURALE - în general pietre cu calitaţi fizice sau optice deosebite. Aceste pietre pot avea o compoziţie diferită, de la un singur element chimic (exemplu diamantul este alcătuit din carbon pur) la o multitudine de elemente chimice (exemplu: turcoaza).

PIETRELE SINTETICE – sunt reproduceri identice din punct de vedere chimic al pietrelor naturale, dar sunt pietre create de om în condiţii de laborator (exemplu: rubin sintetic, safir sintetic etc.)

PIETRELE ARTIFICIALE -  pietre create de om în condiţii de laborator dar a căror compoziţie este diferită de orice alte pietre existente în natura (exemplu: cubic zirconia).

Perlele, care au şi acestea acelaşi regim ca şi pietrele preţioase,  sunt formaţiuni solide ce se formează în interiorul unor moluşte (scoici sau melci) marine sau de apă dulce printr-un proces biologic şi sunt constituite din straturi suprapuse de sidef secretate de moluscă.  Şi acestea, la rândul lor, sunt NATURALE  - se formează în urma unui proces de geneză ce are loc în mod natural în moluşte perlifere în urma lezării acestora de către particule fine dintr-o substanta solidă (ex: un fir de nisip), fiind «scoase la suprafaţa» de scufundatori specializaţi denumiţi generic pescuitori de perle, sau DE CULTURĂ – formate  în mediu controlat (bazine special amenajate), de către scoici perlifere, în urma «însămânţării» manuale a acestora cu un nucleu dintr-o substanta solidă (de regulă tot o bucată de sidef cu dimensiuni variabile). Şi cele naturale şi cele de cultură se deosebesc în perle marine şi perle de apă dulce.

Ce dă calitatea pietrelor scumpe şi a perlelor


Calitatea pietrelor şi a perlelor folosite pentru confecţionarea bijuteriilor diferă în funcţie de mai  mulţi parametri, astfel:

Greutatea  - Strict pentru pietrele preţioase si pentru o parte din restul pietrelor scumpe, greutatea este exprimată în unitatea de masură numită CARAT (pronunţat carat, pl. carate) prescurtat ct. 1 ct = 0,2 grame. Pentru restul de pietre scumpe, greutatea se exprimă convenţional în grame. 

Taietura -  pietrelor scumpe este evaluata prin prisma celor doua caracteristici ale acesteia, tipul de taietură si gradul de realizare al acesteia.

Puritatea -  este o caracteristică importantă pentru majoritatea pietrelor scumpe. Pentru o parte dintre acestea, o puritate cât mai mare (pană la absenţa incluziunilor) dau o valoare uneori disproporţionat mai mare (exemplu: diamantele), în vreme ce pentru altele, prezenţa incluziunilor cât mai variate este un factor care duce la creşterea preţului (exemplu: chihlimbarul).

Culoarea - de asemenea, este apreciată diferit în funcţie de natura pietrelor respective. Astfel, în vreme ce pentru unele pietre este ideal o absenţa a culorii (exemplu: diamantele incolore), pentru altele (exemplu: rubinele sau safirele) sunt apreciate si preţuite culorile cât mai intense şi mai uniform distribuite.

Originea -  locul de origine (provenienţa) unor pietre poate influenţa calitatea, implicit preţul acestora. Ca exemplu, există pietre ale căror exploatare a încetat în anumite locaţii, prin epuizarea minelor. Aceste pietre, existând deja un număr limitat, tind să fie mai preţuite în timp (exemplu: granatele demantoid din Rusia).

Raritatea - este principala caracteristică a pietrelor scumpe capabilă să justifice preţul ridicat al acestora. Raritatea unor pietre se poate estima privitor strict asupra compozitiei chimice rare dar si sub prisma deficienţei pe piaţa la un moment dat.

Fenomenele optice - multe pietre scumpe prezinta fenomene optice caracteristice, lucru ce conferă o calitate ridicată a acestora cu atat mai mult cu cât efectul optic este mai evident si mai deosebit (exemplu: fenomenul de „joc de culoare” în opal).

Ce sunt „dubletele“ şi „tripletele“

Tocmai pentru că există o piaţă vastă, iar adevăraţii cunoscători nu abundă, în timp metodele de contrafacere a acestor pietre preţioase s-au rafinat. Specialiştii ANPC au amintit cele mai întâlnite dintre metodele de realizare a pietrelor de imitaţie.
Pietrele de imitaţie îmbracă forme chimice diverse, de la banale sticle şi materiale reproduse sintetic, toate aceste imitaţii sunt periculoase întrucât sunt aproape imposibil de depistat fără o analiza riguroasă de laborator. Se pot întâlni chiar imitaţii de pietre scumpe realizate cu ajutorul altor pietre scumpe
Dubletele şi tripletele  - acest tip de imitaţii constă în realizarea de „pietre compuse”, unde alături de o piatră naturală sunt lipite alte pietre de imitaţie sau pietre naturale cu o valoare mai scăzută. Lipirea celor două sau trei părţi se realizează fix, linia de lipire devenind invizibilă pentru ochiul liber.
Imitaţii produse prin tratamente - unele pietre naturale pot fi supuse anumitor tratamente (chimice sau fizice) ce modifică aspectul lor (culoare, lustru, transparenţă, etc.), acestea devenind pietre de imitaţie.

Unde poţi verifica produsul cumpărat?

În ţară există 20 de puncta de lucru cu publicul, informează ANPC, pentru cei care vor să analizeze în laborator aceste pietre.
„Direcţia Metale preţioase şi Pietre preţioase şi Proces Kimberley din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză şi personal autorizat să realizeze verificări şi expertizări ale obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase. Direcţia realizează operaţiuni cu publicul prin ghişee în 20 reşedinte de judeţ şi în Mun. Bucureşti. Programul de lucru cu publicul este afişat în fiecare locaţie din ţară“, informează site-ul.

Ce să ştii la cumpărare

„Preţul pietrelor preţioase nu este un preţ impus, ci se autoregleaza pe piaţa, prin concurenţa liberă între operatori. În cazul diamantelor, fluctuaţiile de preţ sunt mult mai vizibile si direct raportate cu evenimentele din cadrul burselor de diamante din lume. Ca referinţă internaţional acceptată este Bursa de Diamante din New –York“, avertizează ANPC, recomandând cumpărătorilor să ţină cont, înainte de a face achiziţia de următoarele aspect:
a. Cereţi informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare (dacă acestea există).
b. Feriţi-vă de oferte de vanzări nesolicitate.
c. Asiguraţi-vă că veţi primi un Certificat de calitate în original: Certificatul de calitate trebuie să conţină obligatoriu: - detalii corecte, precise si complete referitoare la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor, etc) - datele de identificare ale operatorului economic de unde achizitionaţi produsul.
d. Asiguraţi-vă că primiţi factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice cumpărarea produsului de la operatorul economic în cauză.
e. Cereţi informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi eventualele probleme de service ce pot să apărea.
f. Verificaţi politica respectivei companii de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare, de exemplu.
Cum puteţi evita achiziţionarea de produse contrafăcute?
Feriţi-vă de a deveni victime ale trucurilor practicate de unii comercianţi. Nu cumparaţi bijuterii de la comercianţi ambulanţi.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite