VIDEO  Doliu la Enoşeşti-Olt, localitatea natală a unuia dintre militarii decedaţi în accidentul aviatic de lângă Sibiu. Rudele: "Era un băiat exemplu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Andrei Apostol era cel mai tânăr dintre militarii morţi în accidentul aviaitic  (FOTO: Mugurel Manea)
Cătălin Andrei Apostol era cel mai tânăr dintre militarii morţi în accidentul aviaitic  (FOTO: Mugurel Manea)

Unul dintre cei opt militari ce au căzut victime accidentului aviatic produs în dimineaţa zilei de vineri – 21 noiembrie, în apropierea localităţii Mălâncrav din judeţul Sibiu, este originar din satul Enoşeşti, ce aparţine de orăşelul Piatra-Olt, judeţul Olt. La numai 25 de ani, viaţa slt.ing. Andrei-Cătălin Apostol a fost curmată brusc, când acesta abia începea să lucreze la “temelia” unei vieţi proprii.

Andrei-Cătălin Apostol se afla alături de alţi zece colegi ai săi în elicopterul militar IAR-330 Puma care, vineri – 21 noiembrie, tocmai decolase de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi urma să participe la un exerciţiu militar româno-american cu nume de cod “Rubicon” care ar fi trebuit să se desfăşoare în Poligonul Cincu. Avea 25 de ani şi toată viaţa înainte. Fiind singurul copil la părinţi, acesta a fost nevoit să se confrunte cu greutăţile unei vieţi solitare de tânăr după ce părinţii săi a trebuit să divorţeze. Cu un tată în Italia şi o mamă în Spania – ambii în căutarea unei vieţi mai bune, Andrei-Cătălin a trebuit să găsească de unul singur puterea de a merge mai departe.

Rudele spun că Andrei-Cătălin avea o relaţie mai apropiată cu mama lui, aceasta dându-i aproape toţi banii pe care îi câştiga peste hotare doar pentru ca acesta să-şi poată începe o viaţă aici - în ţară, după ce nu a putut cu niciun chip să-l convingă să o urmeze în Spania. Eforturile mamei de a-l convinge să-şi părăsească propria ţară au dat greş deoarece Cătălin a avut dintotdeauna un vis: să zboare. De aceea el a învăţat din greu şi a reuşit nu doar să fie admis la Liceul Militar, dar, ulterior, a şi absolvit, în urmă cu doar doi ani, Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă” din Braşov. După absolvire, Cătălin a lucrat în cadrul Bazei Aeriene Câmpia Turzii, unde era angajat ca sublocotenent inginer. Era necăsătorit şi locuia în Cluj, în gazdă.

În fapt, casa familiei sale este localizată chiar la linia de demarcaţie dintre satul Oltişoru, comuna Găneasa, şi satul Enoşeşti, Piatra-Olt. Casa respectivă este una simplă, cu două camere, tipică unei aşezări rurale din zona Olteniei. Deşi nu locuieşte nimeni aici zilnic, casa pare totuşi "locuibilă" de la stradă deoarece se vede că este îngrijită. Rudele şi vecinii îl descriu cu toţii pe Cătălin ca fiind un copil foarte cuminte şi respectuos, căruia i-a plăcut mult cartea, drept pentru care a şi ajuns atât de sus. Sâmbătă după-amiază, o parte dintre cunoscuţii familiei au venit să aprindă o lumânare la casa unde a copilărit Cătălin, casă unde acesta poposea, în lipsa părinţilor, o dată la două săptămâni pentru a menţine lucrurile în ordine.

“Era un băiat cuminte, când i-am văzut numele aseară, la Ştiri, parcă am presimţit că el este; apoi am dat telefoane şi ni s-a confirmat că el era. Era foarte respectuos, a învăţat mult să ajungă unde a ajuns – în elita armatei, nu e uşor să ajungi aici, mai ales dacă eşti de la ţară. Aici nu mai locuia nimeni, doar el mai venea o dată la vreo două săptămâni”, afirmă rudele familiei cu lacrimi în ochi din pragul casei.

Vecinii spun şi ei că se ştia când ajungea Cătălin acasă deoarece acestuia îi plăcea muzica şi obişnuia să ridice volumul casetofonului: “Era aşa plin de viaţă, şi glumeţ, nu aveai treabă cu el – ştia ce avea de făcut, tundea mereu iarba din curtea casei cu o motocoasă, făcea de toate că era cuminte, un copil exemplu”.

Prietenii lui Cătălin îşi amintesc şi ei cu părere de rău despre acesta. “Era un băiat de nota 10, obişnuiam să jucăm fotbal când locuia încă aici, dar, apoi, a plecat cu şcoala după Generală şi venea mai rar, dar chiar şi atunci vorbeam, glumeam. Apoi i-au plecat părinţii în străinătate, dar el tot mai venea pe aici o dată la câteva săptămâni. Când am auzit, aseară - la televizor, ne-am dat seama că era şi el printre militarii aceia morţi pentru că se potriveau multe: numele, vârsta… Păcat”, spune Ştefan Mihăiţă Baracu, prieten.

Părinţii lui Cătălin au primit vestea neagră şi urmează să revină în ţară pentru a se ocupa de înmormântarea unicului lor copil.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Un elicopter militar s-a prăbuşit. Opt persoane au murit, alte două sunt transportate la spital. Una dintre victime era un mecanic de la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Unul dintre răniţii în accidentul de elicopter din Sibiu, dus la spitalul din Târgu Mureş cu elicopterul SMURD. Al doilea rănit, adus la spital cu maşina de descarcerare

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite