DSVSA a anunţat rezultatul analizei probelor recoltate de la porcul mort la Potcoava. „Procedura a fost efectuată ca măsură preventivă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul mort la Potcoava a fost îngropat în gospodărie, măsura fiind indicată de medicii veterinari FOTO: Facebook/ Bianca Toma
Porcul mort la Potcoava a fost îngropat în gospodărie, măsura fiind indicată de medicii veterinari FOTO: Facebook/ Bianca Toma

Probele recoltate în cazul porcului găsit mort la Potcoava, vineri, 7 decembrie 2018, au demostrat că nu e vorba de pestă porcină africană, cum, de altfel, medicul veterinar concesionar a şi susţinut.

Un cetăţean din Potcoava a anunţat, vineri, 7 decembrie 2018, că porcul din gospodărie a murit, o echipă de medici veterinari deplasându-se în exploataţie şi efectuând controlul conform procedurii. Deşi semnele de boală nu indicau pesta porcină africană, s-au recoltat probe din organe şi s-au transmis laboratorului Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Sugurnţa Alimentelor Olt, rezultatele infirmând pesta porcină africană.

Medicul veterinar concesionar din zonă, Romeo Marin, a declarat încă de vineri că nu se suspectează pesta, dar că s-au trimis probe la laborator. Animalul mort a fost, în schimb, îngropat în gospodărie, conform procedurilor, un vecin al fermierului, martor la întreaga scenă, filmând totul şi punând pe Facebook înregistrarea, care a avut în câteva ore sute de distribuiri. Oamenii din Potcoava s-au speriat, în week-end mulţi dintre ei sacrificându-şi porcii, de teamă că s-ar putea impune măsuri de protecţie, în cazul în care se confirmă pesta porcină africană.

„Rezultatul este negativ,nici leziunile pe care le-au constatat membrii echipei care a efectuat ancheta epidemiologică  nu ne-au direcţionat către pestă porcină africană, dar având în vedere contextul epidemiologic actual, s-a luat măsura şi s-au aplicat aceleaşi proceduri, spun asta ca răspuns la întrebarea «De ce s-a îngropat porcu?». Iei măsuri de precauţie, nu ştii niciodată, chiar dacă leziunile nu te conduc spre pesta porcină africană, în situaţia asta aşa se acţionează. Noi, de altfel, nici nu am declarat-o ca suspiciune, deşi am văzut că acest termen s-a vehiculat în presă“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite