„Eminescu de la Vitomireşti” a scos media 10 la Evaluarea Naţională, scrie poezii şi se desparte greu de sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario, alături de fratele său mai mic FOTO: arhiva personală
Mario, alături de fratele său mai mic FOTO: arhiva personală

Mario Cosmescu este unul din cei 25 elevi din judeţul Olt care au reuşit să obţină media 10 la Evaluarea Naţională. A învăţat într-un sat din Olt de unde nici acum nu s-ar da dus. „Dacă vrei, înveţi oriunde“, spune adolescentul.

Mario Cosmescu a absolvit Şcoala Gimnazială Vitomireşti, din judeţul Olt, cu media 10, la fel şi examenul de Evaluare Naţională. Performanţa de a înregistra note de 10 la ambele discipline la examenul încheiat de curând au reuşit-o în judeţul Olt 25 elevi. Doar doi, însă, au urmat şcoala gimnazială în mediul rural, iar Mario este unul dintre ei.

„Dacă vrei să înveţi, înveţi oriunde“, tranşează din start adolescentul lucrurile. Spune că a avut parte de cel mai bun sprijin în cei opt ani de şcoală petrecuţi la Vitomireşti. 

La Limba Română s-a pregătit doar la şcoală, iar la Matematică, recunoaşte, pentru că a vrut să fie sigur că va avea un parcurs fără greşeală, a apelat la ajutorul profesorului şi în afara clasei. Anii de gimnaziu au fost însă o experienţă de neuitat în totalitate, aşa că fiecare profesor are locul lui în experienţa de viaţă recent încheiată.

Mai întâi domnul învăţător i-a descoperit talentul a pune pe hârtie cuvintele într-un fel uimitor, iar lucrurile au evoluat în gimnaziu sub îndrumarea prof. Maria Bubulincă. „

Doamna profesoară ne-a încurajat tot timpul, vorba dumneaei este «nu trebuie să scrieţi precum copiatoarele Xerox»“, explică Mario cum a reuşit să convingă profesorii evaluatori să-i noteze lucrarea cu 10. 

A muncit constant, a parcurs toate testele de antrenament, a luat în serios şcoala chiar şi în perioada în care cursurile s-au desfăşurat online. Adică a fost acelaşi elev serios, atent la detalii, căruia nu-i scapă nimic, spun profesorii săi pentru care media 10 obţinută de Mario Florin Cosmescu nu este o surpriză. Mai mult, se aşteptau chiar la trei medii de 10, deşi în clasa a VIII-a, la şcoala din Vitomireşti, au fost doar 10 elevi. Alţi doi colegi de clasă au fost, de altfel, foarte aproape, obţinând medii peste 9.


Mario a avut doar medii de 10 de-a lungul anilor de şcoală, fără ca notele să fi fost vreodată un scop în sine. „E un sentiment de mândrie şi de mulţumire cu mine şi cu ce pot eu. N-am urmărit neapărat să am note de 10“, spune tânărul, deşi e conştient că media 10 îi deschide drumul către orice liceu. 

mario cosmescu elev de 10 olt

Trăieşte pe de o parte bucuria enormă de a culege roadele muncii de opt ani, însă deja simte şi presiunea de a lua o decizie. Este pasionat de disciplinele umaniste şi într-o oarecare măsură şi-ar dori să studieze la un liceu cu un astfel de profil. Pe de altă parte, îi vine foarte greu să plece din Vitomireşti, localitate în care funcţionează un liceu tehnologic şi unde îi vor rămâne prietenii.

 Va fi o decizie care va schimba viaţa întregii familii. Pentru el, părinţii sunt dispuşi să lase satul cu dealuri molcome şi tihna care l-a inspirat pe adolescent şi i-a oferit o copilărie ca-n poveşti şi să se mute în judeţul vecin, la Piteşti.

Vrea să devină profesor

Mario Florin Cosmescu are deja premii câştigate la mai multe concursuri literare. Recunoaşte că scrie de câţiva ani poezii, motiv pentru care prietenii îl apelează destul de des „Eminescu“. 

„Doamna mea profesoară de Română m-a încurajat, este una dintre cele mai profunde şi mai sensibile fiinţe pe care le cunosc. Şi, bineînţeles, şi domnul învăţător a avut o parte semnificativă în acest proces. (...) Prietenii mei, de când au descoperit că scriu, îmi spun Eminescu“, mai spune Mario. 

Concursurile literare n-au fost însă singurele care l-au interesat. Este pasionat de asemenea de istorie, iar caligrafia adolescentului i-a uimit pe toţi dascălii săi care au ocazia din ce în ce mai rar să vadă elevi interesaţi de lucruri pentru care generaţiile actuale fie nu mai găsesc răbdare, fie nu le mai înţeleg rostul.

Adolescentul spune că va fi o săptămână dificilă în care va trebui să cântărească bine ce are de făcut. Sunt şanse mari să aleagă un liceu cu profil Uman, ceea ce presupune că va pleca din sat. Mama va trebui să se angajeze, fratele va schimba şi el şcoala...  

„Aleg doar ce simt pe moment. Ştiu că sunt şi copii care îşi planifică bine totul“, spune Mario, convins însă că vor urma patru ani grozavi la capătul cărora va merge spre facultate şi, în cele din urmă, spre o carieră didactică. „Nu mă văd trăind din scris, aş trata-o ca pe o pasiune, un hobby. Mai degrabă mă văd urmând o carieră didactică“, mai spune tânărul.  

Vă mai recomandăm şi:

Candidat la Evaluarea Naţională, despre secretizarea numelor: „Elevii nu-şi mai pot bate joc unii de alţii”

Rezultate la Capacitate 2020. A plouat cu note de 10 la Evaluarea Naţională

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite