Două noi focare de pestă în Olt. Trei comune din Dolj intră în zona de supraveghere. Primar: „De la mistreţi, de unde altundeva. N-a ajuns în sat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei comune din Dolj, judeţ în care evoluează deja focare în mai multe localităţi, sunt în zona de supraveghere FOTO: arhiva
Trei comune din Dolj, judeţ în care evoluează deja focare în mai multe localităţi, sunt în zona de supraveghere FOTO: arhiva

DSVSA Olt a transmis că sunt suspiciuni de duă noi focare de pestă porcină africană în judeţul Olt, în zona de supraveghere intrând şi trei localităţi din Dolj.

Un nou focar s-a semnalat în localitatea Cilieni, în care deja se acţionează pentru exterminarea efectivului de porci de la nivelul comunei de miercuri, 17 iulie 2019. În gospodăria în care au apărut cazuri noi de mortalitate medicii veterinari încă nu ajunseseră, cei care acţionează pentru omorârea preventivă a porcilor estimând că totul ar putea dura aproximativ o săptămână.

A apărut, în schimb, un al doilea focar de pestă, raportat de DSVSA ca fiind pe raza localităţii Ianca. Primarul Mirel Pascu spune însă că nici primul focar, apărut în urmă cu două zile, şi nici acesta nu ar avea vreo legătură cu localitatea pe care o păstoreşte.

„Sunt la depărtare unul de altul, sunt la peste 10 kilometri. Niciunul nu aparţine comunei, primul focar e al localităţii Ştefan cel Mare, e pe izlazul lor, cetăţeanul e de la Ştefan cel Mare, animalele sunt ale lor, e înregistrat la doctoriţa din Ştefan cel Mare. Al doilea focar este al Ocolului Silvic Corabia, pepiniera lor, care e situată undeva spre Dăbuleni, e canton de pădurar acolo. E în raza noastră administrativă, ca dracu’. Nu ne aparţin nici unul, nici altul, dar sunt situaţi în raza noastră, fosta baltă Potelu, de-aia ne bagă la înaintare, cu toate că nu ne aparţin. Animalele nu sunt înregistrate la noi, n-avem nicio chestie, decât că noi suntem în calea de atac a epidemiei. Să da Dumnezeu să nu fie, că-n sat nu s-a semnalat nicio mortalitate!“, a declarat primarul, care crede că, cel mai probabil, microbul ar fi ajuns acolo din cauza mistreţilor.

„De la mistreţi, n-a avut de unde s-o ia decât de la mistreţi, dacă or fi lăsat animalele libere, s-au încrucişat cu mistreţii... Primul focar e mai aproape de Dunăre. În zona aia e porumbul societăţii Agronova şi, vă daţi seama, vin mistreţii“, a mai spus primarul.

În noul focar care se suspectează la Ianca au murit doi proci, de la aceştia fiind prelevate probe de organe. Proprietarul mai avea, însă, alţi opt, pentru care s-a dispus eliminarea, acţionându-se ulterior specific intervenţiei în focar.

„Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a aplicat măsura de eliminare a tuturor porcilor, ecarisarea cadavrelor, dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. (...) Pentru suspiciunea de la stâna amplasată în extravilanul comunei Ianca au fost stabilite zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul exploataţiei suspecte şi de supraveghere pe o rază de 10 km, în care este inclusă şi zona de protecţie.  

Localităţile care se încadrează în zona de protecţie sunt: teren agricol aflat în extravilanul localitatii Ianca, FV 52 Ianca.

Localităţile care se încadrează în zona de supraveghere sunt: Ianca, Grojdibodu, FV 51 Grojdibodu, în judeţul Olt şi pentru judeţul Dolj: Călăraşi, Sărată, Dăbuleni“, au informat repreentanţii DSVSA Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite