Doi doctori de la Spitalul Judeţean Slatina, condamnaţi "cu executare" pentru moartea unui copil de nouă ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai cunoscuţi doctori din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiul Slatina, respectiv doctorii Mircea Tusciuc şi Paul Iancu, au fost condamnaţi, miercuri – 3 iulie, printr-o sentinţă a Judecătoriei Slatina, la închisoare cu executare în dosarul unde erau acuzaţi de moartea unui copil de nouă ani. Tragedia a avut loc în urmă cu trei ani, iar copilul a murit după ce a venit la spital cu o… fractură la o mână.

Sentinţa judecătorilor slătineni vine ca o lovitură de teatru după ce am fost obişnuiţi ca doctorii să scape basma curată din mai toate situaţiile de malpraxis de care dau dovadă şi din cauza cărora vieţi sunt pierdute fără ca nimeni decât familiile să suporte urmările. Cei doi doctori de la Spitalul Judeţean Slatina se numără printre cei mai apreciaţi din această unitate sanitară, chiar dacă nu se află la primele “abateri”.

Judecătorii slătineni au decis că cei doi doctori se fac vinovaţi de ucidere din culpă. Astfel, dr. Mircea Tusciuc, medic specialist primar în ortopedie şi chirurgie pediatrică, a fost condamnat la doi ani şi opt luni cu executare, în vreme ce colegul său, dr. Paul Iancu, a primit doi ani după gratii.

Reamintim că, potrivit probatoriului instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, la data de 23 mai 2010, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, medicul ortoped Paul Iancu nu a examinat corespunzător pe minorul Cristian Grigore, în vârstă de 9 ani, din comuna Şerbăneşti, judeţul Olt, care se prezentase pentru îngrijiri medicale cu ambulanţa pentru o fractură la mâna stângă. Doctorul a stabilit în mod eronat diagnosticul. La rândul său, dr. Mircea Tusciuc este acuzat că nu a acordat îngrijirile medicale adecvate minorului pe perioada internării şi a decis, în mod inoportun, externarea pacientului pe 26 mai. Întâmplarea a făcut ca minorul să fie adus de urgenţă la spital în aceeaşi seară şi reinternat. În dimineaţa zilei următoare, dr. Tusciuc l-a operat pe băiat şi i-a amputat mâna stânga, însă, din cauza unor complicaţii medicale ulterioare, băiatul a decedat în ziua următoare. Deşi ambii doctori au fost concediaţi, Tusciuc a reuşit să revină pe post după ce a câştigat în instanţă anularea deciziei spitalului slătinean.

“Raportul de expertiză medico-legală întocmit în cauză a concluzionat faptul că decesul minorului s-a produs urmare a modului necorespunzător de stabilire a diagnosticului de către cei doi inculpaţi, acordarea unor îngrijiri medicale neadecvate, nediagnosticarea în timp util a complicaţiilor tanato-generatoare, a lipsei de supraveghere atente şi corecte a bolnavului la internare şi pe perioada internării“, se arăta într-un comunicat de presă de la acea vreme al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Sentinţele nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu recurs în termen de zece zile la Curtea de Apel Craiova.

“Spitalul groazei” şi victimele sale

În ultimii ani, spitalul din Slatina a căpătat o faimă deloc de invidiat în ţară din cauza deceselor cauzate de diverse afecţiuni medicale tratate superficial de către anumite cadre medicale. Din acest motiv s-a ales cu apelativul “Spitalul groazei”. Pentru a da numai câteva exemple, putem aminti cazul şocant al unei tinere însărcinate de 27 de ani care a murit în spital, la finele anului 2010, după o operaţie. Tot la finele anului 2012, un bărbat din Scorniceşti a decedat după ce şi-a tăiat din greşeală trei degete de la o mână. La începutul anului 2011, un bărbat a murit aici după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale spitalului. Anul trecut, o tânără ziaristă din Slatina, internată cu o infecţie la ureche, a decedat după ce doctorii nu au fost în stare să-şi dea seama la timp de ce anume suferea.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite