Doi bărbaţi au murit din cauza virusului West Nile în Olt. Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu meningită a ajuns la 14

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi pacienţi şi-au pierdut viaţa din cauza infecţiei cu virusul West Nile în judeţul Olt, numărul cazurilor de diagnosticaţi cu meningită acută cu virusul West Nile ajungând la 14.

În vârf de sezon al manifestării infecţiilor cu West Nile bilanţul infecţioniştilor este de 12 pacienţi decedaţi în toată ţara şi 117 cazuri de meningită confirmate de laborator.

În judeţul Olt, doi bărbaţi, de 68, respectiv 86 ani, şi-au pierdut viaţa răpuşi de infecţia cu West Nile care afectează sistemul nervos. Amândoi au contractat infecţia pe fondul unei imunităţi scăzute şi a prezenţei altor boli. Bărbatul de 63 ani era din Caracal şi a decedat pe 13 august la spitalul din localitate, în timp ce bătrânul de 86 ani, din localitatea Pârşcoveni, a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina, pe 25 august.
De la debutul monitorizării, în mai 2018, în judeţul Olt s-au înregistrat 14 cazuri de meningită acută cu virus West Nile, patru dintre ele înregistrate în iulie, alte 10 în decursul acestei luni.

Sezonul este însă în plină desfăşurare, spun specialiştii, temperaturile ridicate şi umezeala favorizând circulaţia ţânţarilor responsabili de răspândirea virusului, care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură.

Specialiştii în sănătate publică ne recomandă să adoptăm măsuri suplimentare de îndepărtare a ţânţarilor şi să îndepărtăm, pe cât posibil, sursele care îi menţin prin preajma locuinţei. Suntem sfătuiţi de asemenea să folosim substanţe adecvate pentru protecţia împotriva ţânţarilor, să protejăm ferestrele şi uşile cu plase adecvate, să curăţăm  locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor, să schimbăm  apa din recipientele din care se adapă animalele şi să înlocuim săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele, să bem  apă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apa a cărei sursă de provenienţă o cunoaştem, apa plată, minerală, ceaiuri. Şi locurile de îmbăiat sunt o problemă, de aceea va trebui să evităm bălţile şi canalele, oricât de tentantă ar fi o sesiune de răcorire în aceste zile toride.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite