FOTO Elevi aduşi din sălile de jocuri cu poliţia la cursuri. Director: „Pe cei care au 18 ani nici măcar nu-i mai putem reţine, dacă vor să plece, o fac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi in sali de jocuri de noroc

Zeci de elevi au fost identificaţi de poliţişti şi duşi la şcoală până în sala de clasă, unii fiind luaţi chiar din sălile cu aparate de jocuri de noroc.

Poliţiştii din cadrul IPJ Olt au desfăşurat, vineri după-amiază, mai multe acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii actelor antisociale, 24 elevi fiind adunaţi de prin sălile de jocuri, baruri sau de pe aleile din zona şcolilor şi conduşi până în sala de clasă. Poliţiştii de proximitate au acţionat în toate zonele oraşului, chiulangiii fiind de pe la majoritatea liceelor din Slatina.

Problema absenteismului este una pe care directorii liceelor o recunsc şi care se agravează, spun aceştia, de la o generaţie la alta. Deşi se implementează proiecte de tot felul, iar profesorii desfăşoară chiar programe de pregătire suplimentară, elevii sunt din ce în ce mai greu de ţinut în perimetrul şcolii.

„Dacă sunt în învăţământul obligatoriu, până la clasa a X-a se dă avertisment, după, mustrare, după, scăderea notei la purtare, dar nu-i putem exmatricula. Mai întâi o discuţie, individuală, nu în faţa clasei, iar după, scăderea notei la purtare şi cam atât. Dacă e foarte grav, mutarea disciplinară la altă şcoală.
Cu cei care depăşesc învăţământul obligatoriu, deci peste clasa a X-a, se poate merge şi la exmatriculare, urmând etapele, conform statutului elevului. Discuţie în consiliul clasei, mustrare individuală, scăderea notei la purtare, sunt mai mulţi paşi“, a explicat directorul Liceului Tehnic „Alexe Marin“ din Slatina, care confirmă că la şcoala pe care o conduce poliţiştii au trimis informare pentru 8 elevi, în urma a două acţiuni.

elevi in sali de jocuri de noroc

Părinţii, pe care şcoala îi înştiinţează constant de isprăvile copiilor, spun că ei nu au cunoştinţă de astfel de fapte, că le plătesc abonamentul pentru microbuz (la acest liceu mulţi elevi sunt navetişti), că tinerii pleacă de acasă.

„Am chemat şi părinţii, dar, părinţii, nicio măsură... Unii sunt plecaţi prin străinătate, unii sunt din familii dezorganizate... Vine de obicei mama, tata nu prea vine, şi, mamele, ştiţi cum sunt, mai îngăduitoare... Mai avem o variantă, să anunţăm poliţia din comuna respectivă. Noi am mai făcut adrese la poliţie, ştiţi, are şi părintele o responsabilitate. Mulţi părinţi spun – ei pleacă de acasă, îi plătesc abonament, dar or nu ajunge, or fuge...“, a mai spus directorul Marian Croitoru.

elevi in sali de jocuri de noroc

O altă problemă, pe care o ridică profesorul, este faptul că aceşti elevi, unii  minori, sunt primiţi fără probleme în baruri şi în sălile de jocuri, unde sunt lăsaţi să şi fumeze.
„Îi primesc şi în săli şi în baruri, îi văd că sunt minori şi tot îi primesc. Am încercat să merg acolo şi patronii m-au luat – domnule, ce treabă ai tu? Îi lasă să fumeze pe-acolo, am ridicat problema asta şi poliţiştilor. (...) E din ce în ce mai greu, cei care au peste 18 ani, dacă vor să plece, o fac, nu-i putem reţine. Eu nu le dau voie, dar cei care cunosc legea...“, a mai spus profesorul, care pentru a-i ţine mai mult la şcoală, printr-un proiect finanţat din fonduri europene, le asigură pregătire suplimentară pentru examenele de final de ciclu şi o gustare la prânz.

Deşi puţini, sunt şi tineri care se bucură de ceea ce primesc şi chiar încearcă să-şi câştige banii muncind, în perioada de practică, prin service-uri. „Avem şi din ăştia, îi încurajez, însă nu am fost de acord să nu vină la ore, dimineaţa. Dar lucrează după-amiaza, i-am spijinit, ţinem legătura cu angajatorii“, a mai spus directorul Marian Croitoru.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite