Slatina

articolul anterior articolul urmator

Din camarila lui Vâlcov în Panama Papers. Dumitru Onică, patron în paradisul fiscal: „Nu s-a desfăşurat nicio tranzacţie“

0
8 May 2016 17:52:12
Autor: Alina Mitran
Prietenul fostului ministru spune că firma pe care a omis-o din declaraţia de avere n-a funcţionat niciodată. FOTO: Concret în Olt
Prietenul fostului ministru spune că firma pe care a omis-o din declaraţia de avere n-a funcţionat niciodată. FOTO: Concret în Olt

Rise Project a dat astăzi publicităţii lista cu oamenii de afaceri  din România care au achiziţionat societăţi off-shore de la avocaţii Mossack Fonseca, printre nume importante ca Ţiriac, Truică, Beny Steinmetz, Elan Schwartzenberg etc. figurând şi Dumitru Onică, unul dintre oamenii din camarila lui Darius Vâlcov, fost ministru al Finanţelor, judecat astăzi pentru corupţie.

Deşi lista este plină de „oameni de afaceri“, slătineanul Dumitru Onică este menţionat drept „fost şef al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Olt“, funcţie deţinută în perioada în care Darius Vâlcov împărţea funcţiile în guvernarea PDL.

„Tatăl său a derulat mai multe contracte publice cu primăria Slatina, în mandatul lui Darius Vâlcov, fost ministrul al Finanţelor şi primar în Slatina, cercetat astăzi de DNA sub control judiciar pentru fapte de corupţie. Onica Jr. este şi finul de cununie al lui Darius Vâlcov.“, spun jurnaliştii Rise Project, amintind de asemenea de faptul că adresa de corespondenţă a firmei înfiinţate în paradisul fiscal este în de acum celebrul bloc V 23 din Slatina, unde procurorii au descoperit o parte dintre tablourile cumpărate din şpagă şi de unde au ridicat cutii de documente ale firmelor înfiinţate de apropiaţii lui Vâlcov.

Compania off-shore pe care au găsit-o jurnaliştii Rise Project este MVM Investments Ltd (British Virgin Islands - mutată în Seychelles). Contactat telefonic de corespondentul Adevărul, Dumitru Onică spune că nu a menţionat-o în declaraţia de avere în vremea în care deţinea poziţii de funcţionar public din „omisiune“.

„Este o firmă pe care am înfiinţat-o prin 2006 sau 2007, dacă nu mă înşel, cu un prieten, dar pe care nu am folosit-o niciodată. Nu s-a desfăşurat nicio tranzacţie. Nu ştiu dacă nu cumva au radiat-o, pentru că la un moment dat mi-au trimis nişte documente că n-am plătit nu ştiu ce taxe şi că o radiază “, a declarat Onică, refuzând să facă, telefonic, precizări suplimentare.

Numele lui Dumitru Onică a mai apărut în presa locală şi centrală tot legat de afacerile fostului ministru al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, cu referire la anumite contracte încheiate de firmele controlate de prietenii lui Darius Vâlcov cu Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, unde Vâlcov a numit directori generali şi nu numai, Onică fiind propus pentru o funcţie de şef-serviciu. 

Rise Project derulează în această perioadă un amplu proiect de presă în care prezintă identitatea şi afacerilor celor care deţin şi administrează societăţi în paradisuri fiscale, unde îşi exportă profitul, evitând plata anumitor taxe.

CITIŢI ŞI: Sursa Panama Papers îşi explică pentru prima dată demersul în manifestul „Revoluţia va fi numerică“

 Panama Papers. Scurgere masivă de documente: Cum şi-au ascuns Putin şi alţi lideri ai lumii banii în paradisul fiscal din Panama

Cum a devenit Dealul Grădişte din Slatina, un simbol al urbei, bătaia de joc a ultimilor doi primari, Vâlcov şi Prina

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările